Trendbreuk bij Ultimate Stock Pickers: meer aan- dan verkopen

De Ultimate Stock Pickers zorgden in het eerste kwartaal van dit jaar voor een belangrijke trendbreuk: ze hebben per saldo meer gekocht dan verkocht. Bovendien was de overtuiging waarmee aandelen bijgekocht werden de hoogste in jaren.

Robert van den Oever 22 juni, 2018 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het eerste kwartaal concentreerden zich rond grote blue-chip aandelen, zo hebben we onlangs uiteengezet na een voorlopige analyse van de kwartaaldata. Dat kunt u lezen in dit artikel:

 

Nu de data van alle 26 Ultimate Stock Pickers bekend zijn, kunnen we conclusies trekken, en de opvallendste is een belangrijke trendbreuk: de Ultimate Stock Pickers hebben per saldo meer aandelen gekocht dan verkocht. Bovendien was de overtuiging waarmee werd gekocht werden de hoogste in jaren.

In het vorige artikel hebben we enkele voorbeelden van de meest bijgekochte aandelen toegelicht, en nu geven we een breder beeld. Om te beginnen kijken we naar de sectoren. De portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers blijven overwogen in de sectoren energie, gezondheidszorg en nutsbedrijven, als we ze vergelijken met de S&P 500 Index per eind april 2018. Ook zijn de sectoren grondstoffen, technologie, financials en industrie overwogen. Bekijk hier de sectorwegingen van de Ultimate Stock Pickers afgezet tegen de S&P 500 Index per eind januari 2018:

USP 04 06 2018 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Net als in het voorafgaande kwartaal was ook in deze verslagperiode weer de invloed voelbaar van de sterke opkomst van passieve producten. De grote instroom in passief tilt de waardering van de hele aandelenmarkt omhoog, ongeacht de waarderingen van individuele aandelen, en dat maakt het lastiger om aantrekkelijke koopjes op te duiken in de markt.

De 26 toonaangevende fondsbeheerders richtten hun pijlen vooral op de grote namen van hoge kwaliteit met sterke concurrentievoordelen, dus de blue-chips. Dit is de top-10 van aankopen, gerangschikt naar beleggingsovertuiging, per 1 juni 2018:USP 04 06 2018 Exhibit 3

USP 04 06 2018 Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Boven aan de lijst prijkt het aandeel Facebook. Dat Wide Moat rated aandeel werd net als de nummer twee American International Group (No Moat) met tweemaal zoveel overtuiging gekocht als de nummer drie Alphabet (Wide Moat). Van AIG hebben we in ons vorige Ultimate Stock Pickers-artikel uitgelegd waarom het op waarderingsgronden een interessant koopje was.

Ook het aandeel Facebook, dat recentelijk te lijden had onder koerszwakte door geschonden vertrouwen, was een koopje volgens enkele fondsmanagers, waaronder die van Sequoia: 'Wij denken dat Facebook in de komende maanden de noodzakelijke stappen zal zetten om het vertrouwen bij gebruikers en adverteerders te herstellen. Dat gaat geld kosten, maar dan nog is de te verwachten groei  en de voorsprong op de concurrentie groot genoeg om het op de huiidge waardering te kopen.'

Ook Morningstar-analist Ali Mogharabi die het aandeel Facebook volgt, gaat uit van een periode van herstel om het vertrouwen weer op te vijzelen, en zijn visie strookt met die van Sequoia.

Grootste verkopen
Kijken we naar de aandelen die het meest verkocht werden, dan staat Microsoft bovenaan. Maar liefst 13 van de 17 fondsmanagers die het in portefeuille hebben, verkocht een deel van hun positie. Zeven van hen deden dat met overtuiging.

Een ander aandeel dat met overtuiging werd verkocht was PayPal dat inmiddels ruim boven zijn Fair Value noteert. Verkopen is gezien die hoge waardering een verstandige zet, vindt Morningstar-analist Jim Sinegal die een Fair Value van 68 dollar per aandeel PayPal hanteert.

USP 04 06 2018 Exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

Top-10 posities
Ondanks de forse verkopen blijft het aandeel Microsoft ook vertegenwoordigd in de top-10 van grootste posities. Dat komt omdat de posities in Microsoft heel groot waren. Ook met inbegrip van het effect van de (deel-)verkopen zijn de posities nog altijd substantieel.

De aan- en verkopen overziende, ziet de top-10 van posities in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers er als volgt uit, gerangschikt op beleggingsovertuiging, per 1 juni 2018:

USP 04 06 2018 Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers richten zich op blue-chips

- De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Ultimate Stock Pickers kochten heel divers aandelen bij

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings