Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen week twee nieuwe fonds van een Morningstar Analyst Rating voorzien en één fonds een upgrade gegeven. Bekijk alle wijzigingen en de redenen erachter in dit overzicht.

Robert van den Oever 19 september, 2018 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe rating

H2O Allegro - Bronze

Morningstar volgt vanaf nu het fonds H2O Allegro met een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Het 16-koppige team staat onder leiding van CEO Bruno Crastes en Chief Investment Officer Vincent Chailley die ook samen H2O hebben opgericht in 2010 na een carriere bij CAAM, dat later herdoopt is in Amundi. Met hen kwamen ook anderen mee van Amundi, onder wie Loic Cadiou die de bheerder op dit fonds is naast Chailley.

Het proces is zeer discretionair em flexibel en leidt doorgaans tot een handvol sterke ideeën die uitgevoerd worden via staatsobligaties, valuta en credits met cash instrumenten en derivaten.

De rendementen van dit fonds sinds de oprichting behoren tot de beste in de categorie, met 14,7% voor de aandelenklasse I C sinds oprichting tot en met augustus 2018. Wel moeten beleggers zich bewust zijn van de hogere risico's rond dit fonds die tot scherpe drawdowns kunnen leiden.

 

Neuberger Berman Strategic Income - Silver

Morningstar volgt vanaf nu het Neuberger Berman Strategic Income fonds met een Morningstar Analyst Rating van Silver. Dit fonds profiteert van een goed toegerust team en een gestructureerd proces dat een concurrerend resultaat heeft opgeleverd voor beleggers. De in Ierland gevestigde fondsvariant is opgericht in 2013 en de Amerikaanse  versie dateert van 2003. Het fonds kent een teamaanpak en David Brown is al 10 jaar co-beheerder naast Brad Tank (die obligaties doet), Thanos Bardas en Tom Marthaler.

Het team krijgt ondersteuning van een van de grootste researchbanken uit deze industrie die de diverse vermogenscategorieën waarin dit fonds belegt afdoende afdekt. Het beleggingsproces is goed doordacht. Het fonds combineert top-down en bottom-up afwegingen maar heeft voor beide een systematische benadering ontwikkeld.

 

Upgrade

Fidelity Asian Special Situations - Silver

De overtuiging van Wing Chan op dit fonds is gegroeid en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor Fidelity Asian Special Situations omhoog van Bronze naar Silver. Fondsbeheerder Suranjan Mukherjee leidt dit fonds sinds juli 2012 en hij is een getalenteerd beheerder met meer dan twee decennia beleggingservaring. Daartoe behoort ook een periode tijdens de Azië-crisis in 1997-1999 toen hij distressed debt projecten onder zijn hoede had. Die ervaring heeft hem geholpen bij het ontwikkelen van zijn bottom-up beleggingsfilosofie. omdat hij de moeilijkheid van het voorspellen van macro-economische situaties als geen ander inzag.

In zijn aanpak verdeelt Mukherjee zijn bottom-up ideeën onder in drie segmenten: herstructurering, franchises en wereldleiders. De namen bij herstructurering hebben een lage waardering en het sentiment bij beleggers is negatief, maar er is potentieel om weer rendement op het eigen vermogen te laten stijgen. Franchisers zijn bedrijven die op lokaal niveau marktaandeel winnen in industrieën die nog niet zo ver ontwikkeld en verspreid zijn. Wereldleiders opereren in grote wereldmarkten en hebben daarin een voorsprong op hun concurreten weten te behalen die ook voor de langere termijn houdbaar is, ook in verschillende marktomstandigheden.

Die verdeling in drie segmenten helpt om onwenselijke neigingen in de portefeuille te voorkomen. tot dusver heeft het fonds zijn categorie en zijn benchmark verslagen. Een punt van kritiek zijn de kosten die volgens Morningstar wel wat lager zouden mogen.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 27 augustus t/m 2 september 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten