Dit zijn de grootste Europese aanbieders van strategic beta-ETF's

De Europese markt voor strategic beta ETF's kent één dominante speler en een reeks kleinere aanbieders: iShares heeft bijna de helft van de markt in handen. Intussen is er een ware kostenoorlog gaande, met name bij obligatie-ETF's. Lees een nieuw deel in Morningstar's serie over strategic beta ETF's.

Robert van den Oever 02 mei, 2019 | 9:31
Facebook Twitter LinkedIn

Het landschap van strategic beta ETF's kent een duidelijke marktleider en dat is iShares. Die heeft 45% van deze markt in handen en is met afstand de grootste, want alle volgende spelers zijn stukken kleiner, gemeten naar beheerd vermogen.

iShares heeft overigens niet het grootste productenaanbod. Het breedste palet aan strategic beta ETF's wordt aangeboden door UBS. Dat zijn er 118, terwijl iShares er 41 heeft.

Wel wist iShares te profiteren van de groeiende instroom aan nieuw vermogen door nieuwe nieuwe producten in de markt te zetten. Dat waren onder andere de iShares Edge MSCI EM Value Factor ETF en iShares Edge MSCI Europe Multifactor ETF, gericht op factor-strategieën.

Ook zette iShares zijn eerste stappen op het gebied van obligatie- en grondstoffen-strategic beta ETF's met de introductie de iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF en iShares Bloomberg Roll Select Commodity Swap ETF.

Grootste spelers
Onderstaande tabel geeft het overzicht van de grootste spelers op de Europese strategic beta ETF-markt, gemeten naar beheerd vermogen, het aantal ETF's in hun aanbod en hun marktaandeel:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 23

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste Europese strategic beta ETF's
Het zal geen verbazing wekken dat de grootste strategic beta ETF's op de Europese markt afkomstig zijn van iShares. Twee daarvan voeren de rangschikking van grootste ETF's aan, zo is te zien in onderstaande tabel:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 24

(klik op tabel voor vergroting)

Kostenoorlog
De lage kosten zijn bij uitstek het argument om te beleggen in ETF's en zelfs dan kan het nog lager. Al een aantal jaren op rij dalen de kosten gestaag. Afgelopen jaar zagen we bij strategic beta ETF's gericht op aandelen, veruit de populairste groep, een afvlakking van de kostendaling. Die bleven steken op 0,37%. Dat is overigens nog altijd meer dan de kosten voor marktkapitalisatie-gewogen ETF's.

Bij op obligaties gericht strategic beta ETF's ging de kostendaling wel door. Die zijn van 0,40-0,42% gedaald naar 0,31%.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de kosten voor strategic beta ETF's en alle ETF's tezamen:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 25

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook de eerdere delen in deze serie over strategic beta ETF's:

- Zo ziet de Europese markt voor strategic beta ETF's er uit

Zo proberen strategic beta ETF's de markt te verslaan 

Dividendstrategieën populairst in strategic beta landschap

 

Lees meer over ETF's:

- Dit zijn alle nieuwe duurzame ETF's van 2018

Zo deden low-volatility ETF's het in 2018

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten