We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

ETF stromen juli: aandelen-ETF's in trek, voorzichtigheid bij obligatie-ETF's

Beleggers in ETF's waren in juli voorzichtiger met nieuwe inleg in obligatie-ETF's dan in voorgaande maanden. Aandelen-ETF's boekten een flink hogere instroom dankzij hernieuwde belangstelling voor financials en eurozone aandelen.

Ali Masarwah 16 augustus, 2017 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese Exchange-Traded Funds (ETF's) blijft op een gezond niveau. In de maand juli kwam er in totaal 7,8 miljard euro aan nieuw geld in, waarmee de instroom voor dit jaar tot dusver (inclusief geldmarktfondsen) uitkomt op 65,2 miljard euro. Het totale beheerd vermogen van Europese passieve instrumenten komt daarmee op 613 miljard euro, en dat is een nieuw record.

De instroom in juli is met name te danken aan aandelen-ETF's. Die stonden weer opnieuw in de belangstelling nadat ze een aantal maanden uit de gratie waren, met name Europese fondsen. Juist die zijn nu weer gewild, in het bijzonder financials en Duitse DAX-index volgende ETF's. Tezamen bezorgden ze aandelen-ETF's 4,8 miljard euro aan nieuwe instroom.

Beleggers in obligatie-ETF's waren in juli wat voorzichtiger dan in de voorbije maanden. Ze legden 1,6 miljard euro aan nieuw vermogen in, de op een na laagste instroom in een maand dit jaar. Obligatiebeleggers vermeden risico, bleek uit de voorkeuren van beleggers; ze stapten uit euro high yield ETF's en de vraag naar bedrijfsobligaties in dollars nam flink af, evenals die naar opkomende markten obligaties.

Bekijk hier de ETF-stromen per brede categoriegroep:

ETF Flows july 2017 1 broad categories

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De hernieuwde belangstelling voor aandelen-ETF's is duidelijk terug te zien in de stromen per fondscategorie. De categorie Eurozone Large-Cap Equity gaat fier aan kop met 1,3 miljard euro instroom. De interesse voor financials is te zien aan de hoge instroom in de Sector Equity Financial Services categorie met 1,2 miljard euro. Van de top-10 zijn 7 categorieën aandelengerelateerd.

ETF Flows july 2017 2 inflow cat

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Dat het sentiment rond obligatie-ETF's voorzichter werd, vinden we terug in de categorieën met de hoogste uitstroom. De twee bovenste categorieën uit onderstaande tabel zijn obligatiegerelateerd en kennen een veel hogere uitstroom dan de rest van de top-10. Die overige categorieën zijn met name aandelensectoren. Behalve de sector financials, die we bij de instroom hoog zagen scoren, zijn beleggers in algemene zin dus avers van sectoren. Dat betreft zowel cyclische als niet-cyclische sectoren.

ETF Flows july 2017 3 outflow cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom bij ETF-aanbieders

Het fondshuis dat met zijn ETF's het meeste nieuwe geld ophaalde in juli is iShares met 3,5 miljard euro. iShares heeft daarmee een flinke afstand tot de 1,5 miljard euro van nummer twee UBS. Als derde volgt op korte afstand Xtrackers met 1,4 miljard euro.

Het leeuwendeel van de de instroom bij iShares is te danken aan aandelen-ETF's. Die brachten 2,4 miljard binnen en obligatie-ETF's 850 miljoen euro. UBS profiteerde van de vraag naar Zwitserse goud-ETF's die 670 miljoen euro aan nieuwe instroom genereerden.

 

ETF Flows july 2017 4 inflow provider

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom bij ETF-aabieders

De lijst met hoogste uitstroom wordt aangevoerd door Source (totaal 632 miljoen euro uitstroom) vanwege de grondstoffen-ETF's die 510 miljoen euro moesten prijsgeven. Aandelen-ETF's in de sectoren industrie en gezondheidszorg werden ook van de hand gedaan. Dat werd enigszins gecompenseerd door sector financials ETF's die 230 miljoen euro aan nieuw geld ophaalden.

Commerzbank is tweede met 176 miljoen uitstroom door onttrekkingen aan de ComStage S&P 500 ETF en bund futures short products. De ommekeer bij Duitse large-cap aandelen-ETF's, die nu weer geld ophaalden na eerdere maanden van onttrekking, was niet voldoende om dat te compenseren.

ETF Flows july 2017 5 outflow provider

(klik op tabel voor vergroting)

Stromen per ETF

De hoogste instroom in één ETF is voor juli toe te schrijven aan de UBS ETF (CH) Gold. Die noemden we al, met een instroom van 659 miljoen euro. De volgende vier plekken in de top-10 van hoogste instroom zijn allemaal voor iShares.

ETF Flows july 2017 6 inflow etf

Aan de uitstroomkant voert Source Bloomberg Commodity ETF de lijst aan met 511 miljoen euro. Dit is een breed samengesteld mandje van grondstoffen. Tweede is ook van Source, de Source Stoxx Europe 600 Opt Ind. Goods & Services ETF die 211 miljoen euro zag wegvloeien. Deze volgt industriële goederen en diensten aandelen.

ETF Flows july 2017 7 outflow etf

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Vier factoren om op te letten bij passief dividendbeleggen

De gevaren van te sterke focus op dividendrendement

Drie voorbeelden van hoog-dividend ETF’s met een hoge overtuiging

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings