Ultimate Stock Pickers Index verslaat de S&P 500 vaak niet

Actieve fondsbeheerders proberen zich te onderscheiden door de markt te verslaan, maar dat lukt lang niet altijd, zo laat Morningstar's Active/Passive Barometer zien. Morningstar onderzoekt of de actieve managers bij uitstek, de Ultimate Stock Pickers, hun benchmark hebben weten te verslaan. We belichten de prestaties van de Morningstar Ultimate Stock-Pickers Index.

Robert van den Oever 13 januari, 2022 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers vertrouwen hun vermogen toe aan actieve beleggingsfondsen in de hoop dat de actieve fondsbeheerders het beter doen dan de markt en dan de benchmark van hun fonds. De praktijk leert dat ze daar veelal niet in slagen, zo blijkt uit de Morningstar Active/Passive Barometer, want hun outperformance is verre van consistent. Daardoor weet over de 20-jaarsperiode eindigend per ultimo oktober 2021 slechts 10,5% van de actieve fondsen in de categorie large-cap groei zijn passieve concurrentie te verslaan.

Het jaar 2021 was lastig voor actieve beheerders; door de stijgende beurzen wereldwijd ging de passieve beleggingswereld keurig mee omhoog, en was het voor actieve managers juist extra moeilijk om daar nog bovenuit te komen. 

Daardoor daalde hun success rate, met name bij actieve aandelenfondsen die de groei-beleggingsstijl volgen; over de 12 maanden eindigend per ultimo juni 2021 was die success rate gezakt naar 27,5%.

Prestaties versus index
We bekijken hoe de actief beheerde Amerikaanse beleggingsfondsen het doen ten opzichte van de gangbare S&P benchmarks. Over het algemeen weten actieve fondsbeheerders hun index niet te verslaan, zo is gebleken uit eerdere onderzoeken door Morningstar. Onderstaande afbeelding laat zien hoe het actieve Amerikaanse large-cap aandelenfondsen op éénjaarsbasis is vergaan in de voorbije periode ten opzichte van de voor hen relevante S&P index:

USP SP 1

Uit de onderliggende data blijkt dat kosten een grote rol spelen, ook iets dat al vaak uit onderzoek van Morningstar is gebleken. De goedkoopste fondsen slaagden er twee keer zo vaak als de duurste fondsen in om de benchmark te verslaan, met een success rate van 35% tegen 17%; dat is over de 10-jaarsperiode eindigend per ultimo juni 2021.

 

Ultimate Stock Pickers Index versus S&P 500
Hoe hebben de Ultimate Stock Pickers het in dit opzicht gedaan? Morningstar heeft een Ultimate Stock Pickers Index geconstrueerd en de prestaties daarvan kunnen we afzetten tegen de S&P 500. Gemeten per kalenderjaar doet de Ultimate Stock Pickers Index het soms beter dan de S&P 500.

Maar bekijken we de rendementen als historisch terugkijkend over periodes variërend van year-to-date tot en met 10 jaar, dan steekt de Ultimate Stock Pickers Index op de langere termijn behoorlijk mager af met over alle vijf tijdvakken een mindere prestatie dan de S&P 500. De rendementen zijn gemeten per 17 december 2021:

USP SP 2

 

Constructie van de index
De Ultimate Stock Pickers index is opgezet om de posities met de meeste overtuiging van de 26 Ultimate Stock Pickers te volgen. De index omvat alle posities uit hun portefeuilles die niet alleen gevolgd worden door de analisten van Morningstar, maar ook een lage of gemiddelde Uncertainty Rating hebben en gerangschikt worden naar Morningstar Conviction Score.

Die Morningstar Conviction Score is opgebouwd uit drie elementen: de overall convictie (ofwel overtuiging) als aantal en weging van de posities, de posities die gekocht worden (huidig relatief optimisme) en de posities die verkocht worden (huidig relatief pessimisme).

De index zelf bestaat uit drie segmenten van ieder 20 aandelen die per kwartaal volgens een vast schema opeenvolgend worden herschikt. Op die manier wordt elke maand eenderde deel van de index herzien en bevat dat deel de 20 aandelen met de hoogste overtuiging van dat moment. Die werkwijze betekent dat de index altijd tussen 20 en 60 aandelen kan bevatten, maar doorgaans zijn dat er 35 tot 45. Per eind november 2021 bevatte de index 35 aandelen. Bekijk in onderstaande tabel de top-10 posities in de Ultimate Stock Pickers index:

USP SP 3

 

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers overwogen in financials en industrie

- Ultimate Stock Pickers kochten bij in technologie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten