Ultimate Stock Pickers terug in oude trend: meer verkopen dan aankopen

De Ultimate Stock Pickers pakten in het tweede kwartaal van dit jaar de lange termijn trend weer op: ze hebben per saldo meer verkocht dan gekocht. Verder valt op dat de wegingen in hun portefeuilles door hun aan- en verkopen meer conform die van de S&P 500 zijn geworden.

Robert van den Oever 18 september, 2018 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het tweede kwartaal waren - net als in het eerste kwartaal - gericht op de grote blue-chip aandelen, zo hebben we onlangs uiteengezet na een voorlopige analyse van de kwartaaldata. Dat kunt u lezen in dit artikel:

 

Nu de data van alle 26 Ultimate Stock Pickers bekend zijn, kunnen we conclusies trekken. Uit het overzicht van alle aan- en verkopen wordt duidelijk dat de oude trend weer is opgepakt: de fondsbeheerders hebben per saldo meer verkocht dan gekocht. In het eerste kwartaal was het eventjes andersom.

Een andere conclusie is dat de aan- en verkooptransacties de wegingen in de portefeuilles meer in lijn hebben gebracht met die van de S&P 500. De actieve Ultimate Stock Pickers zijn dus meer op de algemene benchmark gaan lijken; de sector gezondheidszorg was duidelijk onderwogen en technologie was overwogen.

Maar nu zijn die wegingen bij de Ultimate Stock Pickers binnen 100 basispunten van de wegingen die ze in de S&P 500 hebben voor de sectoren vastgoed, communicatie en consumentengoederen. Wel blijven er afwijkingen bestaan in andere sectoren: de Ultimate Stock Pickers blijven onderwogen in energie en nutsbedrijven en overwogen in financials en grondstoffen.

Bekijk hier de sectorwegingen van de Ultimate Stock Pickers afgezet tegen de wegingen in de S&P 500 Index per eind juli 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 09 04 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Portefeuilleposities
Met alle transacties verwerkt, is de ranglijst van portefeuilleposities samen te stellen. Die posities zijn ten opzichte van vorig kwartaal iets verschoven onder invloed van aankopen uit overtuiging, de High Conviction Purchases, ofwel een grote aan-/verkoop in verhouding tot de bestaande portefeuillepositie. Zo steeg Wells Fargo een paak plekken in de rangschikking door een grote aankoop door FPA Crescent Fund. Het aandeel Berkshire Hathaway daalde juist op de lijst vanwege verkopen uit overtuiging door Morgan Stanley Institutional Fund en Sequoia Fund.

De aandelen Microsoft, Wells Fargo en Comcast kennen een flinke korting ten opzichte van hun Fair Value.

Het aandeel Apple is juist duur, maar desondanks kocht Berkshire Hathaway aandelen Apple bij, hoewel zijn illustere beheerder Warren Buffett ook in de gaten had dat ze aan de dure kant zijn. Hij slaat ze liever tegen een lagere prijs in, zei hij in een interview met CNBC. Zijn uitspraken zijn conform de opinie van Morningstar-analist Abhinav Davuluri. 

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 portefeuilleposities van de Ultimate Stock Pickers per eind augustus 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 09 04 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Aankopen uit overtuiging
Het aandeel 3M en dat is het enige aandeel op de lijst van aankopen uit hoge overtuiging dat enigszins overgewaardeerd is. De overige aandelen noteren zo'n beetje op of iets onder de Fair Value die de Morningstar-analisten ervoor berekenen.

Het aandeel PepsiCo is opgeveerd na een dieptepunt afgelopen mei op een gunstig kwartaalrapport dat aangeeft dat de Noord-Amerikaanse markt opkrabbelt na een tamelijk zwak eerste kwartaal. Morningstar-analist Sonia Vora is van mening dat het voedings- en snackbedrijf de juiste maatregelen neemt en dat de consistente prijsverhogingen het bewijs zijn van de merkkracht, een van de twee bouwstenen van de Economic Moat. De andere bouwsteen zijn de kostenvoordelen door de schaalgrootte van het bedrijf. Aldus krijgt het van analist Vora een Wide Moat rating. Nieuwe producten en meer productvarianties zullen de vraag vanuit consumenten stuwen en een aanhoudend groeipad creëren.

Een ander vermeldenswaardig aandeel is Gilead Sciences, maker van diverse geneesmiddelen tegen ernstige aandoeningen. Al voor het tweede kwartaal op rij prijkt dit aandeel in de lijst met aankopen uit overtuiging. Een belangrijke mijlpaal is een nieuw medicijn tegen een leveraandoening die tot leveruitval en kanker kan leiden. Ook is er een verband met overgewicht. Dit is inmiddels in de pijplijn van beschikbare medicijnen terechtgekomen en Gilead kan dus gaan oogsten. De zorgwekkende ontwikkeling van overgewicht in de Verenigde Staten en in mindere mate Europa biedt Gilead een enorme markt voor de komende jaren.

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 aankopen uit hoge overtuiging van de Ultimate Stock Pickers per eind augustus 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 09 04 Exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Verkopen uit overtuiging
Het aandeel dat met overtuiging van de hand werd gedaan, is UnitedHealth Group. Twee Ultimate Stock Pickers verkochten dit Narrow Moat aandeel. Het bedrijf loopt risico's door aanstaande nieuwe regelgeving in de VS. Als die doorgang vindt, dan beperkt dat de Fair Value van dit aandeelt to 190 dollar. Ook wordt het dan afhankelijker van financiering door de federale overheid en de afzonderlijke staten, en die hebben vak al een wankele financie positie. Er is mogelijk wel nieuwe omzet mee te genereren, maar dat is duur, zodat er weinig extra winst overschiet. Een risicovol aandeel dus.

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 verkopen uit hoge overtuiging van de Ultimate Stock Pickers per eind augustus 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 09 04 Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

De belangrijkste kenmerken van de drie aandelen die we hebben toegelicht nog eens in een oogopslag bij elkaar:

USP Top 10 buy sell 2018 09 04 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Blue-chip aandelen blijven favoriet bij Ultimate Stock Pickers

Ultimate Stock Pickers richten zich op blue-chips

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten