Fonds van de Week: Robeco Global Credits

Beleggers in Robeco Global Credits zijn in goede handen bij fondsmanager Victor Verberk en zijn ervaren team. Tezamen met het solide beleggingsproces en de gunstige kosten is er voldoende reden om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 19 oktober, 2017 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco Global Credits in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco Global Credits

Het beheerteam is stabiel en ervaren, het proces is solide, het fondshuis is sterk en de kosten zijn lager dan het gemiddelde. Kortom, dit fonds doet het op alle punten goed, stelt Morningstar fondsanalist Niels Faassen. Daarom krijgt het fonds van de analist een opwaardering naar een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Het track record van het fonds is nog relatief kort, met oprichting in juli 2014, maar beheerder Victor Verberk beheert al sinds 2010 een vergelijkbaar global credits mandaat met eveneens bovengemiddelde resultaten.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 42 Robeco Global Credits grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt al sinds de oprichting in juli 2014 beheerd door Victor Verberk. Hij heeft eveneens een vergelijkbaar global credits mandaat beheerd sinds 2010 met bovengemiddelde resultaten. Verberk kwam in 2008 bij Robeco en heeft sindsdien ook Robeco Euro Credit Bonds (Bronze rating) beheerd. Eerder dit jaar werd hij gepromoveerd tot plaatsvervangend hoofd beleggingen. Ondanks zijn leidinggevende taken besteeds Verberk het meeste van zijn tijd aan het beheer van credits en blijft hij de beslisser op deze strategie.

Verberk wordt ondersteund door twee co-beheerders, Peter Kwaak en Jan Willem de Moor, met wie hij een hecht en ervaren credits team vormt. Samen hebben ze ieder gemiddeld 21 jaar ervaring in de beleggingswereld. Fundamentele credit research wordt uitgevoerd door Robeco's goed geoutilleerde en ervaren credit team dat zowel investment grade als high yield bonds volgt. In de afgelopen twee jaar is het analistenteam uitgebreid van 13 naar 19 analisten vanweg de groei van het beheerd vermogen. Voor high yield kan Verberk ook steunen op de ervaren beheerders Sander Bus en Roeland Moraal die verantwoordelijk zijn voor Robeco High Yield Bonds (Silver rating).

De stabiliteit en ervaring van het management en analistenteam zijn sleutelelementen voor onze overtuiging op dit punt. Bovendien waarderen we het dat de beheerders ook persoonlijk belegd zijn in de fondsen die ze beheren, en dat brengt hun belangen op dezelfde lijn als die van de eindbeleggers. Wij blijven bij onze Positive rating op deze pijler.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler. 

Proces
Het beleggingsproces is een combinatie van top-down posities, ofwelde marktgevoeligheid van de portefeuille managen, en bottom-up aandelenselectie, met nadruk op dat laatste. Robeco's Credit Outlook vormt ieder kwartaal het startpunt daarvoor, en levert input voor het samenstellen van de portefeuille en de beta. De bottom-up selectie is vooral gebaseerd op fundamentele analyse. Robeco's credit research team onderzoekt de strategische, financiële en ook milieu, sociale en governance factoren, net als de kapitaalstructuur van ieder bedrijf.

Het proces geeft beheerders behoorlijk veel vrijheid om te beleggen op basis van hun overtuiging. Het fonds wordt beheerd met een maximale tracking error van 5% ten opzichte van de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Benchmark. Wat uitgevers van obligaties betreft zijn de posities gemaximeerd op 1% voor BBB papier, 2% voor A en 3% voor obligaties van hogere kwaliteit. Het fonds heeft geen formele credit beta range, maar de bandbreedte ligt historisch gezien tussen 0,85 en 1,6. Daarbovenop kan het team buiten de benchmark om beleggen in high yield (doorgaans BB obligaties) en asset-backed securities. Hoewel het fonds maximaal 20% per categorie kan beleggen, heeft de off-benchmark blootstelling historisch gefluctueerd tussen 14 en 34%.

We waarderen de armslag die het proces biedt en wij zijn van mening dat beheerder Victor Verberk het op een effectieve manier toepast. Daarom handhaven we onze Positive rating op deze pijler.

Prestaties
Victor Verberk heeft solide rendementen geboekt dankzij sterke credit selectie en - in mindere mate - dankzij gunstige beta positionering waarbij hij goed gebruikt maakt van de armslag die het proces biedt. We verhogen onze rating op de Performance Pillar naar Positive. Sinds de oprichting van het fonds in juli 2014 tot en met september 2017 heeft het jaarlijkse rendement (3,87%) dat van de categorie (2,10%) verslagen, en ook de benchmark Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate (3,08%).

Verberk en zijn team hebben goed werk geleverd door waarde toe te voegen in zowel op- als neergaande markten. Op risico-aangepaste basis hebben zij de index en categoriegenoten (bovenste kwintiel) verslagen gemeten naar Sharpe-ratio's. Verberk aarzelt niet om off-benchmark posities in portefeuille te nemen (in high yield, emerging corporates en gesecuritiseerde obligaties) als hij een kans ziet. Hij heeft bewezen dat hij deze risico's goed kan managen en ongeveer de helft van de outperformance van het fonds is te danken aan deze off-benchmark posities, terwijl het risico conform dat van de index blijft.

Hoewel het track record nog maar relatief kort is, stelt de solide prestatiesvan het team op het global credit mandaat ons gerust. Dit mandaat gaat terug tot 2010 en in 2011 underperformde de strategie door overweging in Europese credits, die te lijden hadden onder de eurozone crisis. In 2017 tot en met augustus heeft het fonds zijn categoriegenoten en index verslagen dankzij overweging in subordinated financials en Mexicaanse credits.

Kosten
De lopende kosten van 0,58% voor de rebatevrije aandelenklassen die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, zijn iets lager dan de mediaan van 0,65% voor de Morningstar Categorie Global Corporate Bond. Dit geeft het fonds een voordeel en deze pijler krijgt een positief oordeel.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco Global Credits CH EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 42 Robeco Global Credits tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Alken European Opportunities

- Pimco Global High Yield Bond Fund

- Candriam Equities Biotechnology

Metropole Selection

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten