Top 5 European High Yield: Hof Hoorneman aan kop

Ondanks de stijgende rente blijkt 2017 vooralsnog een goed jaar voor Europese high yield fondsen. Stijgende aandelenkoersen, sterke wereldwijde groeicijfers en beter dan verwachte bedrijfsresultaten in combinatie met de positieve reactie van beleggers op de uitkomsten van de Franse en Nederlandse verkiezingen lagen hieraan ten grondslag.

Niels Faassen 24 juli, 2017 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Spreads voor Europese high yield obligaties kwamen in en de Bank of America Merrill Lynch European Currency High Yield Constrained Index boekte een winst van 4,21% tot en met eind juni. Europese high yield fondsen bleven gemiddeld genomen hierbij achter met een rendement van 2,93% voor de Morningstar categorie Obligaties Europea High Yield. Financials wisten beter te profiteren van de gunstige economische en politieke ontwikkelingen en deden het beter dan corporate high yield obligaties.

Hof Hoorneman aan kop
Het best presterende Europese high yield fonds tot en met eind juni 2017 is het Hof Hoorneman Income Fund met een year to date rendement van 6,46%. Dit fonds wordt al sinds 2004 beheerd door Najib Nakad. Zoals de naam al doet vermoeden richt het fonds zich op het genereren van inkomen voor zijn beleggers en zoekt Nakad daarom zijn heil in hoogrenderende bedrijfsobligaties.

Vergeleken met categoriegenoten kent het fonds een vrij hoge gemiddelde couponrente, mede veroorzaakt door posities in achtergestelde financials, en is het vrij geconcentreerd. Zo telde de portefeuille per eind mei dit jaar 80 obligaties en besloegen de 10 grootste posities van het fonds 28% van de portefeuille, tegenover 17% voor de categorie.

Gecorrigeerd voor risico is het het best presterende fonds over de afgelopen vijf jaar. Dat de aanpak van Nakand niet zonder risico is bleek echter wel in de crisisjaren 2008, 2009 en in mindere mate in 2011 toen het fonds flink achterbleef bij de categorie.

Nordea op afstand
Nordea European High Yield Bond volgt op gepaste afstand van Hof Hoorneman met een rendement van 4,56%. Nordea heeft het beheer van dit fonds uitbesteed aan Capital Four, een credit boetiek, die onder leiding staat van Sandro Näf.

In 2007 verliet Näf Nordea na een dienstverband van 8 jaar om een nieuwe asset manager op te richten samen met drie andere beheerders. Een van deze beheerders is inmiddels met pensioen, terwijl de overige drie beheerders nog werkzaam zijn voor Capital Four. In januari 2016 nam Northill Capital, een private beleggingsmaatschappij, een meerderheidsbelang in Capital Four. Northill heeft echter geen bemoeienis met het beleggingsbeleid. Wij denken dat met de nieuwe betrokkenheid van Northill de continuïteit van Capital Four gewaarborgd blijft.

Met een vermogen onder beheer van 4,3 miljard euro behoort het Nordea fonds tot één van de grotere Europese high yield fondsen. Ondanks de toename van het beheerde vermogen is de uitvoering van het bottom-up beleggingsproces bijzonder sterk. Op tienjaars basis valt het fonds, gecorrigeerd voor risico, in het hoogste rendementskwartiel van zijn categorie.

Nordea heeft inmiddels maatregelen getroffen om nieuwe instroom te beperken, hetgeen wij positief vinden. Wij blijven deze ontwikkelingen dan ook nauwkeurig volgen. Het fonds heeft een Bronze Morningstar Analyst Rating.

Threadneedle
De top vijf wordt afgesloten door Threadneedle European High Yield Bond met een year to date rendement van 3,81%. Dit fonds wordt beheerd door Columbia Threadneedle’s Europees high yield team, dat sinds 1999 onder leiding staat van Barrie Whitman. Hij werkt nauw samen met beheerders Michael Poole en David Backhouse. Zowel Poole als Backhouse beschikken over ruim 15 jaar beleggingservaring ieder en werken al 10 jaar voor Threadneedle.

Ondanks de teamgerichte aanpak fungeert Poole als hoofdbeheerder van dit fonds en krijg hij aanvullende ondersteuning van vijf high yield analisten. Het fonds kent een relatief defensieve insteek, zonder al te sterke overwegingen in individuele namen en is doorgaans vrij voorzichtig met posities in de periferie. Wij zijn positief gestemd over het ervaren team en het ongecompliceerde beleggingsproces. De kosten van het fonds, met een lopende-kostenfactor van 0,73%, zijn bovendien relatief laag ten opzichte van categoriegenoten.

Top 5 European High Yield

FN Top 5 week 30 NF European High Yield tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten