Top 5 Aandelen Rusland: Aberdeen Standard aan kop

Rusland behoort dit jaar tot de best presterende markten wereldwijd. Terwijl ook vorig jaar al sprake was van een sterke outperformance. Toch zijn Russische aandelenfondsen allesbehalve populair onder beleggers, getuige de flinke uitstroom in de afgelopen jaren. Deze week de vijf best presterende fondsen in Russische aandelen.

Ronald van Genderen 10 juni, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

Rusland is dit jaar wereldwijd één van de sterkst presterende aandelenmarkten. Met een rendement tot en met eind mei van iets meer dan 24% (gemeten in euro’s aan de hand van de MSCI Russia index) moet het land alleen Griekenland, Egypte en Chinese A-shares voor laten gaan.

Die sterke prestatie volgt op een eveneens uitstekend 2018. In het afgelopen jaar steeg de MSCI Russia index met ruim 4%, terwijl de index voor opkomende landen, de MSCI Emerging Market index, met maarliefst 10 daalde.

Ondanks deze uitstekende prestaties lijken beleggers niets te moeten hebben van Russische aandelen. Sinds 2017, een jaar waarin Russische aandelen zeer sterk achterbleven met een een verlies van bijna 8% versus een plus van ruim 20% voor opkomende landen, onttrekken beleggers geld aan Russische aandelenfondsen. In 2017 bedroeg de uitstroom 469 miljoen euro, terwijl dat opliep tot een uitstroom van 715 miljoen euro in 2018. Voor het lopende jaar tot en met eind april staat de teller al op 546 miljoen euro die beleggers onttrokken aan de categorie.

Aantrekkelijk gewaardeerd
Niet alleen de opvallend goede prestaties zouden de interesse van beleggers kunnen wekken. Rusland vormt één van de goedkoopste markten wereldwijd. Zo bedraagt de koers/winstverhouding voor de MSCI Russia index circa 6, terwijl het dividendrendement op 6,6% staat. Ter vergelijking, voor de MSCI Emerigng Market index liggen deze ratio’s op 13 en 2,8%.

Daarmee lijken Russische aandelen buitengewoon aantrekkelijk gewaardeerd. Bovendien hebben dit jaar al diverse ondernemingen aangekondigd hun dividenden en/of aandeleninkopen te verhogen, hetgeen Russische aandelen nog aantrekkelijker maakt. Bovendien verbetert de corporate goverance bij veel ondernemingen die in het bezit zijn van of gecontroleerd worden door de overheid. Een aansprekend recent voorbeeld daarvan zijn de wijzigingen in het management van Gazprom. Dit is mogelijk een reden waardoor de onderwaardering van veel van dergelijke aandelen kan verminderen.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende Russische aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de eerste vijf maanden van 2019.

AS SICAV I Russian Equity Fund
Op de hoogste trede van het podium staat AS SICAV I Russian Equity Fund. Dit fonds wordt beheerd door het Global Emerging Markets Equity team van Aberdeen Standard, zonder dat specifiek wordt gemaakt welke beheerders uiteindelijk achter de knoppen zitten. Het fonds heeft, zoals veel Russische aandelenfondsen, een geconcentreerde portefeuille die per eind april bestond uit 26 posities. Daarbij bestond de top 3 in de portefeuille uit NOVATEK, Lukoil en Sberbank. De zes grootste posities van het fonds stegen dit jaar tot en met eind mei al met meer dan 25%.

iShares MSCI Russia ETF
Op de tweede plaats treffen we een ETF van iShares aan. Deze ETF belegt alleen in aandelen van Russische bedrijven waarvan een buitenlandse notering (via een ADR of GDR) beschikbaar is. Hierdoor bestaat de portefeuille uit slechts 17 posities, waarbij de vijf grootste posities (Sberbank, Gazprom, Lukoil, NOVATEK en Tatneft) goed zijn voor maar liefst 74% van de portefeuille. Het zorgt er ook voor dat de energie sector 59% van de portefeuille voor haar rekening neemt. De hoge klassering in deze top 5 dankt de ETF met name aan de tweede grootste posities. Sberbank (20% van de portefeuille) steeg dit jaar tot en met eind mei al met 35%, terwijl Gazprom (19%) dit zelfs overtreft met een stijging van 52%.

Pictet-Russia Index
Op de derde plaats noteert het Pictet-Russia Index fonds. Dit indexfonds volgt de MSCI Russia index. Ook hier is de portefeuille geconcentreerd en telt slechts 23 posities met 68% in de vijf grootste posities. De energie sector maakt ook hier de dienst uit in de portefeuille en heeft een weging van 58%. Niet verwonderlijk behoren de eerder genoemde aandelen, zoals Sberbank en Gazprom, ook bij dit fonds tot de aandelen die verantwoordelijk zijn voor de goede prestaties dit jaar.

Top 5 Aandelen Rusland

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Rusland tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten