Top 5 Aandelen Nederland: Goede start voor mid- en small-caps

Het lopende jaar is een goed jaar voor Nederlandse aandelen. Met name de aandelen van bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie, ofwel de mid- en small-caps, kennen een prima jaar. In de top 5 van deze week van Nederlandse aandelenfondsen vinden we daarom met name mid- en small-cap fondsen.

Ronald van Genderen 08 mei, 2017 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in Nederlandse aandelen kenden een goede eerste vier maanden van het jaar. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, leverde tot en met eind april een rendement op van 8,99%. Daarmee bleven Nederlandse aandelen, bijvoorbeeld Europese aandelen voor, aangezien de MSCI Europe over dezelfde periode een rendement boekte van 7,74%. In vergelijking met wereldwijde aandelen is het verschil zelfs groter, aangezien de MSCI World bleef steken op een rendement van 4,56%.

De afgelopen maanden stonden in het teken van overname-activiteit. Zo probeert Akzo Nobel haar concurrent PPG van het lijf te houden. Inmiddels heeft de Amerikaanse verfproducent al meerdere keren haar bod verhoogd. Unilever stond in de belangstelling van Kraft Heinz, de eveneens Amerikaanse voedingsproducent waar Warren Buffett grootaandeelhouder is, maar maakte al snel duidelijk dat ook deze avances ongewenst waren. Door die interesse is het niet verwonderlijk dat beide aandelen de best presterende aandelen binnen de AEX zijn.

Toch presteren kleinere aandelen, de zogenaamde mid- en small-caps, nog beter. Zo staat de AMX, de index voor mid-caps, dit jaar 14,66% procent in de plus en doet de AScX, de index voor small-caps, het met 18,75% zelfs nog beter.

De top 5
Die goede prestaties voor Nederlandse mid- en small-caps zijn duidelijk terug te zien in de top 5 van deze week voor de best presterende Nederlandse aandelenfondsen (gemeten over de eerste vier maanden van het jaar).

Met stip op 1
Met stip op één vinden we het Add Value Fund terug, dat van de Morningstar analisten een Bronze rating krijgt toebedeeld. Vorig jaar kende het fonds ook al een goed jaar. Beheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma wisten toen ook alle concurrenten achter zich te laten. Dat was een knappe prestatie, omdat 2016 vooral een goed jaar was voor large-caps en in veel mindere mate voor mid- en small-caps.

Die goede lijn trekken ze dit jaar door met een rendement van 21,08%. Binnen de geconcentreerde portefeuille behoren de twee grootste posities, Hunter Douglas (13% van de portefeuille) en ASM International (bijna 13% van de portefeuille) tot de beste presterende aandelen. De raambekledingsproducent steeg 39% en de chipmachineproducent koerste 30% hoger. Ook de andere toeleverancier van de chipindustrie in de portefeuille, BE Semiconductor Industries behoorde tot de absolute winnaars (meer dan 51% in de plus).

Nummer 2 op afstand
Op respectabele afstand volgt dit jaar Kempen Orange Fund, wat een Silver rating heeft. Het Nederlandse small-cap fonds van Kempen dat onder leiding staat van Joop Witteveen, heeft ook ASM International en BE Semiconductor Industries in portefeuille, maar hier zijn de posities van wat geringer formaat. Een positieve bijdrage komt dit jaar ook van Arcadis, de op een na grootste positie in portefeuille, terwijl dit aandeel in de drie daarvoor liggende jaren een negatief rendement behaalde.

Nummer 3 niet alleen Nederlands
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (Negative rating) is het derde fonds dat zich op mid- en small-caps richt, maar sinds juni 2015 hoeven dit niet meer alleen Nederlandse aandelen te zijn. Tot op heden wordt er niet direct in Europese aandelen belegd, maar gebeurt dit via een positie in het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds (ook een Negative rating).

Net als in veel van de recente kalenderjaren kan het fonds haar twee directe concurrenten niet bijbenen en staat het op plek drie in deze top 5. Dat komt niet door de positie in Advanced Metallurgical Group dat dit jaar meer dan 60% in de plus staat, net als vorig jaar overigens. Eerder komt de wat achterblijvende prestatie dit jaar door de positie in het Europese Deelnemingen Fonds (iets meer dan 17% van de portefeuille). Hoewel in absolute termen het rendement van ruim 11% voor dit fonds niet slecht is, kan het niet opboksen tegen de rendementen van de topposities van de eerdergenoemde twee fondsen.

Een ETF op 4
In april ontving Think ETF nog de Morningstar Award voor Beste Nederlandse Aandelenfonds voor haar AEX ETF. Daarmee wist het Add Value Fund en Kempen Orange Fund te verslaan. De Think AEX ETF heeft deze top 5 niet gehaald, maar we vinden wel de Think AMX ETF op plek vier. Deze ETF volgt de 25 mid-cap aandelen die staan genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Nog een ETF op 5
Op plek vijf treffen we een andere ETF aan, de Amundi ETF MSCI Netherlands. Dit is het enige fonds in de top 5 dat zich niet richt op aandelen met een kleinere marktkapitalisatie, maar juist belegt in large-caps. De reden dat deze large-cap ETF tot de beste vijf fondsen behoort dit jaar, ligt in de keuze voor de index die de ETF volgt. In plaats van de populaire en zeer bekende AEX, heeft Amundi de keuze voor de MSCI Netherlands gemaakt. Deze index volgt 24 Nederlandse bedrijven en kent veel overeenkomsten met de AEX, maar ook een aantal afwijkingen. De twee meest opvallende verschillen zijn de afwezigheid van Royal Dutch Shell (bijna -8% over de eerste vier maanden) in de MSCI index, terwijl deze wel NXP Semiconductors bevat. Deze verschillen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de betere prestaties dit jaar voor de Amundi ETF in vergelijking met de AEX.

Top 5 Aandelen Nederland

FN Top 5 week 19 Aandelen Nederland Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in de eerste vier maanden van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten