Fonds van de Week: Candriam Equities Biotech

Het Candriam Equities Biotech fonds drijft op de kennis en ervaring van beheerder Rudy van den Eynde. Samen met zijn team weet hij zijn categoriegenoten en index consequent te verslaan. Omdat het vertrouwen van Morningstar in het team en in de uitvoering van het sterke proces is toegenomen, gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 28 september, 2017 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam Equities Biotech in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Candriam Equities Biotech

Dit fonds leunt sterk op de diepgaande kennis en expertise van beheerder Rudy van den Eynde ten aanzien van de biotechnologiesector. Samen met zijn team, met eveneens een relevante achtergrond in biotech, heeft hij een goed ontwikkeld, sterk proces neergezet dat blijk geeft van de kennis van de sector en dat goed wordt uitgevoerd.

Op lange termijn verslaat het fonds zijn categoriegenoten en de index over verschillende tijdsperioden. De overtuiging van Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher in het team en in de uitvoering van het zeer goed ontwikkelde proces is toegenomen. Daarom verhoogt hij de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 39 Candriam Equities Biotech R grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Rudy Van den Eynde beheert dit fonds sinds de oprichting in april 2000. Dat maakt hem tot een van de meest ervaren beheerders in biotechnologie-aandelen. In die periode heeft hij uitgebreid studie gedaan naar ziekten, klinische data sets en biotechbedrijven. Zijn diepgaande veel kennis van de biotechnologie industrie is een absolute noodzakelijkheid om in deze sector succesvol te kunnen zijn.

Van den Eynde beheerde het fonds meer dan 10 jaar grotendeels alleen, maar naarmate de industrie zich snel ontwikkelde met almaar meer te analyseren bedrijven en groeiend aantal innovaties, ontstond de noodzaak om meer middelen toe te voegen. Solène Collin kwam in 2012 bij het team, gevolg door Ward Capoen in 2013. Collin had geen ervaring in biotechnology, maar Capoen heeft een Ph.D. titel in biochemie. Beide analisten vertrokken bij Candriam in 2016, en vooral het vertrek van Capoen zien wij als een verlies.

Er werden twee vervangers aangenomen met een zeer relevante achtergrond. Tasuku Kitada heeft een Ph.D. titel in moleculaire biologie en een postdoc opleiding aan MIT, terwijl Servaas Michielssens een Ph.D. in Science heeft en een postdoc in biofysische chemie.

Hoewel dit verloop niet ideaal is, zijn wij van mening dat de algehele kwaliteit van het team nu hoger is. Wij denken dat het team nu de juiste expertise heeft om dit fonds te beheren. Nog steeds zien we een duidelijk risico rond Van den Eynde als sleutelfiguur, aangezien hij de leider en enige portefeuillebeheerder is, en tevens de enige is met significante beleggingservaring. We zijn nog steeds positief over het team vanwege de uitgebreide wetenschappelijke ervaring en Van den Eynde's deskundigheid om deze strategie te beheren.

Fondshuis
Candriam is in februari 2014 ontstaan toen New York Life Investments (NYLI) de vermogensbeheertak van Dexia overnam. Hiermee kwam een einde aan een lang verkoopproces en de daarmee gepaard gaande onzekerheid. Met NYLI heeft Candriam een sterke moeder en richt het zich op de groei van het beheerd vermogen. Het personeelsbestand wordt met 10% uitgebreid. Ongeveer de helft van deze vacatures zijn voor functie gelieerd aan de beleggingsteams.

Dit vinden wij een positieve ontwikkeling omdat de beheerteams van Candriam niet bijzonder groot zijn. Dit in relatie tot het zeer uitgebreide fondsaanbod maakt het volgens ons een uitdaging om bovengemiddeld presterende fondsen te creëren. Ondanks eerdere inspanningen zou Candriam er volgens ons goed aan doen om het fondsaanbod verder te rationaliseren.

De onzekerheid van de afgelopen jaren ging gepaard met slechts een beperkt personeel verloop. Desalniettemin zijn er bijvoorbeeld binnen de aandelentak de nodige wijzigingen doorgevoerd, zowel in personeel als in de beleggingsprocessen. Deze zijn niet altijd even succesvol gebleken. Over het algemeen zijn de prestaties van de fondsen middelmatig met hier en daar een enkele positieve uitschieter. De communicatie naar beleggers toe lijkt in orde en de kosten van de fondsen zijn gemiddeld. De variabele beloning van beheerders is gelinkt aan langere termijn prestaties, wat wij een goede zaak vinden.

Proces
Diepgaand kwalitatief onderzoek en inzicht in klinische data vormen de kern van dit goed ontworpen proces. Het team richt zich vooral op innovatie binnen de biotechnologie en beoogt een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Het fonds hanteert een minimum marktkapitalisatie van 100 miljoen euro, waardoor het nog steeds mogelijk is om in veelbelovende startende bedrijven te beleggen. Dit is in feite gokken, dus is het fundamentele onderzoek door het team zeer belangrijk.

De analyse begint met het in kaart brengen van de thema's en trends in de markt door het lezen van wetenschappelijke artikelen, het bijwonen van congressen, bedrijfspresentaties en het volgen van gezaghebbende instellingen en personen in de medische sector. Het team analyseert het track record van het management, de kwaliteit van de gepubliceerde klinische data, typen behandelde aandoeningen en de commerciële kansen, de concurrentievoordelen van het middel in kwestie en de medische vereisten.

Vervolgens blijven er ongeveer 200 namen over die actief zijn in de interessantste gebieden binnen de industrie of de beste pijplijn aan geneesmiddelen hebben. Het uitgebreide onderzoek door het team is gebaseerd op vijf pijlers: eigenschappen van het geneesmiddel, ziektebeeld, marktpotentieel, management van het bedrijf en financiële aspecten. Elke pijler heeft meerdere sub-pijlers, die bestaan uit parameters die tegen het licht worden gehouden. Tot slot wordt het geraamde omzetpotentieel op basis van de pijplijn vermenigvuldigd met een multiple om tot de potentiële waardering van het aandeel te komen.

Prestaties
Dit fonds heeft nog steeds een van de beste track record in deze categorie, en dat is volledig te danken aan Rudy van den Eynde. Het track record brengt het fonds in het bovenste deciel in zijn categorie op 3, 5, 10 en 15-jaarsbasis. Het fonds heeft ook de Nasdaq Biotechnology Index verslagen met jaarlijks gemiddeld 325 basispunten sinds de oprichting van het fonds.

Dit zeer indrukwekkende resultaat is bereikt door een toegenomen focus op risicomanagement. Toen de portefeuille geconcentreerder was, wist het fonds het categoriegemiddelde en de benchmark ook te outperformen, maar met een relatief hogere standaarddeviatie dan voor de huidige portefeuille, die meer gediversifieerd is. Echter, de blootstelling aan small- en mid caps ten koste van large caps kan een hogere volatiliteit teweeg brengen dan bij zijn peers.

Op voor risico gecorrigeeerde basis verslaat het fonds het categoriegemiddelde en de benchmark ook ruimschoots over meerdere periodes, gemeten naar Sharpe-ratio. Het fonds wist zich goed staande te houden tijdens de uitverkoop van biotech aandelen en tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind 2016. Het fonds ligt per augustus 2017 ruimschoots voor op zijn categoriegenoten en op de index. het heeft een zeer solide track record op de lange termijn, dat is toe te schrijven aan de ervaring van beheerder Van den Eynde.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 1,02%. Dat is conform de mediaan van 1% voor vergelijkbare rebatevrije sectorfondsen.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Candriam Equities Biotech R. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Biotechnologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 39 Candriam Equities Biotech R tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Metropole Selection

Fidelity European Dynamic Growth

Schroder ISF Greater China

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten