De ratingwijzigingen bij Morningstar van afgelopen week

Dit zijn alle wijzigingen van de Morningstar Analyst Ratings die de fondsanalisten van Morningstar afgelopen week hebben doorgevoerd. Deze keer zijn dat drie nieuwe ratings: fondsen waar de Morningstar-analisten een dusdanig vertrouwen in hebben dat ze in aanmerking komen om gevolgd te worden.

Robert van den Oever 25 juli, 2018 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

BSF Global Long/Short Equity

Morningstar-fondsanalist Francesco Paganelli volgt vanaf nu het BlackRock Strategic Fund Global Long/Short Equity fonds met een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Dit fonds volgt dezelfde strategie als het in de Verenigde Staten gevestigde BlackRock Global Long/Short Equity. Dit marktneutrale wereldwijde aandelenfonds wordt beheerd door leden van BlackRock's Scientific Active Equity Group en wordt geleid door de portfolio managers Kevin Franklin en Raffaele Savi, die beide co-chief investment officers van het actieve aandelenbeheer zijn.

Analist Paganelli is van mening dat dit fonds een aantrekkelijke propositie is in het marktneutrale aandelenuniversum. De beheerders passen een volledig systematisch kwantitatief gedreven proces toe en proberen om zich te onderscheiden door signalen op basis van niet-traditionele informatie te verzamelen en te verfijnen.

Een groep van 40 analisten ontwikkelt en verfijnt modellen om lange- en kortetermijn ideeën voor de portefeuille te ontdekken. Dat wordt ondersteund door een indrukwekkende organisatie die méér uitgeeft aan data en die opnieuw zijn betrokkenheid bij het versterken van de groep die dit fonds beheert, heeft uitgesproken. Het track record van de strategie sinds de oprichting is relatief sterk, maar het kostenplaatje is een zwak punt. Alles bij elkaar onderschrijft ons vertrouwen in het team onze positieve visie op dit fonds.

 

Pimco GIS Mortgage Opportunities

Het Pimco GIS Mortgage Opportunities fonds krijgt van Morningstar-analist Mara Dobrescu een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Dit fonds richt zich specifiek op hypotheek-gerelateerde beleggingen en door die nauwe scope past het zeker niet in ieders portefeuille. Maar het fonds profiteert wel van de voordelen die Pimco biedt met een voorsprong als het gaat om het beoordelen van hypotheeksectoren en risicobewuste portefeuille-opbouw door het beheerteam.

De UCITS-variant van dit fonds is pas in 2017 geïntroduceerd, maar de al langer bestaande Amerikaanse variant heeft sinds 2012 rendementen behaald die aan de bovenkant van zijn categorie uitkomen, met name dankzij het gedeelte non-agency hypotheken. De strategie van het fonds brengt veel meer risico met zich mee dan de meeste traditionele obligatiefondsen, maar hoofdbeheerder Dan Hyman en zijn team hebben bewezen dat ze prudent omgaan met die risico's.

 

PineBridge Global Dynamic Asset Allocation

Het fonds PineBridge Global Dynamic Asset Allocation wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-analist Barbara Claus en zij geeft het een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Zij vindt dit fonds een solide keus vanwege de zeer robuuste aanpak van asset allocatie en de ervaren beheerders.

De belangrijkste kracht van dit fonds is de robuuste en herhaalbare aard van het beleggingsproces dat dynamisch alloceert tussen groei- en defensieve assets, zoals aandelen en obligaties op basis van middellange- en lange-termijn voorspellingen van rednementen op assetcategorieën.

Het fonds profiteert ook van het 21-koppige multi-asset team onder leiding van Michael Kelly. Dat kent maar weinig verloop in de hogere echelons en kan profiteren van de bredere businesses van het fondshuis in aandelen, obligaties, valuta en private assets. Een pijnpunt is de lopende-kostenfactor, die voor sommige aandelenklassen hoger is dan bij de meeste concurrenten.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 9 juli t/m 15 juli 2018

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 2 juli t/m 8 juli 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings