De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Morningstar bekijkt elk halfjaar welke aandelen die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben, het hoogste dividendrendement bieden. Deze keer staan aandelen in de sector gezondheidszorg centraal. Ondanks de brede stijging van de aandelenmarkten, biedt die sector nog aantrekkelijk gewaardeerde aandelen met een sterk dividendrendement.

Robert van den Oever 18 april, 2017 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

De stijgende koersen op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten de afgelopen maanden, en intussen ook in Europa, hebben gevolgen voor het dividendrendement op aandelen. In de zes maanden sinds het vaststellen van de vorige editie van de lijst is de benchmark index S&P 500 met 12% gestegen. Het gemiddelde dividendrendement van de index is mede daardoor gedaald naar 1,9% ten opzichte van 2,1% een halfjaar geleden.

Ook voor de keuzes van de Ultimate Stock Pickers heeft het gevolgen, want nu steeds meer aandelen dicht in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar’s aandelenanalisten berekenen, moeten zij omzien naar aandelen die méér opwaarts potentieel hebben.

Met het oog op de lange termijn is het immers zaak om aandelen in portefeuille te nemen die ondergewaardeerd zijn, zodat er nog rendement te behalen valt op weg naar de waarde die ze onderliggend vertegenwoordigen. De enige sector die momenteel dat potentieel biedt is gezondheidszorg. Daarom concentreren Morningstar’s analisten Joshua Aguilar en Eric Compton zich deze keer op de bedrijven uit die sector.

Maar eerst de Top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement. Zoals u van ons gewend bent, krijgt u twee lijsten. De eerste is de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben. Dat is deze:

USP Dividend 04 2017 tabel 1 high dividend yield

(klik op tabel voor vergroting)

In vergelijking met de vorige editie zijn Wells Fargo, Unilever en Procter & Gamble (alle drie ‘Wide Moat’) van de lijst afgevallen. Voor hen in de plaats zijn gekomen: Sanofi, Nestlé en Verizon. De eerste twee hebben een ‘Wide Moat’ rating en Verizon is ‘Narrow Moat’ rated.

De tweede lijst wordt samengesteld aan de hand van scherpere criteria voor de aandelen. Het dividendrendement moet boven het gemiddelde van de S&P 500 ligt en ze moeten bij meer dan vijf Ultimate Stock Pickers in portefeuille zitten. Daarnaast moeten de bedrijven meer concurrentievoordeel bieden dan hun categoriegenoten. Dat betekent een Economic Moat rating van ‘Wide’ of ‘Narrow’ en een Uncertainty Rating van ‘low’ of ‘medium’. Dat leidt tot de volgende lijst:

USP Dividend 04 2017 tabel 2 widely held dividend paying

(klik op tabel voor vergroting)

Deze lijst weerspiegelt de bedrijven die een beter dividendrendement opleveren dan de benchmark S&P 500, maar tegelijk in een stabiele omgeving opereren met geringe onzekerheid over hun toekomstige kasstromen. Die kenmerken reduceren het neerwaarts risico voor de belegger, zo leggen Aguilar en Compton uit.

Opvallend is dat beide lijsten deze keer nauwelijks overlap kennen. Novartis en Cisco zijn de enige twee aandelen die op beide lijsten prijken.

Sector Healthcare nader bekeken
De enige sector die onderwaardering kent over een breed front is gezondheidszorg. Terwijl de markt behoorlijk steeg, biedt Healthcare nog altijd mogelijkheden om aandelen te kopen die een stuk onder hun Fair Value noteren. Niet voor niets vinden we daarom vier aandelen uit deze geplaagde sector terug in de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement: Sanofi, Novartis, Pfizer en AbbVie. Van hen heeft alleen AbbVie een ‘Narrow Moat’ rating, de andere drie zijn ‘Wide Moat’.

Wel is de onderwaardering over het algemeen wat geringer dan in voorgaande edities van de Ultimate Stock Pickers Top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement. Eerder lichtten we regelmatig aandelen toe die rond 80% van hun Fair Value noteerden, maar door de stijging van de aandelenmarkten is zo’n lage waardering momenteel niet te vinden, ook niet in Healthcare.

Tegelijk bieden deze aandelen ook een relatief betere veiligheidsmarge. Want de keuzes van de Ultimate Stock Pickers zijn altijd een balans tussen rendement en risico. Aandelen kunnen nog zo goedkoop zijn, als dat gepaard gaat met een hoog risico, dan halen ze alsnog de lijst niet. Langetermijnbeleggen is een zaak van relatieve waardering, ofwel aantrekkelijke waardering in verhouding tot het risico dat ermee gepaard gaat.

Sanofi
Sanofi is van alle aandelen op beide lijsten het goedkoopste, met een koers/Fair Value verhouding van 0,82. Het bedrijf profiteert volgens Morningstar-analist Damien Conover van een breed en hoogstaand aanbod aan merkgeneesmiddelen en –vaccins dat zorgt voor een sterke kasstroom. Fabrikanten van generieke middelen kunnen dat nog niet evenaren, zodat er voorlopig geen prijserosie dreigt. Ook voor de toekomst zit Sanofi goed, want de pijplijn is goed gevuld met nieuwe medicijnen, vooral op specialistisch gebied waar concurrentie gering is. Alles bij elkaar vindt de analist Sanofi ondergewaardeerd.

Pfizer
Met een koers/Fair Value verhouding van 0,93 is Pfizer iets minder goedkoop, maar aantrekkelijk genoeg om door vier Ultimate Stock Pickers in portefeuille te worden gehouden. De schaalgrootte en slagkracht van het bedrijf geven het een voorsprong bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Ook zorgt het brede productenaanbod voor een sterke en veilige kasstroom. Analist Conover, die ook dit bedrijf volgt, verwacht veel van de nieuwe middelen op het gebied van kanker, hart- en vaatziekten en immunologie die Pfizer nu lanceert. Door zijn omvang kan Pfizer die op de markt brengen in zowel volwassen als opkomende markten, zodat ze een sterke inkomstenstroom voor de toekomst opleveren.

AbbVie
Het aandeel AbbVie heeft 17% gewonnen sinds november vanwege meer duidelijkheid over de toekomst van het Amerikaanse zorgstelsel. Eerdere onzekerheid drukte het aandeel een tijdlang. Ondanks die koersstijging is het aandeel volgens analist Conover nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. Het bedrijf maakt enkele medicijnen die een dominante marktpositie hebben, zoals het immunologie-middel Humira dat goed is voor de helft van de omzet en zelfs nog iets meer dan de helft van de marge. Vanaf 2019, als er patenten aflopen, zal de concurrentie van generieke producten voelbaar worden, maar de pijplijn biedt tegen die tijd nieuwe middelen, waaronder het middel Imbruvica dat wordt ingezet tegen kanker. Deze grote namen van Pfizer zijn complex en lastig na te maken zodat ze vooralsnog een sterke marktpositie zullen blijven houden, met dito kasstroom.

Novartis
Novartis is relatief goedkoop met een koers/Fair Value van 0,87. Dat zagen ook hier vier Ultimate Stock Pickers die het opnamen. Het bedrijf heeft een ‘Wide Moat’ rating en biedt een lage onzekerheid dankzij een sterke en zeer brede productenportfolio. Naast merkmedicijnen maakt Novartis ook generieke producten, oogverzorging en consumentenproducten. Dit gediversifieerde aanbod geeft het bedrijf een voordeel ten opzichte van zijn concurrenten. Het aandeel is ondergewaardeerd vanwege de mislukking van een nieuw medicijn waarvan veel werd verwacht. Dat is echter een tijdelijk probleem, vindt analist Conover. Volgens hem zal de groei vanaf 2018 weer aantrekken door andere nieuwe medicijnen uit de pijplijn die dan op de markt komen.

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Sector Gezondheidszorg maakt inhaalslag bij Ultimate Stock Pickers

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten