De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Morningstar bekijkt naast de aan- en verkopen die de Ultimate Stock Pickers doen ook welke aandelen de aantrekkelijkste dividendaandelen uit de portefeuilles zijn. Die bevinden zich nog altijd met name in de sectoren defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg. Morningstar licht drie voorbeelden nader toe: CVS Health, Wells Fargo en PepsiCo.

Robert van den Oever 25 maart, 2019 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar zet behalve de aan- en verkopen die de Ultimate Stock Pickers ieder kwartaal doen ook op een rij welke aandelen in hun portefeuilles de aantrekkelijkste dividendaandelen zijn. Dat gebeurt niet ieder kwartaal, maar elk halfjaar. Deze inventarisatie leidt tot twee lijsten.

De ene rangschikt aandelen met een Narrow of Wide Moat rating naar hoogste dividendrendement. De andere omvat de aandelen die een dividend uitkeren dat hoger ligt dan de S&P 500 en die tevens het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen, om precies te zijn bij 5 fondsbeheerders of méér.

Top-10 hoogste dividendrendement

Eerst de Top-10 met het hoogste dividendrendement. In vergelijking met de lijst van een halfjaar geleden zijn zijn er maar weinig verschillen. Om precies te zijn is er één aandeel gewisseld: CVS Health is in de plaats gekomen van Procter & Gamble.

Bekijk de Top-10 aandelen met het hoogste dividendrendment in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers:

USP Div 2019 03 18 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

De ene wissel is de opvallendste wijziging, maar behalve dat zijn er ook positiewisselingen in de lijst, meer dan een halfjaar geleden. Alleen nummer één Philip Morris International behoudt zijn plek. Het dividendrendement van de tabaksfabrikant bedraagt 4,9% en daarmee loopt het ver voor op de rest van de top-10.

Alle andere aandelen verschuiven van plek op de lijst. Gilead, UPS en Wells Fargo stijgen plaatsen op de lijst, de overige aandelen dalen. 

Wat sectoren betreft springen defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg er opnieuw uit, net als in de voorafgaande periode. Uit beide sectoren zijn vier aandelen aanwezig in de Top-10.

Top-10 in meeste portefeuilles

Dan de dividendbetalers die het meest in de Ultimate Stock Pickers-portefeuilles voorkomen. Er zijn vier namen uit die Top-10 die overlappen met de Top-10 van hoogste dividendrendement: Wells Fargo, Pfizer, PepsiCo en CVS Health.

Lijstaanvoerder is nu Comcast dat bij 13 fondsbeheerders in portefeuille zit. Wells Fargo was een halfjaar geleden koploper, maar dat aandeel zit niet langer in 13 portefeuilles, maar nog in 10 en heeft dus zijn nummer één positie moeten afstaan. Overigens zat het aandeel Wells Fargo verder terug in de historie in 17 portefeuilles.

De namen in deze Top-10, waarvan de meeste een Wide Moat rating hebben, bevestigen het beeld dat de Ultimate Stock Pickers waardering en kwaliteit als belangrijkste criteria hanteren.

Bekijk de Top-10 dividendaandelen die het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen:

USP Div 2019 03 18 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Drie voorbeelden

Zoals gebruikelijk gaan we dieper in op drie voorbeelden van aantrekkelijke dividendaandelen uit de Ultimate Stock Pickers-portefeuilles. Om te beginnen met nieuwkomer CVS Health dat een dividendrendement van 3,6% heeft en met afstand het aantrekkelijkst gewaardeerde aandeel in beide top-10's is met een koers/Fair Value verhouding van 0,60. Met andere woorden, de actuele aandelenkoers biedt een korting van 40% ten opzichte van de Fair Value van 92 dollar per aandeel.

CVS Health logo 107x75CVS Health
Beleggers zijn erg pessimistisch gestemd over CVS Health vanwege de aanhoudend zwakke resultaten. Morningstar-analist Jake Strole erkent de moeilijke tijd die het bedrijf momenteel doormaakt, maar hij ziet potentieel voor de toekomst. Dat zit hem vooral in de combinatie van CVS en Aetna. Die biedt mogelijkheden om een sterke positie te verwerven in de consoliderende markt voor gezondheidszorgdiensten. Het is actief in retailapotheken en een goed geleid zorg-franchise bedrijf.

Door de schaalgrootte is de inkoopmacht groot en dat draagt bij aan de Narrow Moat rating. Die schaal zorgt ook voor andere kostenvoordelen en bovendien stuwt de combinatie van apotheek- en andere zorgdiensten de omzet en de winstgevendheid meer dan bij concurrenten.

Analist Strole denkt dat voor de lange termijn de vooruitzichten goed zijn. Voor de korte termijn is het wat lastig vooruitkijken, maar beleggers kunnen profiteren van de koersdalen die de huidige volatiliteit met zich meebrengt door in te stappen op een lage waardering. 

Wells Fargo logo 101x101Wells Fargo
Deze bank met een rijke historie heeft het al een hele tijd behoorlijk lastig. Ook beleggers hebben zich van het aandeel Wells Fargo afgekeerd zodat de korting nu 22% bedraagt en het dividendrendement 3,4%. Morningstar-analist Eric Compton vindt dat de markt te pessimistisch is en hij heeft het aandeel onlangs op de Best Ideas lijst gezet vanwege de aantrekkelijke waardering in combinatie met het feit dat de afwikkeling van eerdere problemen op zijn eind loopt.

Wells Fargo had de afgelopen jaren te kampen met meerdere schandalen, variërend van nep-klantenaccounts tot onjuist en onnodig verkochte autoverzekeringen. Daar is onlangs een omvangrijke schikking voor getroffen, zodat steeds duidelijk wordt waar de grenzen van de financiële gevolgen van dit alles liggen.

Als de kosten voor deze afwikkeling allemaal genomen zijn, dan kan de waardering van de bank weer terugkeren in de richting van het historisch gemiddelde. Op operationeel gebied is het volgens de analist niet zozeer een kwestie van groei op korte termijn, maar van kostenbesparingen en reputatieherstel. Eerst moet de bank de achterstand op zijn concurrentie inlopen, waarna op de langere termijn weer groei kan ontstaan.

Pepsi logo 2019 103x103PepsiCo
Wide Moat-aandeel PepsiCo kent een dividenrendement van 3,2% en een bescheiden korting van 5% ten opzichte van de Fair Value van 122 dollar per aandeel. De Wide Moat is te danken aan de sterke merken en de kostenvoordelen als gevolg van de schaalgrootte van deze voedings- en drankenreus.

De stijgende grondstofprijzen hebben de hele voedingssector wat gedrukt, maar juist giganten als PepsiCo zijn volgens Morningstar-analist Sonia Vora in staat om die kostenstijging door te berekenen in hun productprijzen. PepsiCo heeft al prijsverhogingen doorgevoerd die 1,7% boven het inflatieniveau liggen, dus het bewijs dat het kan is er.

Het bedrijf gaat in 2019 zijn uitgaven aan marketing en reclame verhogen om zijn merken verder te ondersteunen. De merkenportfolio omvat 22 merken die ieder meer dan 1 miljard omzet per jaar genereren. Die zorgen voor een ijzersterke band met retailers want die willen zulke sterke merken graag in hun winkelschap hebben. Die merken zijn niet zomaar inwisselbaar voor andere: zulke 'switching costs' zijn een belangrijke pijler onder de Wide Moat.

USP Div 2019 03 18 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Drie aandelen die Ultimate Stock Pickers aan- of verkochten

Aankopen door Ultimate Stock Pickers zijn zeer geconcentreerd

Auto-aandelen: Duitse drie zijn ondergewaardeerd, Tesla en PSA te duur

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten