Top 5 Fondsen met een Gold rating: Dodge & Cox aan kop

Fondsanalisten van Morningstar beoordelen beleggingsfondsen aan de hand van vijf pijlers. De hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating is Gold. Deze week de vijf best presterende fondsen die deze rating in de afgelopen drie jaar hebben gedragen.

Ronald van Genderen 15 april, 2019 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van twee verschillende ratings: de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en de Morningstar Analyst Rating, ofwel de medals. Waar de sterren een puur kwantitatieve maatstaf is voor de historische prestaties van beleggingsfondsen, is de Morningstar Analyst Rating een vooruitkijkend kwalitatief oordeel.

Fondsanalisten van Morningstar maken bij het beoordelen van beleggingsfondsen gebruik van een raamwerk dat rust op vijf pijlers. Dit zijn de zogenaamde vijf P’s: People, Process, Parent, Performance en Price. De uiteindelijk toegekende Morningstar Analyst Rating zegt iets over de verwachting van de fondsanalisten ten aanzien van het fondsrendement versus de benchmark en vergelijkbare fondsen over een volledige beleggingscyclus.

Het interessantst voor beleggers zijn de zogenaamde medalists, ofwel fondsen met een Bronze, Silver of Gold rating. Een Bronze rating wordt aan een fonds toegekend wanneer de fondsanalisten verwachten dat het ofwel de benchmark of de concurrentie zal weten te verslaan, maar niet beide. Dat is wel het geval voor fondsen met een Silver en Gold rating, waarbij het onderscheid tussen de twee ratings is dat voor Gold fondsen de fondsanalisten de allerhoogste convictie hebben.

Dan is er nog de Neutral rating, die wordt toegekend aan fondsen die naar verwachting redelijk marktconform zullen presteren. Het laagste oordeel, de Negative rating , is voor fondsen waarvan de analisten denken dat deze zullen achterblijven bij zowel de benchmark als de categorie.

Niet makkelijk
Het hoogste positieve oordeel, de Gold-rating, wordt niet gemakkelijk uitgesproken. Op het moment van schrijven hebben 86 in Europa beschikbare fondsen een Gold rating. Daarvan hebben slechts 31 van deze fondsen de Gold rating over een onafgebroken periode van 3 jaar.

De top 5 van deze week bevat de best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) onder dit selecte gezelschap over die periode van 3 jaar. Daarbij zijn de fondsen geselecteerd op basis van hun rangschikking in de relevante categorie op basis van hun 3-jaarsrendement.

Dodge & Cox Worldwide US Stock op 1
Aan kop gaat Dodge & Cox Worldwide US Stock. De Europese variant van deze strategie werd gelanceerd in december 2010, maar het Amerikaanse fonds heeft een trackrecord dat meer dan vijf decennia teruggaat. Het fonds wordt beheerd door het negenkoppige Amerikaanse aandelencomité van Dodge & Cox, waarvan de leden gemiddeld reeds 24 jaar betrokken zijn bij de strategie. Bovendien ondersteunt een diep en ervaren analistenteam, van wie de meesten hun gehele carriere werkzaam zijn bij Dodge & Cox, het comité.

Zij zoeken bedrijven die er goedkoop uitzien op een reeks waarderingsmaatregelen. Het is gebaseerd op bottom-up, fundamenteel onderzoek en geeft de voorkeur aan bedrijven met goed management, concurrentievoordelen en solide groeipotentieel. Vaak profiteren de beheerders van slecht nieuws of een slecht economisch klimaat om fundamenteel sterke bedrijven te kopen. Zo heeft het team onlangs zijn blootstelling aan dergelijke aandelen uit de gezondheidszorg, zoals GlaxoSmithKline en Eli Lilly, verhoogd. Zodra de beheerders een aandeel hebben gekocht, hebben ze de neiging om deze ook voor de lange termijn vast te houden. Het fonds heeft een uitstekend langetermijnrecord.

De tegendraadse aard van het team en de bereidheid om geduldig te zijn gedurende turbulente tijden, hebben bijgedragen aan het succes van het fonds op de lange termijn, maar hebben ook verhoogde volatiliteit en drawdowns opgeleverd.

Kempen Global High Dividend op 2
Op de tweede plek staat Kempen Global High Dividend. Het team van vijf dat dit fonds beheert, staat onder leiding van Jorik van den Bos en werd onlangs getroffen door het overlijden van teamlid Floris Oliemans. Een van de sterke punten van dit fonds is zijn ervaren, stabiele en toegewijde team van portfoliomanagers. Lead manager Jorik van den Bos beheert al sinds 2000 dividendfondsen. De beheerders hebben ook analistenverantwoordelijkheden, waarbij elk lid een specialist en een challenger-rol op zich neemt voor verschillende sectoren.

Het team heeft zijn talent getoond in verschillende marktomstandigheden en is een van de sterkste in zijn universum. Het team pleit voor een op waarde gebaseerde dividendfilosofie, die van toepassing is, ongeacht de marktomstandigheden. Het bestaande proces is gedisciplineerd en herhaalbaar en wordt al bijna twee decennia consequent toegepast door het team. Het heeft een structurele tilt naar small- en mid-caps en opkomende markten en is in de Verenigde Staten zwaar onderwogen om redenen van waardering. Op sectorniveau geeft het team de voorkeur aan financials, onroerend goed en energie, terwijl defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg sterk onderwogen zijn.

Het trackrecord van het fonds is uitstekend en verslaat zowel het categoriegemiddelde als de MSCI World High Dividend Yield Index over verschillende tijdshorizon op een voor risico gecorrigeerde basis, mede dankzij de lage kosten.

Comgest Growth Europe op 3
Op de laagste trede van het podium staat Comgest Growth Europe. Het fonds beschikt over een sterk beheersteam, een gedisciplineerde groeistrategie en een uitstekend track record op lange termijn. De beleggingsaanpak is uitsluitend gericht op kwaliteitsbedrijven die onafhankelijk van de economische cyclus kunnen groeien. Deze bedrijven hebben over het algemeen een dominante industriële positie, solide management en een gezonde balans. Aandelen die behoren tot de meest cyclische sectoren, inclusief financials, zijn daarom bewust uitgesloten.

Omgekeerd geeft het team de voorkeur aan sectoren zoals consumentengoederen, technologie of gezondheidszorg waarin bedrijven een sterk concurrentievoordeel kunnen hebben en een duurzame groei kunnen bieden. Onlangs zijn de online mode-retailer Asos en biotech-leverancier Lonza aan de portfolio toegevoegd. De aanpak is gericht op de lange termijn en de 30 effecten in de portefeuille zijn opmerkelijk stabiel. Een solide, stabiel en ervaren team zet deze onderscheidende strategie goed in. Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis hebben meer dan 25 jaar ervaring en werken al meer dan 10 jaar samen.

Zij zijn de drie genoemde managers in het fonds, maar zoals bij alle Comgest-fondsen, is het portefeuillebeheer zeer collegiaal. Elk investeringsidee wordt uitgebreid besproken tussen de acht leden van het Europese aandelen-team. Elk van hen voert diepgaand onderzoek uit op slechts een twaalftal aandelen. Het team heeft op lange termijn een indrukwekkend palmares opgebouwd.

Top 5 Fondsen met een Gold rating

Fondsnieuws Top 5 Fondsen met een Gold rating NL tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten