Dit zijn beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Na hun aan- en verkopen is het weer tijd om de aantrekkelijkste dividendaandelen uit de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers op een rij te zetten. Die bevinden zich vooral in de sectoren defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg. Morningstar licht drie voorbeelden nader toe: Philip Morris International, Procter & Gamble en Unilever.

Robert van den Oever 24 september, 2018 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar zet behalve de aan- en verkopen die de Ultimate Stock Pickers ieder kwartaal doen ook op een rij welke aandelen in hun portefeuilles de aantrekkelijkste dividendaandelen zijn. Dat gebeurt niet ieder kwartaal, maar elk halfjaar.  

De inventarisatie leidt tot twee lijsten: de ene rangschikt aandelen met een Narrow of Wide Moat rating naar hoogste dividendrendement.

De andere omvat de aandelen die een dividend uitkeren dat hoger ligt dan de S&P 500 en die tevens het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen, om precies te zijn bij 5 fondsbeheerders of méér.

Top-10 hoogste dividendrendement

Eerst de Top-10 met het hoogste dividendrendement. In vergelijking met de lijst van een halfjaar geleden zijn daar drie aandelen af gevallen: Merck & Co, Omnicom Group en CVS Health. Daarvoor in de plaats zijn gekomen: Unilever, Gilead Sciences en Kimberly-Clark.

Bekijk de Top-10 aandelen met het hoogste dividendrendment in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers:

USP Div 2018 09 18 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

Opvallend aan deze Top-10 is dat bijna alle bedrijven een Wide Moat rating hebben. Alleen nieuwkomer Kimberly-Clark heeft een Narrow Moat rating. Dat geeft aan dat de Ultimate Stock Pickers blijven beleggen in bedrijven van hoge kwaliteit van wie de kwaliteit wordt weerspiegeld in het hoge dividend.

Wat sectoren betreft springen defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg eruit: uit beide sectoren zijn vier aandelen aanwezig in de Top-10.

Top-10 in meeste portefeuilles

Dan de dividendbetalers die het meest in de Ultimate Stock Pickers-portefeuilles voorkomen. Er zijn vier namen uit die Top-10 die overlappen met de Top-10 van hoogste dividendrendement: Pepsi, Procter & Gamble, Unilever en Pfizer.

De lijstaanvoerder Wells Fargo was dat ook in de Top-10 van een halfjaar geleden. Het aandeel behield die koppositie ondanks het uitsteppen van enkele fondsbeheerders: 13 van de Ultimate Stock Pickers hebben positie in Wells Fargo waar dat er een halfjaar geleden nog 17 waren. Er waren 7 fondsen die aandelen Wells Fargo bijkochten. 

De namen in deze Top-10 bevestigen het beeld dat de Ultimate Stock Pickers waardering en kwaliteit als belangrijkste criteria hanteren.

Bekijk de Top-10 dividendaandelen die het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen:

USP Div 2018 09 18 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Drie voorbeelden

Zoals gebruikelijk gaan we dieper in op drie voorbeelden van aantrekkelijke dividendaandelen uit de Ultimate Stock Pickers-portefeuilles. Om te beginnen Philip Morris International, want dat aandeel staat boven aan de Top-10 van hoogste dividendrendement met een royale 5,5%.

Philip Morris International logo kleiner 160x100Philip Morris
Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft een Wide Moat rating en noteert tegen een koers die 22% lager ligt dan de Fair Value die Morningstar-analist Philip Gorham voor het aandeel berekent. De analist wijst op het nieuwe 'heated tobacco' product iQOS dat in 2017 substantieel marktaandeel heeft gewonnen in Japan, hetgeen in 2018 abrupt tot stilstand kwam en dat veroorzaakte een koersdaling.

Toch is Gorham van mening dat Philip Morris binnen zijn industrie het best in staat is de geleidelijke daling van de tabaksconsumptie te vertragen. De 'heated tobacco' producten worden langzaam maar zeker een alternatief voor het traditionele roken. Dat traditionele segment daalde met 4% in volume. De analist calculeert dat Philip Morris op de nieuwe producten eenzelfde hoge marge kan realiseren als op de premium-merksigaretten. Door de schaalgrootte en merkkracht - belangrijke pijlers onder de Wide Moat rating - zal het bedrijf omzetgroei kunnen realiseren en daarmee mee groeiend dividend in de toekomst.

Twee Ultimate Stock Pickers delen de mening van Gorham en hebben hun posities in het aandeel Philip Morris International uitgebreid. Wel hangen er wat risico's rond de tabaksnbedrijven en die hebben te maken met onzekerheid over aanpassingen of verzwaringen in de overheidsregelgeving rond tabaksproducten.

Procter n Gamble logo 198x161Procter & Gamble
Consumentengoederengigant Procter & Gamble prijkt voor de tweede periode op rij in beide dividend Top-10's. Dit Wide Moat aandeel kent een korting van 14% ten opzichte van de Fair Value die analist Erin Lash hanteert. Een halfjaar geleden was de discount groter, maar die is dus nog altijd aanmerkelijk. Analist Lash is positief voor de langere termijn, ondanks de intense concurrentie in deze business. Belangrijke concurrentievoordelen van Procter & Gamble zijn de grote portfolio met sterke merken en de kostenefficiency door de schaalgrootte.

Retailers kunnen nauwelijks om P&G heen. In wasmiddelen heeft het 25% marktaandeel en in scheergerei zelfs de helft van de markt. Dat zijn uitermate sterke posities en P&G weet die slim te handhaven door te blijven investeren in productintwikkeling, zodat er een continue stroom nieuwe, interessante producten op gang blijft zodat retailers een langdurige verbintenis aangaan.

De markt onderkent volgens Lash onvoldoende hoezeer P&G in staat is om continue groei van omzet en marges te blijven realiseren, dus het is een interessant aandeel voor de lange termijn. Het bedrijf wil zich focussen op 65 kernmerken die het sterkst zijn binnen hun segment om de groeikansen te maximaliseren.

Holly Licensed UnileverUnilever
Wide Moat-aandeel Unilever biedt een aantrekkelijk dividendrendement van 3,2% terwijl het noteert tegen een korting van 6% ten opzichte van de Fair Value die analist Philip Gorham berekent. De Ultimate Stock Pickers handelen enigszins tegenstrijdig omtrent dit aandeel,want naast aankopen uit overtuiging was er ook een fondsbeheerder die juist een behoorlijke positie van de hand deed. Analist Gorham is positief omdat Unilever met zijn sterke merken vol inzet op groei in opkomende markten, hetgeen voor de lange termi8jn een aantrekkelijk groeiperspectief oplevert.

De omzetgroei in Azië, Rusland en het Midden-Oosten ligt hoger dan het groepsgemiddelde. In sommige landen is de bestedingskracht van consumenten gemiddeld nog niet zo hoog, dus de groei gaat niet met enorme stappen, maar wel gestaag en voor de lange termijn. Ook positief is dat Unilever met specifieke aandacht voor dergelijke landen sneller nieuwe producten kan introduceren die aansluiten bij lokale voorkeuren en ook dat helpt de groei vooruit.

Bij de huidige waardering is dit aandeel dat een lage onzekerheid kent de moeite waard. Het enige risico komt van eventuele overnames waar Unilever wellicht te veel voor betaalt als het haast heeft om gaten in zijn productenportefeuille te dichten.

USP Div 2018 09 18 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers terug in oude trend: meer verkopen dan aankopen

Blue chip aandelen blijven favoriet bij Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten