Fonds van de Week: Pimco GIS Global Investment Grade Credit

Pimco GIS Global Investment Grade Credit maakt zijn beloften waar door een ervaren beheerder en een veelzijdig proces waarmee het zijn concurrenten en de benchmark al sinds de oprichting weet te verslaan. Reden voor een verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 02 november, 2017 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund

De pluspunten van Pimco GIS Global Investment Grade Credit zijn de vasthoudendheid van zijn ervaren hoofdbeheerder, de steun van een grote groep beheerders en analisten en een veelzijdig proces dat het robuuste macro-economische en fundamentele onderzoek van de maatschappij benut, vindt Morningstar-analist Mara Dobrescu.

Hoofdbeheerder Mark Kiesel en zijn team maken de beloften van dit fonds al sinds de oprichting in 2012 waar. tot en met september 2017 verslaat het fonds zijn concurrenten en zijn benchmark.

Overigens beheert Kiesel deze strategie al 15 jaar voor de Amerikaanse variant van het fonds. Hij heeft bewezen goed in te spelen op thema's voor groei op langere termijn maar hij weet ook snel en goed te reageren op marktverstoringen, zoals in 2015 gebeurde. Alles bij elkaar ziet analist Dobrescu genoeg reden om de Morningsatr analyst Rating op dit fonds te verhogen van Bronze naar Silver.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 44 Pimco grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Wij zijn positief over het sterke leiderschap en het degelijke team van kredietanalisten en portefeuillebeheerders. Mark Kiesel werkt al twintig jaar voor Pimco, beheert deze portefeuille sinds de introductie in 2012 en daarnaast sinds 2002 het in de VS gevestigde fonds Pimco Investment Grade Corporate Bond. In 2008 werd hij hoofd van het portefeuillebeheerteam voor bedrijfsobligaties en in 2012 werd hij onderscheiden als Morningstar US Fixed-Income Fund Manager of the Year. Sinds begin 2014 is hij een van de zes deputy CIO's.

Na het vertrek van Bill Gross werd Kiesel CIO voor bedrijfsobligaties wereldwijd en benoemd tot medebeheerder van Pimco Total Return. Hij belegt zelf meer dan 1 miljoen dollar in deze strategie.

Het fonds deed het onder leiding van Kiesel goed, maar het succes hangt niet alleen van hem af. Om dit te bevestigen, benoemde Pimco Jelle Brons en Mohit Mittal in augustus 2016 tot medebeheerders. Beide zijn senior-leden van een team van ruim 20 op investment-grade bedrijfsobligaties gerichte beheerders. Mittal houdt zich bezig met Amerikaanse investment grade en opkomende markten, terwijl Brons bijdraagt aan de selectie van Europese bedrijfsobligaties. Pimco had in 2015 meer dan 60 onderzoeksmedewerkers en dit aantal is gedaald. Niettemin genieten de beheerders nog altijd de steun van ruim 50 kredietanalisten onder leiding van Christian Stracke, tegenover rond 30 in 2009.

Fondshuis
PIMCO heeft woelige tijden gekend, zoals eind 2014, toen mede-oprichter Gross vertrok. Daarna vloeide er heel wat beheerd vermogen weg bij het bedrijf, maar in 2015 en 2016 nam dat af. Dan Ivascyn heeft als co-beheerder van Pimco Income zijn sporen verdiend, en is gegroeid in zijn rol als CIO.

In november 2016 nam Emmanuel Roman het roer over als CEO. Zijn prioriteiten lijken volledig afgestemd op die van het beleggingsteam, hoewel we de toevoeging van quant vaardigheden en beleggingsproducten blijven monitoren, alsook de uitbreiding van alternatieve strategieën zoals degene die beleggen in private-debt. In het verleden hebben we het bedrijf op de vingers getikt omdat het klanten niet liet profiteren van schaalvoordelen, maar het kostenprofiel is doorgaans gunstig. Toch worden Europese beleggers vaak hogere kosten berekend dan Amerikaanse.

Dat gezegd zijnde, heeft Pimco nog nooit een fonds gesloten voor nieuwe beleggers. Dat is een belangrijk probleem aangezien de activa die gebruik maken van dezelfde strategie als Pimco Income en daar ook in beheerd worden, tegen 2016 waren toegenomen tot meer dan 100 miljard dollar. We moeten nog bewijzen krijgen dat er een rechtstreekse link is tussen fondsomvang en performance, maar we blijven de situatie monitoren. Al met al heeft Pimco een Positive Parent Pillar Rating verdiend.

Proces
Het fonds profiteert van de omvangrijke middelen van Pimco, inclusief weloverwogen macro-analyses, solide bottom-up onderzoek en de koersgevoeligheid van de beheerders en daarom zijn wij positief over het proces. Tegenover de benchmark Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Bond Index richt dit fonds zich op investment grade bedrijfsobligaties wereldwijd.

Het fonds kan kleinere posities in niet-indexsegmenten aanhouden, zoals high-yield bedrijfsobligaties, staatsobligaties uit ontwikkelde markten, gesecuritiseerde effecten en valuta's. Als lid van het beleggingscomité van Pimco draagt Mark Kiesel bij aan de top-down thema's die een rol spelen in de rentepositionering en de sectorwegingen. De bedrijfsobligatiespecialisten van Pimco speuren vervolgens het universum af naar bottom-up ideeën.

De beheerders en analisten communiceren regelmatig; Kiesel zit een wekelijkse vergadering voor waarin de portefeuillepositionering wordt besproken en gaat vaak mee op onderzoeksreis. Met een reeks analytische instrumenten kunnen de beheerders kansen snel identificeren en de relatieve waarde van de obligaties, rekening houdend met regio en kapitaalstructuur, tegenover creditdefaultswaps beoordelen. Kiesel gebruikt ook index-CDS, samen met Amerikaanse staatsobligaties, om een liquide marktexposure te verkrijgen. Derivaten maken de portefeuille complexer, maar Pimco beheert de risico's van deze posities goed.

Prestaties
Mark Kiesel leverde hier uitstekende resultaten en de rating voor de factor Performance is positief. Sinds de introductie tot september 2017 bedraagt het rendement op jaarbasis 3,95%, beter dan het categoriegemiddelde van 3,33% en de benchmark. Het langere trackrecord van het in de VS gevestigde fonds sinds 2002 geeft ook blijk van het succes van dit goed uitgevoerde beleggingsproces.

Ook over kortere perioden is het fonds opmerkelijk consistent. Posities verbonden aan het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt, inclusief een jarenlange overweging in banken, droegen de laatste jaren sterk bij. Het fonds speelde ook goed in op marktverstoringen. Zo was het diepgaande onderzoek naar energiebedrijven tijdens de verkoopgolf van 2015 voor Kiesel aanleiding om goedkope obligaties te kopen en zo kon hij in 2016 profiteren van het herstel in de sector. De door de Brexit ingegeven volatiliteit in de bankensector gaf Kiesel de kans om posities in achtergestelde effecten van Britse banken te versterken. Tot nu toe in 2017 wierp dit vruchten af.

Op andere tijden pakte de implementatie van bedrijfsbrede macro-thema's goed uit, zoals toen Kiesel halverwege 2016 de fondsexposure in een herstellend Brazilië verhoogde. De rentepositionering presteerde in voorgaande jaren niet altijd goed (vooral in 2015, toen het fonds een onderwogen duration had), maar deed het in 2017 weer wel goed.

Kosten
De R-aandelenklasse zonder verkoopcommissie berekent jaarlijkse kosten van 0,76%. Hoewel dit beter is dan de vreselijk dure op particuliere beleggers gerichte aandelenklasse (1,39%), is het nog altijd hoger dan de gemiddelde kosten van gelijksoortige aandelenklassen zonder verkoopcommissie in de categorie. Dit is teleurstellend gezien het volume van het door Pimco in deze beleggingsklassen beheerde vermogen (bijna 300 miljard dollar in bedrijfsobligatiestrategieën per juni 2017). De maatschappij kan meer doen om deze schaalvoordelen in de vorm van lagere kosten met beleggers te delen.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund R Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - USD Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 44 Pimco tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Polar Capital Global Technology

- Robeco Global Credits

Alken European Opportunities

Pimco Global High Yield Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings