Deze fondsen zijn belegd in wapenindustrie, maar hoe lang nog?

Na alweer een schietpartij in de Verenigde Staten roert de beleggingswereld zich omtrent wapenfabrikanten. BlackRock bijvoorbeeld, maar intussen heeft het fondshuis wel posities in de fabrikanten van handvuurwapens. Morningstar invetariseert de posities van beleggingsfondsen in de drie grootste Amerikaanse wapenfabrikanten.

Ali Masarwah 14 maart, 2018 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

Het bloedbad medio februari op een school in Parkland, Florida, waarbij 19 mensen het leven lieten en 16 gewonden vielen, is het voorlopig laatste in een trieste serie schietpartijen in de Verenigde Staten. Aanvankelijk leek na dit bloedbad hetzelfde cynische scenario als altijd te volgen: de slachtoffers gedenken, en daarna de wapenlobby die wederom zijn gelijk bewezen denkt te zien.

Maar dit keer kan de schietpartij consequenties hebben. Niet zozeer door de Amerikaanse beleidsinitiatieven die grotesk zijn vanuit een Europees perspectief, zoals het idee om leraren in de klas te bewapenen, maar vooral door initiatieven vanuit de samenleving en de beleggingswereld.

Een paar weken na het incident kondigde BlackRock, de grootste belegger ter wereld, aan dat het voortaan fabrikanten van handvuurwapens, dus revolvers en pistolen, en hun distributeurs wil vermijden. Nu is het belangrijk om te beseffen dat BlackRock als grootste indexfondsaanbieder ter wereld ook de de grootste individuele belegger in dergelijke bedrijven is. De portfolio's van BlackRock en iShares bevatten tussen de 10 en 17% van de aandelen in de drie grootste Amerikaanse fabrikanten van handvuurwapens: Sturm Ruger, American Outdoor Products en Vista Outdoor.

Uit indices verbannen?
BlackRock is volgens berichten bezig om een scheiding aan te brengen tussen indexproducten die aandelen in de drie genoemde wapenfabrikanten bevatten en fondsen die hen uitsluiten. Dat vraagt om het creëren van nieuwe indices, omdat Amerikaanse smallcap producten die aan dit ESG-criterium voldoen momenteel nog schaars zijn. Het is ook dringend nodig, want volgens onze gegevens zijn er slechts twee small cap indexfondsen die als duurzaam te kenschetsen zijn en zij omvatten samen slechts 100 miljoen euro aan beheerd vermogen. Beide zijn alleen verkrijgbaar in de VS. In Europa zijn er geen passieve ESG-alternatieven voor de standaard Amerikaanse small cap indices beschikbaar.

Dit nieuwe initiatief is opnieuw een teken dat beleggen volgens ESG-criteria tegenwoordig de juiste snaar raken en dat de markt open staat voor alternatieve, nieuwe producten die meer ruimte aan ESG bieden.

Unieke reactie
De scherpe en snelle reactie van BlackRock op de schietpartij is uniek, want reageren op maatschappelijke gebeurtenissen of excessen is altijd uiterst zeldzaam geweest in de doorgaans angstaanjagend a-politieke beleggingswereld.

Overigens reageerde ook Capital International, een actief fondshuis dat ook groot in de Amerikaanse wapenfabrikanten zit. Volgens berichten in de media riep het fondshuis Storm Ruger om te verduidelijken hoe het bedrijf het "veilig gebruik (sic!) van hun producten" wil waarborgen. Opmerkelijk, maar hoe dan ook heeft het fondshuis in ieder geval gereageerd.

Na deze reacties is het afwachten of en hoe snel indexaanbieders nieuwe ESG-conforme producten gaan introduceren en hoe de managers van conventionele portefeuilles zullen reageren - en of een substantiële verschuiving van belegd vermogen naar andere indexproducten zal plaatsvinden.

Geen alternatieven
Overigens heeft het debat ook een Europese dimensie. De aandelen van de drie bovengenoemde fabrikanten zijn ook te vinden in portefeuilles met Amerikaanse small caps die in Nederland verkrijgbaar zijn, zowel actieve fondsen als passieve producten. Hoewel dit geringe posities zijn, toont het feit dat BlackRock ruim 10% van de aandelen van de drie van grootste wapenfabrikanten in portefeuille heeft, aan dat de som van een reeks kleine componenten toch heel groot kan zijn. En degenen die ESG-investeringen serieus nemen, willen geen cent in dergelijke aandelen beleggen.

Europese beleggers die volgens de ESG-criteria willen beleggen, komen echter tot de ontdekking dat er niet alleen geen passief maar ook geen actief alternatief is voor conventionele producten. Alle Amerikaanse small cap ETF's en andere indextrackers omvatten wapenfabrikanten zoals Vista Outdoor, Sturm Ruger en American Outdoor Brands. Hoewel er in de VS ten minste tien small-capfondsen met een ESG-mandaat beschikbaar zijn, vinden we dergelijke producten hier nog niet.

Ongewild beleggen
Zolang aanbieders van ETF's in Amerikaanse small caps geen geschikte ESG-filters toepassen of kunnen afdwingen bij hun vertrouwde indexleveranciers en bovendien actieve managers geen alternatief bieden, kunnen Amerikaanse small-capbeleggers niet uitsluiten dat ze onbewust en ongewild beleggen in de fabrikanten van wapens die het instrument zijn van doorgedraaide schutters die een bloedbad aanrichten. Of ze vermijden Amerikaanse small-caps volledig, en dat zou te betreuren zijn vanuit het oogpunt van asset allocatie.

Hieronder vindt u drie lijsten die weergeven welke beleggingsfondsen in de drie grootste Amerikaanse handvuurwapenfabrikanten belegd zijn en hoe groot hun positie is. Daarbij moet opgemerkt worden dat niet alle actief beheerde fondsen in Nederland verkrijgbaar zijn. 

Deze fondsen hebben positie in American Outdoor Brands:

Weighting american outdoor brands europ funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Deze fondsen hebben positie in Sturm Ruger:

Weighting sturm ruger european fund

(klik op tabel voor vergroting)

 

Deze fondsen hebben positie in Vista Outdoor:

Weighting vista outdoor europ fund

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Wapenfabrikanten onder vuur

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten