Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

Oplopende aandelenkoersen in de afgelopen maanden hebben waarderingen opgejaagd en dividendrendementen onder druk gezet. Dat heeft geleid tot een reeks wisselingen op de Ultimate Stock Pickers-ranglijst van aandelen die het hoogste dividendrendement bieden. Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen uit de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers.

Robert van den Oever 22 september, 2017 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn

De Ultimate Stock Pickers kent u van de lijstjes met aankopen die Morningstar ieder kwartaal publiceert. Maar we publiceren ook de lijst met de aandelen in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers die het hoogste dividendrendement bieden.

De inventarisatie leidt tot twee lijsten: een die de aandelen rangschikt op hoogste dividendrendement en een die de aandelen opsomt die het meest in de portefeuilles voorkomen.

Koersstijgingen ondanks politieke onrust
In algemene zin merkt Morningstar-analist Joshua Aguilar op dat de S&P500 index is gestegen ondanks de onrust die politiek Washington veroorzaakt. Het gekrakeel in het Witte Huis heeft niet direct weerslag op de financiële markten, waar de koersen in de voorbije periode vooral zijn gestegen. In de afgelopen 9 maanden is de S&P 500 met 11,5% opgelopen.

Daardoor zijn veel koersen aardig in de buurt gekomen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor ze calculeren. Op de lijst met hoogste dividendrendementen noteren 7 van de 10 aandelen op 95% of meer van hun Fair Value. Ook staat door de koersstijgingen het procentuele dividenrendement wat onder druk. Immers, bij een hogere koers is det bestaande dividendbetaling verhoudingsgewijs kleiner.

General Electric valt op
Eén aandeel steekt er in dit marktklimaat bovenuit: General Electric. Dat kent een korting van 25% ten opzichte van zijn Fair Value. Ook Wells Fargo, het favoriete bankaandeel van superbelegger Warren Buffett, blijft aantrekkelijk gewaardeerd met een korting van 23% ten opzichte van de Fair Value. Wells Fargo is tevens een van de slechts twee aandelen die op beide lijstjes voorkomen. Het andere aandeel is Cisco.

Bekijk hier de lijst met aandelen uit de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers, gerangschikt naar hoogste dividendrendement:

USP Dividend 09 2017 tabel 1 high dividend yield

(klik op tabel voor vergroting)

In vergelijking met de vorige editie van de lijst, uit april, zijn er vijf namen afgevallen: Emerson Electric, Nestle, Verizon, Novartis en Sanofi. Zij zijn vervangen door Intel, Procter & Gamble, Philip Morris, Wells Fargo en Omnicom.

Breed verspreid
De tweede lijst bestaat uit aandelen die een dividendrendement hebben dat boven het gemiddelde van de S&P 500 ligt en die bij meer dan vijf Ultimate Stock Pickers in portefeuille zitten. Daarnaast moeten de bedrijven in kwestie een Economic Moat van ‘wide’ of narrow’ hebben en een Uncertainty Rating van ‘low’ of ‘medium’. Daar komt de volgende lijst uit rollen:

USP Dividend 09 2017 tabel 2 widely held dividend paying

(klik op tabel voor vergroting)

Twee bedrijven uitgelicht
De opgelopen waarderingen maken het lastiger voor beleggers om aantrekkelijke aandelen te vinden die voldoende opwaarts potentieel bieden. Hieronder bespreken we twee voorbeelden uit de twee bovenstaande lijsten:

Microsoft WebsiteMicrosoft

Het aandeel Microsoft is het wijdst verspreid in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers met positie in 18 van de 26 portefeuilles. Het kent momenteel een discount van 9% ten opzichte van zijn Fair Value van 83 dollar per aandeel. Morningstar-analist Rodney Nelson heeft die Fair Value onlangs verhoogd naar die 83 dollar vanwege rooskleurigere vooruitzichten voor de twee belangrijkste producten: Office 365 en Microsoft Azure. Nelson is van mening dat met het huidige Office 365 aanbod Microsoft het risico op overstappen door klanten naar andere aanbieders drastisch heeft verminderd, temeer daar aan Office 365 een reeks nieuwe clouddiensten is toegevoegd. De omzet en het aantal abonnees voor Office 365 blijven met een gezond niveau groeien, respectievelijk 43% en 800.000 op jaarbasis in het afgelopen kwartaal. Hoewel de marges op Office 365 wat onder druk lijken te staan, wordt dat volgens de analist goed gecompenseerd met de marge op clouddiensten. die was in het afgelopen kwartaal met 52% zo'n 10 procentpunten hoger dan een jaar eerder.

Met Azure heeft Microsoft zich op een prima tweede plek in de markt genesteld, achter Amazon Web Services. De groeiende vraag bij zakelijke klanten naar clouddiensten om hun hele it-infrastructuur in onder te brengen leidt tot een gezonde groei en dat bleek uit de kwartaalcijfers die volgens analist Nelson een 'indrukwekkende' 97% omzetgroei op jaarbasis lieten zien. Bovendien groeiden de Azure Premium diensten voor het twaalfde kwartaal op rij met meet dan 100%. De analist verwacht dat gebruikers lang klant zullen blijven hetgeen een stabiele operationele marge van rond de 35% kan opleveren voor de lange termijn.

Unitedtechnologies logo 150x150United Technologies 

Het aandeel United Technologies is te vinden in 4 Ultimate Stock Pickers-portefeuilles en kent een korting van 16% ten opzichte van de Fair Value. Morningstar-analist Barbara Noverini heeft de Fair Value onlangs verhoogd naar 134 dollar per aandeel vanwege de overname van aerospace toeleverancier Rockwell Collins. Die overname is van strategisch nut, vindt Noverini, want het verbreedt het aanbod aan aerospace producten, dat nu vooral leunt op enkele typen motoren. Hoewel de overname volgens de analist wat aan de dure kant was, biedt die wel voldoende potentieel voor synergie, extra groei en kostenvoordelen. Mededingingskwesties zijn niet te verwachten.

Het aandeel United Technologies zal zich meer en meer als een aerospace-aandeel gaan gedragen nu zo'n 60% van de omzet uit aerospace en defensie-activiteiten komt. Dat roept bij de analist de vraag op wat er gaat gebeuren met de activiteiten die niet langer het zwaartepunt zijn, zoals Otis, klimaatdiensten, controls en veiligheid. Die kennen lagere groeicijfers maar wel hogere marges dan aerospace. Vooralsnog heeft het bedrijf zich daar nog niet over uitgelaten.

USP Dividend 09 2017 tabel extra

 

Lees meer:

Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

- De top 10 posities van de Ultimate Stock Pickers

 

Lees meer over dividendbeleggen:

- Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde - Deel 1

- Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde - Deel 2

- Vier factoren om op te letten bij passief dividendbeleggen

- Tien niet te missen weetjes over dividendbeleggen

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings