Fonds van de Week: T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Als het gaat om Amerikaanse aandelen onderscheidt het T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund zich heel duidelijk van de concurrentie. De zeer ervaren beheerder weet goed door bull- en door bear-markets te navigeren met een sterk lange-termijn track record tot gevolg. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 28 maart, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

De strategie van dit fonds is zoals de naam al aangeeft voornamelijk gericht op blue chips, maar ook snelle groeiers van hoge kwaliteit passen in de portefeuille. sterke aandelenselectie mede dankzij het grote en deskundige analistenteam van T. Rowe Price brengen hoofdbeheerder Larry Puglia al 25 jaar sterke rendementen, zowel in stijgende als in dalende markten.

Dit fonds onderscheidt zich volgens Morningstar-analist Mathieu Caquineau duidelijk van de concurrentie in de categorie Amerikaanse aandelen en daarom verdient het een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 11 T Rowe Price US Blue Chip Equity Fund Q USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Larry Puglia kwam in 1990 bij T. Rowe Price als analist voor de sector financial services. Hij beheert de Amerikaanse variant van dit fonds sinds de oprichting daarvan in 1993 en daarmee heeft hij een van de langste staten van dienst in deze categorie. Puglia was finalist voor Morningstar's Fund Manager of the Year Award in de categorie Amerikaanse aandelen in 2013 en in 2017. Hij heeft zelf meer dan 1 miljoen dollar belegd in de Amerikaanse fondsvariant.

Puglia's ervaring en de sterke analyse binnen het fondshuis zorgen voor een positief oordeel op de People Pillar. Dat analistenteam waar Puglia gebruik van kan maken telt wereldwijd meer dan 100 analisten en staat in hoog aanzien. Het team is in het bijzonder sterk in de sectoren technologie en media/telecom die een grote rol spelen in dit fonds. Hoewel het analistenteam wat veranderingen heeft gekend in de afgelopen jaren, is het fondshuis daar goed doorheen gekomen en is de beleggingscultuur sterk gebleven.

Puglia's ervaring helpt hem bij het compenseren van lacunes in het team die door de personele wisselingen zijn ontstaan. Gedurende zijn 25-jarige aanstelling heeft hij diverse samenstellingen van het analistenteam gehad maar altijd wist hij de prestaties van het fonds solide te houden. Hij heeft ook vaak ontmoetingen met het hoofd van het risicobeheer voor aandelen.

Aangezien Puglia in 2018 de leeftijd van 58 jaar heeft bereikt, zal zijn opvolger ergens in de komende jaren bekend worden en die zal waarschijnlijk enkele jaren met hem samenwerken voordat hij met pensioen gaat. T. Rowe Price heeft een naam opgebouwd in het goed en soepel afhandelen van dergelijke overdrachten.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een best-in-class fondshuis, waarvan het succes is geworteld in de fundamentele aanpak van actief beheer en de uitgebreide analistenstaf. Eindbeleggers profiteren van de lange staat van dienst van veel fondsmanagers, de zorgvuldig voorbereide wisselingen, redelijke kosten en aandacht voor capaciteitsbeheer.

Veel topbestuurders, onder wie CEO Bill Stromberg, hebben carrière gemaakt vanuit de analistenrangen en dat helpt om de aandacht voor eindbeleggers voorop te laten staan, ook nu het fondshuis zijn distributie uitbreidt tot buiten de Verenigde Staten en zijn technologische middelen versterkt. De beleggingskant heeft extra middelen ontvangen.

Het multi-asset team is in omvang gegroeid en dat weerspiegelt het belang ervan voor het fondshuis. Hoewel actieve beheerders het momenteel lastig hebben, is T. Rowe Price een sterke partij als het gaat om Amerikaanse en internationale aandelen. Bij obligaties zijn wat kanttekeningen te plaatsen.

Een aantal beheerders met een lange staat van dienst is recentelijk met pensioen gegaan of staat op het punt om met pensioen te gaan. Een weloverwogen wisseling van de wacht heeft de overgang soepel laten verlopen. Maar het fondshuis moet zorgen dat de expertise van zijn team op hoog niveau blijft. Hoewel high yield en municipal bonds succesgebieden zijn, hebben de obligatiebeheerders nog niet in alle obligatietypen succes getoond door buiten de conservatieve bottom-up aanpak te gaan. Alles bij elkaar echter behoudt T. Rowe Price de sterke, verstandige en op eindbeleggers gerichte beleggingscultuur die het al lange tijd succes bezorgt en dat leidt ook op deze pijler tot een positief oordeel.

Proces
Al ruim twee decennia volgt de beheerder een aanpak die effectief zijn eigen inzichten combineert met de sterke analytische middelen die het fondshuis te bieden heeft. Hij richt zich op bedrijven met houdbare winsten en een groeiende vrije kasstroom. De strategie vermijdt bedrijven met hoge schuldratio's en dat komt tot uitdrukking in een schuld/kapitaal ratio die onder die van de Russell 1000 Growth Index ligt. De kwaliteit van de leiding van een bedrijf is belangrijk, zeker als het gaat om kapitaalallocatie.

Toch is het fonds niet zomaar een optelsom van stabiele blue-chip aandelen. De portefeuille bevat namelijk ook volop snelle groeiers. De lange-termijn winstgroei van de strategie ligt doorgaans boven die van de benchmark, maar die hogere multiples zijn ook wel voorgekomen.

Met een beheerd vermogen van ruim 100 miljard dollar kan de capaciteit een punt van zorg worden, aangezien andere beheerders van T. Rowe Price-groeifondsen in dezelfde vijver van kwaliteitsaandelen vissen. Echter, deze portefeuille blijft gericht op zeer liquide large-cap aandelen waar handelen niet zo'n uitdaging betekent; het heeft nooit veel gedaan in illiquide mid- en small-caps om de concurrentie te slim af proberen te zijn. Uiteindelijk is de portefeuille onderscheidend genoeg om een op te vallen te midden van de concurrentie.

Prestaties
De strategie is onder beheerder Puglia zeer consistent geweest en hij heeft een indrukwekkend track record opgebouwd bij de Amerikanse fondsvariant sinds 1993. Deze Luxemburgse variant is eveneens zeer consistent. Sinds de oprichting in 2003 tot en met oktober 2018 zijn de vijfjaars voortschrijdende rendementen altijd uitgekomen in de bovenste helft van de categorie. Over de 10-jaars periode overstijgt het gemiddelde jaarlijkse rendement van 16,3% duidelijk de categorie die 12,3% deed en ook de Russell 1000 Growth Index die 15,5% haalde.

Het fonds heeft superieure rendementen gehaald in de bull-markt sinds 2009 die uitkwamen in het bovenste kwartiel in de jaren 2009, 2011, 2013, 2015 en 2017. In neergaande markten tijdens Puglia's aanstelling heeft het minder verloren dan zijn peers en benchmark.

Echter, in de afgelopen jaren was het fonds wel volatieler dan de benchmark. De prestatie in 2008 was ongebruikelijk mager. Ook presteerde het benedengemiddeld in de verkoopgolf van juli 2015 tot februari 2016 vanwege de overweging in biotechnologie-aandelen en sommige tech-aandelen. Maar in de recente correctie vanaf oktober 2018 ging het juist wel goed in vergelijking met veel concurrenten.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse Q zijn met 0,76% lager dan de mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen in Amerikaanse aandelen die 0,85% bedraagt. Door dit geunstige prijsniveau verdient het fonds een positief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund Q USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 11 T Rowe Price US Blue Chip Equity Fund Q USD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Euro Credit Fund

Robeco QI European Conservative Equities

Kempen Global High Dividend Fund

- Fidelity US High Yield Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten