Dit zijn de ratingwijzigingen bij Morningstar van vorige week

Dit zijn alle wijzigingen van de Morningstar Analyst Ratings die de fondsanalisten van Morningstar afgelopen week hebben doorgevoerd. Het is deze keer een behoorlijke lijst met upgrades, een downgrade en flink wat nieuwe ratings.

Robert van den Oever 01 augustus, 2018 | 13:55
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Brandes Emerging Markets Value - Silver

Dit fonds profiteert van een concistente diepe-waarde aanpak door een ervaren vijfkoppig beheerteam. Het ondersteunende team dat diepgaande fundamentele research doet kent weinig verloop. Het zoekt geduldig naar koopjes en heeft een zeer lange beleggingshorizon. De a-typische positionering van het fonds heeft grote invloed op de korte termijn rendementen in vergelijking met de MSCI Emerging Markets Index. Toch heeft deze strategie de MSCI EM Value Index en andere waarde-georiënteerde concurrenten verslagen sinds de oprichting en ook het langere track record van het Canadese zusterfonds geeft vertrouwen. Een diepe-waarde aanpak brengt doorgaans wisselende resultaten met zich mee, en het vereist geduld van beleggers om de volledige vruchten van zo'n strategie te plukken, maar dit fonds bewijst dat het kan.

 

Capital Group AMCAP - Gold

Dit fonds wordt beheerd door een team van zes beheerders die decennia ervaring met Amerikaanse aandelen hebben en toegang hebben tot een groot analistenteam. Dit team volgt dezelfde strategie die ook in de Verenigde Staten wordt gevolgd door de daar gevestigde fondsvariant en die heeft al een indrukwekkend track record laten zien. De portefeuille is belegd in redelijk geprijsde groeiaandelen voor de lange termijn. Dankzij de multi-manager aanpak kunnen teamleden vasthouden aan hun keuzes met de meeste overutiging, terwijl de combinatie van portefeuillesegmenten de pieken en dalen dempt. De mogelijkheid om cash en obligaties aan te houden als er weinig interessante beleggingskansen zijn biedt extra bescherming tegen volatiliteit. Verder is de lopende-kostenfactor gunstig voor een actief fonds. 

 

JPMorgan US Aggregate Bond - Silver

De hoofdbeheerder van dit fonds Barb Miller, beheerde institutioneel vermogen voordat ze de leiding kreeg over dit fonds in 2015 na het vertrek van haar voorganger Doug Swanson die een lange staat van dienst had. Miller en haar analisten- en portefeuillemanagersteam hebben de bestaande strategie van het fonds vastgehouden. Het team kijkt niet te veel naar rentestanden maar richt zich op het vinden van waarde in gesecuritiseerde sectoren - een kenmerk dat dit fonds onderscheidt van de meeste concurrenten in dollar gediversifieerde obligaties. Het fonds heeft voor risico gecorrigeerde rendementen geleverd die tot de beste in de categorie behoren en ook het redelijke prijskaartje strekt tot aanbeveling. 

 

Old Mutual UK Alpha - Silver

Dit fonds is het evenbeeld van zijn Britse zusterfonds met dezelfde naam, maar is in Ierland gevestigd en bedoeld voor de Europese markt. Manager Richard Buxton is een gelauwerd beheerder die ruim 30 jaar ervaring op zak heeft. Hij heeft bij Old Mutual ook verantwoordelijkheden als CEO, maar hij blijft desondanks nauw betrokken bij het beleggingsproces. Daarbij werkt hij samen met Errol Francis en Ed Meier. Dit trio werkt al ruim 10 jaar succesvol samen en het krijgt ondersteuning van de rest van het Britse team. Buxton volgt een proces dat zich bewezen heeft, waarbij hij aanalyse van individuele aandelen combineert met top-down inzichten.

 

Stewart Investors Worldwide Sustainability - Silver

Dit in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fonds volgt dezelfde strategie als zijn Australische zusterfonds dat al een Silver rating had. Hoewel deze strategie tamelijk nieuw is, opgericht in 2012, kennen we de kern van het proces al sinds 1990, en die is goed. De basis is uitgebreide bottom-up fundamentele analyse met de nadruk op de duurzaamheid van het businessmodel en de daaruit voortvloeiende winsten. Dat leidt tot een portefeuille van 50 namen met bepaalde kenmerken. Ten eerste is er een significante allocatie naar opkomende markten, en de allocatie naar de Verenigde Staten en andere ontwikkelde markten is onderwogen. Op sectorniveau zijn consumentengoederen en gezondheidszorg dominant en small caps zijn overwogen. Dat brengt risico met zich mee, maar de beheerders hebben de deskundigheid en de overtuiging om daar goed mee om te gaan. Hoofdbeheerder is Nick Edgerton en de meeste beleggingsbeslissingen worden in teamverband genomen, met onder andere co-beheerder David Gait.

 

Upgrades

GS India Equity Portfolio - van Neutral naar Bronze

Hiren Dasani werd in april 2017 aangesteld als hoofdbeheerder nadat hij al sinds juni 2013 actief was als co-beheerder op dit fonds. Hij is trouw gebleven aan het proces: een op kwaliteit gericht maar waarderings-bewuste aanpak die indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd sinds de oprichting. De combinatie van een solide manager, een goed toegerust research team en een goed uitgevoerd proces maken dit fonds tot een sterke optie binnen een competitieve categorie.

 

iShares MSCI EMU ETF - van Silver naar Gold

Na een verlaging van de lopende-kostenfactor van 0,33% naar 0,12% in juni 2018 is dit fonds nu een van de goedkoopste in vergelijking met zowel passieve als actieve concurrenten. Die verandering betekent dat het fonds nu een van de vooraanstaande opties is voor beleggers die blootstelling aan large-cap eurozone aandelen willen en Morningstar denkt dat het zijn concurrenten ruim zal verslaan over een volledige marktcyclus. Dat heeft het al gedaan over de drie- en vijfjaarsperioden, op risico-gecorrigeerde basis en voor zowel actieven als passieve concurrenten. De recente kostenverlaging betekent een stimulans voor het rendement.

Met zo'n 240 posities in portefeuille, waaronder een aantal mid- en smallcaps, biedt de MSCI EMU Index een betere propositie voor buy-en-hold beleggers dan de populairdere maar mega-cap-topzware Eruo Stoxx 50 Index. iShares heeft een deskundig passieve beleggingen team dat profiteert van de dominante positie op de Europese markt. Het team kan marktleidende technologie en een soepel werkend securities lending programma aan het werk zetten bij het beheer van zijn fondsen. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Silver naar Gold.

 

Downgrades

Templeton Asian Bond - van Bronze naar Neutral

Dit fonds staat onder leiding van de zeer ervaren beheerders Michael Hasenstab en Vivek Ahuja en wordt ondersteund door een goed toegerust Global Macro team bij Templeton, maar Morningstar is van mening dat het krappere beleggingsuniversum (in vergelijking met de wereldwijde en opkomende-markten mandaten) de mogelijkheden beperkt om de intellectuele kracht van het Global Macro team volledig tot zijn recht te laten komen, en dat is nu net een sleutelelement van dit op overtuiging gebaseerde proces. Verder werpt de hoge lopende-kostenfactor van 1,1% een drempel op voor de prestaties.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 16 juli t/m 22 juli 2018

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 9 juli t/m 15 juli 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten