Top-5 Nederlandse fondshuizen met hoogste Morningstar Rating

Voor het samenstellen van de top-5 kijken we deze week naar Nederlandse aanbieders van beleggingsfondsen. We rangschikken de aanbieders op basis van de kwaliteit van hun fondsaanbod. Die kwaliteit meten we op basis van de Morningstar Rating, oftewel de sterrenrating, per eind juli. We nemen per aanbieder alle fondsen en verschillende share classes die een Morningstar Rating hebben en berekenen daarvan een asset-gewogen gemiddelde.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 augustus, 2018 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

Wanneer we deze exercitie uitvoeren, zijn er twee fondshuizen die op de maximale score van een gemiddelde van 5 Morningstar sterren uitkomen. Deze aanbieders hebben beide één beleggingsfonds dat een Morningstar Rating heeft, maar dat ene fonds behoort dus wel tot de 10% beste fondsen in zijn categorie. Deze prestatie is behaald door Hoofbosch en Juno Investment Partners.

Hoofbosch
Hoofbosch beleggingsfonds is het geesteskind van Martien van Winden. De strategie wordt sinds 1985 toegepast voor een familiefonds, en is sinds 2006 opengesteld voor derden. De fondsbeheerder belegt in een beperkt aantal wereldwijde aandelen, aangevuld met Zwitserse en Nederlandse staatsobligaties.

De lage omloopsnelheid kenmerkt de buy and hold strategie, waarbij doorgaans grote, solide bedrijven het gezicht van de portefeuille bepalen. Het fonds belegt niet direct in emerging markets of in financials, maar defensieve consumentengoederen vormen de kern van de portefeuille, met bedrijven als Nestlé, PepsiCo en Procter & Gamble. Een strategie die het fonds geen windeieren heeft gelegd, want over de afgelopen 10 jaar gemeten heeft het fonds 97 procent van zijn categoriegenoten verslagen.

Juno
Deze sterke cijfers kan het Juno Selection Fund ook overleggen. Dit zeer geconcentreerde Europese small- en mid-cap fonds dat per eind april slechts 15 posities in de portefeuille had, belegt in bedrijven die hoge marges kunnen behalen, bovengemiddelde winstgroei realiseren en een sterke vrije kasstroom genereren. Hierbij heeft het beleggingsteam, onder leiding van oprichters Frans Jurgens en Lennart Smits, een voorkeur voor familiebedrijven. Een vruchtbare aanpak, getuige de sterke prestaties over de afgelopen 10 jaar: 98% van de concurrentie werd verslagen.

Meesman
De derde plaats is weggelegd voor een aanbieder van passieve beleggingsoplossingen, namelijk Meesman Index Investments. Naamgever Hendrik Meesman vormt samen met Jacques Wintermans en Shiva Bloemberg de directie. Het bedrijf biedt vijf indexfondsen aan, waarvan de grootste ook het beste track record heeft.

Het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd heeft bijna 200 miljoen onder beheer en beschikt over vijf sterren. Ook de indexfondsen die zich richten op Europese aandelen en opkomende landen hebben bovengemiddeld gepresteerd met vier Morningstar sterren. Het zorgt ervoor dat de naar assets gewogen Morningstar Rating uitkomt op 4,34.

Kempen
Het eerste grotere Nederlandse fondshuis dat we tegenkomen is Kempen. Het fondshuis, dat ook op basis van de kwalitatieve fondshuisanalyse van de analisten van Morningstar als bovengemiddeld wordt geclassificeerd, heeft een aantal strategieën die bovengemiddeld presteren. Kempen (Lux) Euro Credit, Kempen (Lux) Euro Credit Plus, Kempen (Lux) Global Property, Kempen Global Property, Kempen (Lux) Global Small Cap en Kempen Orange hebben allemaal een vijfsterrenrating.

Dat zorgt ervoor dat 39 procent van de assets met een Morningstar Rating bekroond is met vijf sterren. Met 37 procent van de assets in viersterrenfondsen is een duidelijke bovengemiddelde score van 4,13 behaald.

Robeco
De vijfde plaats is weggelegd voor Robeco, met een asset-gewogen Morningstar Rating van 4,03. Ook dit fondshuis wordt door de fondsanalisten van Morningstar als bovengemiddeld gekwalificeerd, wat mede gebaseerd is op de in onze ogen bovengemiddelde kwaliteit van het fondsengamma. Diverse fondsen uit de kwantitatieve tak van Robeco presteren sterk, met bijvoorbeeld vijfsterrenratings voor Robeco QI Global Value Equities, Robeco QI European Conservative Equities en Robeco QI Dynamic High Yield.

De hoogste Morningstar Rating is ook weggelegd voor Robeco High Yield Bonds, Robeco European High Yield Bonds, Robeco Global Credits, Robeco Global Consumer Trends Equities, Robeco Global Growth Trends Equities, Robeco BP Global Premium Equities, Robeco BP US Premium Equities en Robeco Asia-Pacific Equities. Dat zorgt ervoor dat 30 procent van de assets met een Morningstar Rating bekroond is met vijf sterren.

Top 5 NL fondshuizen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Morningstar Analyst Rating
Vorige week hebben we de Nederlandse fondshuizen doorgelicht op die andere maatstaf, de Morningstar Analyst Rating. Dat artikel leest u hier:

 

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings