Drie aandelen waar de Ultimate Stock Pickers toekomst in zien

De Ultimate Stock Pickers hebben hun slag geslagen nu aandelen flink goedkoper zijn geworden als gevolg van de herhaalde beurscorrecties. We belichten drie aandelen die nu aantrekkelijk gewaardeerd zijn, en kansrijk voor de toekomst: Walt Disney, Sabre en American International Group.

Robert van den Oever 16 januari, 2019 | 8:40
Facebook Twitter LinkedIn

De volatiliteit en de correcties van eind 2018 hebben een heleboel aandelen en sectoren flink goedkoper gemaakt. Actieve fondsbeheerders kunnen dan toeslaan, zoals bijvoorbeeld de Ultimate Stock Pickers ook gedaan hebben. Eerder hebben we uiteengezet hoe de posities in hun portefeuilles zijn verschoven na de oktober-correctie. De samenstelling van de Top-10 aan posities was niet veranderd, maar de rangschikking wel:

 

De Top-10 van grootste posities in de Ultimate Stock Pickers Index, zoals hieronder afgebeeld, bevat enkele interessante en ondergewaardeerde namen:

USP 2018 12 index Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

Walt Disney
We lichten daar het aandeel Walt Disney uit, want dat kent momenteel korting van 14% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Neil Macker ervoor berekent. De analist vindt het aandeel interessant omdat Walt Disney de aantrekkelijkste combinatie biedt tussen productie en distributie van content in vergelijking met zijn concurrerende mediareuzen. Want de medianetwerken en de collectie onder het Disney-merk hebben beide de afgelopen jaren een sterk prijszettend vermogen laten zien.

Analist ziet netwerk en Disney-content als twee verschillende en elkaar goed aanvullende activiteiten. De netwerktak omvat sterke kanalen als ESPN en ABC en onder het Disney-merk vallen de consumentenproducten, films en pretparken.

In het licht van de toenemende concurrentie van abonneekanalen voor video-on-demand zoals Netflix is het volgens analist Macker heel belangrijk om de beste productiestudio's en de uitgebreidste contentbibliotheken, en het breedste pakket uitzendrechten te hebben. Disney heeft dat en krijgt daarom een Wide Moat rating.

Het Disney-merk, de films en de cartoonfiguurtjes zijn al decennia ijzersterke winstmachines en Disney heeft bewezen dat het dat intellectueel eigendom uitstekend te gelde kan maken via verschillende kanalen, zoals films, video, merchandise en pretparken.

De klassieke stripfiguren uit de Disney-stal zoals Donald Duck en Mickey Mouse hebben in de loop der jaren gezelschap gekregen van nieuwe sterke namen van de overgenomen studio Pixar met kaskrakers als Toy Story, Cars en Frozen. Ook de pretparken breiden onverminderd uit, met een nieuw Disneyland in Shanghai en het veelbelovende in aanbouw zijnde Star Wars themapark, met dank aan de Lucasfilm-franchise.

 

Top-10 grootste bijdrage aan prestaties Ultimate Stock Pickers Index

De aandelen die het meest hebben bijgedragen aan de prestaties van de Ultimate Stock Pickers Index, gemeten over de periode 1 december 2017 tot en met 30 november 2018, staan opgesomd in onderstaande tabel:

USP 2018 12 index Exhibit 5

(klik op tabel voor vergroting) 

Sabre
Het aandeel uit deze top-10 met de grootste korting ten opzichte van de Fair Value is Sabre. Dat noteert tegen een korting van 19% ten opzichte van de Fair Value die analist Dan Wasiolek calculeert.

De kernactiviteit van Sabre is een wereldwijd netwerk voor boekingen dat aanbod van vele reisaanbieders en luchtvaartmaatschappijen omvat. Het businessmodel is gestoeld op de commissie die Sabre voor de boekingen via zijn platform ontvangt en leunt meer op volume dan op prijs. Sabre heeft een sterk groeiende IT-divise om het platform steeds verder uit te breiden en de dienstverlening te vereenvoudigen.

Dit platform biedt volgens analist Wasiolek een sterk netwerkeffect en dat brengt het bedrijf een Narrow Moat rating. De kracht zit in de hoeveelheid aanbieders van reizen die er samenkomt en dat heeft een vliegwieleffect: hoe meer reisaanbieders, hoe meer stoelen luchtvaartmaatschappijen zullen aanbieden op het platform, wat op zijn beurt weer nieuwe reisaanbieders trekt, enzovoort. Dit leidt tot een schaalvoordeel ten opzichte van concurrerende platforms.

Wasiolek ziet de enige bedreiging voor Sabre komen van mogelijke ontwikkelingen bij de reisaanbieders als zij hun klanten rechtstreeks zouden benaderen en zodoende het platform zouden omzeilen, maar de versnippering die dat teweegbrengt werpt een drempel op. Naarmate Sabre zijn platform blijft verbeteren, zal het gemak daarvan concurrentievoorsprong blijven bieden.

 

Top-10 slechtst presterende aandelen in Ultimate Stock Pickers Index

Tegenover de best presterende staan natuurlijk de slechtst presterende aandelen van de Ultimate Stock Pickers Index. Dit zijn de aandelen die het grootste verlies hebben geleden in de Ultimate Stock Pickers Index over de periode 1 december 2017 tot en met 30 november 2018:

USP 2018 12 index Exhibit 6

(klik op tabel voor vergroting) 

American International Group
Deze lijst biedt behalve een blik op de verliezers tegelijk ook een uitgelezen mogelijkheid om contraire kansen te ontdekken. Zo'n aandeel is American International Group. Het opwaarts potentieel van deze Amerikaanse verzekeraar vanaf de huidige aandelenkoers tot aan de Fair Value van Morningstar-analist Brett Horn is maar liefst 51%.

De analist erkent de magere historische koersprestaties van het aandeel AIG, maar hij wijt die aan de ongebreidelde expansiedrift en gebrek aan discipline waar het vorige management zich aan bezondigde. Horn is van mening dat het bedrijf inmiddels de juiste koers ingezet heeft.

Hij baseert zijn positieve oordeel met name op de aanname dat het historisch nogal zwakke rendement (dat wil zeggen premie-inkomsten minus claim-uitkeringen) op de verzekeringsportefeuilles in commercieel vastgoed en schade weer zullen terugkeren naar een historische gemiddelden in hun resultaten. Daarvoor kijkt Horn naar de nieuwe AIG-CEO Brian Duperrault die bij eerdere werkgevers heeft bewezen dat hij juist zulke portefeuilles met succes wist op te bouwen.

De activiteiten in levensverzekeringen doen het al sinds begin 2016 stukken beter met elk kwartaal dubbelcijferige groei van het rendement op het eigen vermogen.

AIG is goed op weg om de winstgevendheid van zijn portefeuille te verbeteren, maar het zal even gaan duren voor de verbeteringen zichtbaar worden in de cijfers, erkent de analist. Dat komt door de aard van de verzekeringsbusiness, maar ook door de grote omvang van het bedrijf en de diepte van de problemen uit het verleden. AIG's pad van een slecht presterende naar een gemiddeld presterende verzekeraar biedt de belegger rendementskansen.

USP 2018 12 index Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

- Zoveel actieve aandelenfondsen verslaan hun benchmark

Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert: de posities

Ultimate Stock Pickers zetten in op kwaliteitsaandelen

De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten