ETF stromen augustus: instroom in ETF's zakt plots in

De instroom in ETF's kende in augustus een plotselinge terugval. Zowel aandelen- als obligatie-ETF's deden het minder dan in voorgaande maanden. Grondstoffen- en energie-ETF's kampten met fikse uitstroom. Morningstar geeft de details over de ETF-stromen in augustus.

Ali Masarwah 19 september, 2017 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

Na een fikse groei in de eerste helft van het jaar, is de de instroom in Europese Exchange-Traded Funds (ETF's) in augustus duidelijk afgenomen. Er kwam 3,5 miljard euro aan nieuw geld in en dat is het laagste niveau in een maand sinds september 2016. Ter vergelijking: in juli stroomde er nog 7,8 miljard euro aan nieuw geld binnen.

De redenen voor de terugval zijn afnemende vraag naar aandelen-ETF's, een voor de tweede maand op rij opvallend lage vraag naar obligatie-ETF's en netto-uitstroom bij grondstoffen-ETF's, voor het eerst in acht maanden.

Ondanks de negatieve effecten steeg het beheerd vermogen van in Europa gevestigde ETF's licht van 613 naar 615 miljard euro.

Bekijk hier de ETF-stromen per brede categoriegroep:

ETF Flows 2017 08 1 broad categories

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De afgelopen maanden constateerden we al een hernieuwde belangstelling voor aandelen-ETF's. In augustus zakte die ietsje in, maar opvallend is wel dat er een aandelencategorie bovenaan de lijst met hoogste instroom prijkt. Nog opvallender is dat het gaat om de Amerikaanse large cap gemengd aandelen. Beleggers hadden wat aandelen betreft sinds begin dit jaar juist de draai gemaakt van de Verenigde Staten naar Europa.

Eveneens vermeldenswaardig is de tweede plek voor de categorie Sector Financial Services. Ook in juli was er al hoge instroom in deze categorie te noteren. De vraag naar zulke zeer cyclisch gevoelige ETF's geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in het economisch herstel van de landen in de eurozone.

De categorie Global Emerging Markets Equity deed het ook weer goed, maar de instroom was wat lager dan in de afgelopen paar maanden.

ETF Flows 2017 08 2 inflow cat

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De categorie Grondstoffen - Energie voert de lijst met hoogste uitstroom aan. De uitstroom in deze categorie was de op een na hoogste sinds december 2016. Vooral olie-ETF's zagen veel vermogen wegvloeien.

We stipten al de opvallende instroom in Amerikanse-aandelen-ETF's aan en al even opvallend ios de tegenbeweging bij Europese aandelen. De categorie Eurozone Large-Cap Equity is tweede op de lijst met grootste uitstroom. Het is voor het eerst sinds oktober 2016 dat deze categorie uitstroom vertoont. Hetzelfde geldt voor Global Large-Cap Blend Equity.

ETF Flows 2017 08 3 outflow cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom bij ETF-aanbieders

Het fondshuis dat met zijn ETF's het meeste nieuwe geld ophaalde was in augustus opnieuw iShares met 2 miljard euro. Wel is dat fors minder dan de 3,5 miljard euro aan nieuw vermogen die in juli instroomde.

Op afstand volgt BNP Paribas als nummer twee met 390 miljoen euro instroom, voornamelijk in zijn aandelen-ETF's.

UBS is derde met 373 miljoen euro en dat is veel minder dan in de afgelopen maanden. Zowel bij aandelen- als bij obligatie-producten moest UBS een flinke stap terug doen. Over 2017 tot dusver heeft UBS een van de hoogste groeipercentages onder de ETF-aanbiders laten zien, met een autonome groei van 30% van het beheerd vermogen.

ETF Flows 2017 08 4 inflow provider

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom bij ETF-aabieders

De lijst met hoogste uitstroom wordt aangevoerd door ETF Securities vanwege de sterke uitstroom die deze aanbider te verduren kreeg bij zijn energieproducten. Ook de grondstoffen-ETF's zagen onder de streep geld wegvloeien.

Deutsche Bank komt met Xtrackers ook in de lijst met uitstroom terecht en dat is voor het eerst dit jaar. Aandelen-ETF's deden het slecht, terwijl Deutsche's obligatie-ETF's juist nieuw geld wisten op te halen.

Amundi had te lijden onder onttrekking uit zijn aandelen-ETF's, terwijl Commerzbank pijn leed met de grondstoffenproducten van dochter ComStage.

ETF Flows 2017 08 5 outflow provider

(klik op tabel voor vergroting)

Stromen per ETF

De hoogste instroom in één ETF is voor augustus toe te schrijven aan iShares Core S&P 500 ETF. Ook de ComStage S&P 500 ETF deed het goed en komt op plek vier in de lijst.

ETF Flows 2017 08 6 inflow etf

Aan de uitstroomkant voert Deutsche Bank X-Trackers MSCI World ETF de lijst aan met maar liefst 520 miljoen euro. Verderop op de lijst vinden we ook de DAX ETF van Deutsche Bank X-Trackers met 235 miljoen euro outflow. iShares leed uitstroom bij twee Europese aandelenproducten.

ETF Flows 2017 08 7 outflow etf

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer:

ETF stromen juli: aandelen-ETF's in trek, voorzichtigheid bij obligatie-ETF's

Vier factoren om op te letten bij passief dividendbeleggen

De gevaren van te sterke focus op dividendrendement

Drie voorbeelden van hoog-dividend ETF’s met een hoge overtuiging

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten