Fonds van de Week: Robeco BP Global Premium Equities

Robeco BP Global Premium Equities heeft een solide team, een bewezen beleggingsproces en een bovengemiddeld lange-termijn rendement. Hoofdbeheerder Christopher Hart en zijn team zijn sterk in aandelenselectie, hoewel de terugval van groei-aandelen hen afgelopen jaar wel parten speelde. De Morningstar Analyst Rating blijft gehandhaafd op Silver.

Robert van den Oever 04 april, 2019 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP Global Premium Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco BP Global Premium Equities

De aandelenselectie door hoofdbeheerder Christopher Hart en zijn twee co-beheerders is succesvol en heeft een sterk lange-termijn track record opgeleverd. Wel speelde de terugval van groei-aandelen het fonds in 2017 en 2018 enigszins parten.

Het proces is solide, goed geconstrueerd met kwalitatieve en kwantitatieve elementen en heeft zich in de loop der jaren bewezen. Alles reden dus voor Morningstar-analist Jeffrey Schumacher om de Morningstar Analyst Rating te handhaven op Silver. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 12 Robeco BP Global Premium Equities C EUR  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Christopher Hart is de drijvende kracht achter het succes van dit fonds sinds juli 2008. Hart is een ervaren en getalenteerd portefeuillebeheerder wiens inzichten hebben geleid tot een solide track record door succesvolle aandelenselectie.

Hart wordt bijgestaan door Joshua Jones, die de rol van co-beheerder vervult sinds 2014. Voordien was hij analist met een wereldwijde, generalistische blik. Dat was hij sinds de oprichting van het fonds in 2008, en daarmee vormen de twee al jaren een sterk duo.

Dat werd in oktober 2018 uitgebreid tot een driemanschap met de komst van Joshua White. Ook hij was sinds 2008 analist en zijn promotie is een natuurlijke stap in zijn loopbaan. De uitbreiding past ook bij de ontwikkeling van het fonds, want het beheerd vermogen is gegroeid en het contact met klanten geïntensiveerd. Met een derde beheerder erbij is het team er zeker van dat er genoeg mankracht is om het beheer van de drie wereldwijde aandelenportfeuilles voldoende aandacht te geven.

Waardevolle ondersteuning komt van een omvangrijk team van mede-beheerders en analisten. De industrie-analisten spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van fundamentele research en zij werken nauw samen met de beheerders. De kwantitatieve analisten passen in het beleggingsproces een quant-filter toe. In de persoon van Charles Clapp is er een nieuwe wereldwijde generalistische analist als opvolger van White.

Het ondersteunende team staat bekend om zijn ervaring, cohesie en stabiliteit en bestaat uit 27 analisten en 15 portefeuillebeheerders. Het feit dat alle beheerders en analisten dezelfde filosofie binnen het fondshuis delen draagt volgens ons bij aan de kracht van het team.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.

Proces
Het research-gedreven raamwerk is een onderscheidend kenmerk van Boston Partners Het consistent toegepaste proces maakt gebruik van een goed ontworpen gestructureerd aandelenselectie-mechanisme dat bestaat uit drie pijlers: waardering, business fundamentals en momentum. Het proces begint met een kwantitatieve analyse, met het universum, bestaande uit 10.000 aandelen, gerangschikt naar waarderingsratio's, momentum factoren en fundamentals.

De bedrijven die het hoogst scoren (doorgaans 300-400 aandelen) worden aan verder onderzoek onderworpen, waarbij de belangrijkste ratio's worden onderzocht en de trends waar ze onderhevig aan zijn, geanalyseerd. Om de resultaten van de kwantitatieve analyse te begrijpen en te valideren, wordt fundamenteel onderzoek uitgevoerd op de overblijvende 100-150 bedrijven om vast te stellen waar de katalysator zich bevindt die de waarde van een aandeel kan ontsluiten. Zo'n katalysator kan bijvoorbeeld een nieuw product of nieuwe dienst zijn, wijziging in het management, reorganisatie of een kostenbesparingsprogramma.

De portefeuille die daar uit voortvloeit, bestaat uit 70-135 namen. Het proces kent maar enkele beperkingen, dus de blootstellingen aan sectoren, regio's en marktkapitalisaties worden bepaald door de aandelenselectie. Het proces is goed geconstrueerd en is een goede combinatie van verstandige kwalitatieve en kwantitatieve research.

Prestaties
De geleidelijke beweging van de markt in de richting van waarde-aandelen sinds 2017 heeft het fonds parten gespeeld. Het rendement over de eerste 10 maanden van 2018 is 0,4% negatief. Dat is beter dan het categoriegemiddelde van 1,1% negatief, maar het bleef achter bij de MSCI World Index met 3,9%. 

De selectie van technologieaandelen belemmerde de prestaties, want sommige gevestigde namen gingen onderuit, terwijl het fonds juist onderwogen was in de grote namen die het goed deden, zoals Apple. De aandelenselectie in het consumer discretionary universum was neutraal ten opzichte van de index, ondanks het feit dat Amazon en Netflix niet in portefeuille zitten. Maar solide namen als Advance Autoparts, Nordstrom en Loews rendeerden juist goed.

Hoewel het korte-termijn track record dus wat haperingen kent, is het lange-termijn track record onverminderd sterk. Over dDe 10-jaars periode eindigend per ultimo oktober 2018 heeft het fonds de index met 80 basispunten verslagen en het categoriegemiddelde met 310 basispunten, waarmee het 94% van zijn concurrenten verslaat.

Het fonds heeft goed gepresteerd in verschillende marktomstandigheden; het heeft de benchmark verslagen in 55% van de maanden waarin de index een negatief rendement liet zien en 61% van de maanden waarin het indexrendement positief was. De up-capture ratio in over verschillende tijdsperiodes boven de 100 uitgekomen, waarbij de down-capture ratio gunstiger uitkwam dan bij de concurrentie. Daardoor zijn de lange-termijn Sharpe-ratio's bovengemiddeld.

Kosten
De lopende-kostenfactor valt met 0,82% in het op een na goedkoopste kwintiel van de rebatevrije aandelenklassen van wereldwijde aandelenfondsen. 

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP Global Premium Equities C EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 12 Robeco BP Global Premium Equities C EUR  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Kempen Euro Credit Fund

Robeco QI European Conservative Equities

Kempen Global High Dividend Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten