Fonds van de Week: PGIM Jennison US Growth Fund

Een zeer ervaren beheerteam met een consistente beleggingsaanpak en een uitstekend track record dat zich al bewezen heeft bij de langer bestaande Amerikaanse fondsvariant leidt ook bij het Europese PGIM Jennison US Growth Fund to een Gold-rating.

Robert van den Oever 15 februari, 2018 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

PGIM Jennison US Growth Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

PGIM Jennison US Growth Fund

Deze Europese variant van dit fonds werd geïntroduceerd in oktober 2016. Het zusterfonds Prudential Jennison US Growth heeft een track record dat teruggaat tot 1999 en dat vormt ook de basis voor het track record van deze Europese variant. Vandaar dat Morningstar-fondsanalist Fatima Khizou er een Morningstar Analyst Rating van Gold aan toekent.

Het beheerteam is zeer ervaren en volgt een consistente aanpak die een uistekend lange termijn track record heeft opgeleverd. Binnen zijn categorie is dit fonds volgens de analist 'een uitstekende keuze'. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 7 PGIM Jennison grafiek vrijstaand 

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het groei-team is zeer ervaren, heeft een lange staat van dienst en is zelf stevig belegd in het Amerikaanse fonds, en dat leidt tot een positief oordeel op de People Pillar. Het zevenkoppige beheerteam heeft gemiddeld 33 jaar beleggingservaring en 24 jaar aanstelling bij het fondshuis. Nog altijd maken oprichter Sig Segalas, hoofd groei-aandelen Kathleen McCarragher en research directeur Michael Del Balso deel uit van het team.

Teamleider Segalas is tevens co-manager van de al langer bestaande Amerikaanse variant van dit fonds, Prudential Jennison US Growth, sinds januari 1999 en hij heeft dezelfde strategie toegepast bij Harbor Capital Appreciation vanaf 1990. Hij is mede-oprichter van een onderadviseur van dit fonds, Jennison Associates, dat werd gesticht in 1969 en sindsdien is hij daar chief investment officer.

Het team is geleidelijk gegroeid en iedere manager is met zorg uitgekozen. De laatste die bij het team is gekomen, is Rebecca Irwin in 2006.

Het analistenteam dat deze strategie ondersteunt is talentvol en stabiel. De 11 analisten hebben gemiddeld 19 jaar ervaring in de beleggingsindustrie en 13 jaar bij Jennison. Managers leunen sterk op het groeiteam voor beleggingsideeën maar krijgen ook ideeën aangereikt door Jennisons research-staf via een officieel teamoverschijdend kennisdeelsysteem. Per november 2017 telde het aandelenresearchteam 20 analisten. De aandelenteams wonen gezamenlijk ochtend-researchmeetings bij.

De fondsmanagers hebben flink belegd in hun eigen fonds. De meeste van hen hebben meer dan 1 miljoen dollar gestoken in de Amerikaanse variant van het fonds.

Fondshuis
Prudential fondsen zijn onderdeel van PGIM, de nieuwe naam voor wat voorheen bekend stond onder de naam Prudential Investment Management, de vermogensbeheertak van het Amerikaanse conglomeraat Prudential Financial. PGIM heeft onmiskenbare sterke punten, zoals een cultuur die in vele opzichten positief is en het heeft voortdurend stappen in de goede richting gezet. Ons toenemende vertrouwen in het fondshuis bezorgt het een positieve rating op de Parent Pillar.

Nagenoeg alle Prudential fondsen worden geadviseerd door dochterbedrijven van PGIM, voornamelijk Jennison Associates, Quantitative Management Associates, PGIM Fixed Income, and PGIM Real Estate.

Het obligatieteam, dat goed is voor meer dan de helft van het beheerd vermogen, is goed toegerust en risicobewust. De actief beheerde fundamentele aandelenfondsen worden gerund door Jennison met een gevestigd, herhaalbaar beleggingsproces. 

De Prudential fondsen als groep hebben respectabele langetermijn track records. PGIM heeft sinds 2010 veel nieuwe fondsen gelanceerd, bijna de helft van zijn 79 open-end fondsen (per juni 2017). Dat is een mogelijke risicofactor, maar deze nieuwe fondsen begeven zich op terreinen waar het fondshuis al significante middelen op heeft zitten.

De in de Verenigde Staten gevestigde fondsen van Prudential staan onder leiding van een betrokken en actieve directie. Beleggers hebben zich sterk gemaakt om de kosten voor de fondsen omlaag te krijgen en dat is ook inderdaad gebeurd, hoewel ze nog verder omlaag kunnen. De beleggingen door de managers zelf in de eigen Prudential fondsen zijn toegenomen ten opzichte van de eerdere lage niveaus.

Proces
Het groei-beheerteam van Jennison mikt op bedrijven waarvan het denkt dat die economische waarde zullen genereren over een meerjarige horizon. Door het toepassen van een bottom-up, op fundamentele research gestoeld beleggingsproces richt het team zich op de houdbaarheid van de groei van een bedrijf door te kijken naar solide balansen, sterke research & development en verdedigbare franchises. De beheerders hebben een voorkeur voor bedrijven die dominant zijn in hun industrieën en die een groei kunnen boeken die 50% hoger ligt dan die van hun markt.

Om zulke bedrijven te vinden maken de beheerders gebruik van de fundamentele research van Jennison Associates' talentvolle analisten. Als sectorspecialisten analyseren zij via diepgaande beoordelingen de businessmodellen van bedrijven door regelmatige ontmoetingen met de bedrijfsdirecties, hun leveranciers en hun concurrenten. Als het team in een aandeel stapt, dan houdt dat ook voor de lange termijn vast. De jaarlijkse portefeuille-omzet in de afgelopen vijf jaar was gemiddeld 42% en dat is beduidend lager dan het categoriegemiddeld van 72% over diezelfde periode. Bijvoorbeeld Apple zit als sinds 2004 in de portefeuille van het fonds.

De beheerders bouwen de portefeuille geheel onafhankelijk van de Russell 1000 Growth index op, zijn benchmark, maar passen wel enkele risicomaatstaven toe. Zo zijn individuele posities zelden groter dan 6% van de portefeuille en sectorwegingen zijn doorgaans gemaximeerd op 45%. Blootstelling aan niet-Amerikaanse namen kan tot maximaal 25%, maar is in de praktijk van de al langer bestaande Amerikaanse variant van het fonds nog nooit hoger uitgekomen dan 10%. 

Prestaties
Deze strategie heeft op de lange termijn sterk gepresteerd. Dit Europese fonds is geïntroduceerd in oktober 2016, maar het track record is mede gebaseerd op dat van de al alnger bestaande Amerikaanse fondsvariant, Prudential Jennison US Growth, die sinds 1999 door hetzelfde team wordt gerund.

De 15-jaars rendementen tot en met december 2017 komen uit in het bovenste deciel van de Morningsatr Categorie large cap groei. Het voortrollend 10-jaars track record toont een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,3% en daarmee verslaat het fonds 93% van zijn categoriegenoten. Kijken we naar de periode vanaf de aanstelling van de langstzittende manager, januari 1999 tot en met december 2017, dan is het jaarlijks gemiddelde 6,5% en ook dat verslaat de concurrentie en de Russell 1000 Growth benchmark die rendementen van respectievelijk 5,4% en 4,6% boekten.

De aandelenselectie en geduldige aanpak van het team heeft tot dit sterke lange termijn track record geleid, maar beleggers moeten zich wel realiseren dat dit niet het resultaat is van een soepele rit. De hogere volatiliteit maakt dit fonds gevoelig voor korte termijn schommelingen. In 2016 werd het hard geraakt door aandelen die met dubbele cijfers in koers daalden, zoals Bristol-Myers Squibb. Het fonds veerde weer sterk op in 2017 met een geweldige 36,8% rendement, waarmee het de index versloeg die 30,2% boekte, en ook 93% van zijn categoriegenoten achter zich liet. De keuze voor namen als Alibaba, Tencent Holdings en Apple waren de belangrijkste drijfveren daarachter.

Gezien het portefeuilleprofiel is er kans op schommelingen in de resultaten, maar het fonds moet in staat zijn om op de lange termijn goede resultaten te boeken.

Kosten
Met een lopende-kostenfactor van 0,70% voor de rebatevrije aandelenklasse I liggen de kosten voor dit fonds duidelijk onder de mediaan van zijn concurrenten uit de categorie Large Cap Groei.

Bekijk hier een video waarin Morningstar-fondsanalist Fatima Khizou meer vertelt over het PGIM Jennison US Growth Fund:

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van PGIM Jennison US Growth Fund USD I Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 7 PGIM Jennison tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Global High Dividend Fund

- Man GLG Japan CoreAlpha

- Eaton Vance US High Yield Bond Fund

Add Value Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten