Fonds van de Week: DNCA Invest Eurose

Het beheerdersduo van DNCA Invest Eurose maakt goed gebruik van de mogelijkheden die de mix-strategie met waarde-aandelen en obligaties biedt. Consistente aanpak en uitvoering hebben een uitstekend track record opgeleverd, dus de Morningstar Analyst Rating van Silver blijft gehandhaafd.

Robert van den Oever 18 juli, 2019 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

DNCA Invest Eurose in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

DNCA Invest Eurose

Het voorzichtige, op hoge overtuiging gebaseerde proces van dit fonds is consistent uitgevoerd door de zeer ervaren beheerders. De hoofdbeheerders Jean-Charles Mériaux en Philippe Champigneulle zijn echte veteranen in de beleggingsindustrie die zich ruimschoots bewezen hebben, aldus Morningstar-analist Samiya Jmili. Daarom handhaaft zij de Morningstar Analyst Rating van Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 30 DNCA Invest Eurose N EUR grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het team is verdeeld in twee groepen die nauw samenwerken bij het beheer van de aandelen- en obligatiesegmenten. Jean-Charles Mériaux geldt als een van de meest ervaren beheerders op het gebied van eurozone aandelen. Hij lanceerde DNCA Invest Eurose nadat hij in 2002 bij DNCA kwam en hij beheert het naast zijn werk voor het fonds Centifolia dat zich op Franse aandelen richt.

In oktober 2017 kwam Damien Lanternier erbij om het aandelengedeelte te beheren. Hij heeft 15 jaar ervaring en kwam over van Financière de l'Echiquier waar hij het Europese flex-cap aandelenfonds Echiquier Agressor van 2011 tot 2017 runde met wisselend resultaat. De kosten bleken daar een rem op de rendementen te zijn.

Aan obligatiezijde is Philippe Champigneulle beheerder sinds 2009 en hij is een veteraan met ruim 25 jaar ervaring. Sinds mei 2016 krijgt hij ondersteuning van Romain Grandis die zijn kwantitatieve vaardigheden meebrengt. Verder versterken drie analisten de middelen waar het fonds een beroep op kan doen.

De aanstelling van de co-beheerders lijkt voor te sorteren op opvolging, met name aan de aandelenkant. Die opvolging zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen aangezien beide lead-managers vooralsnog geen plannen hebben om te vertrekken. Ook positief is het feit dat Meriaux en Champigneulle beide persoonlijk belegd zijn in het fonds.

Fondshuis
Het Parijse Natixis Investment Managers is het moederbedrijf van ruim 20 zeer verschillende vermogensbeheerders wereldwijd. Daar horen onder andere Ostrum (de grootste), H2O in Europa en Loomis Sayles en Harris Associates in de VS bij. Deze bedrijven hebben een hoge mate van autonomie waaronder een eigen beleggingsbeleid. De kwaliteit van de beleggingsculturen bij de verschillende dochters is verschillend, dus voor de Parent als geheel komen we uit op een neutraal oordeel.

De resultaten van Loomis Sayles en Harris Associates zijn uitstekend, de communicatie met beleggers is van hoge kwaliteit en het aantal nieuwe fondsintroducties is beperkt gebleven. De Franse dochter DNCA heeft zijn kostenstructuur aangepast sinds het in 2015 tot de club toetrad. Bij Ostrum zijn de resultaten gemengder.

Ostrum is sinds 2018 bezig om de kosten flink omlaag te brengen door banen te schrappen en te snoeien in het fondsenaanbod. Het is nog te vroeg om vast te kunnen stellen of dit betere rendementen voor eindbeleggers oplevert. Uiteindelijk moet Ostrum laten zien dat het in staat is om getalenteerde beleggingsprofessionals aan te trekken en vast te houden. Ook zouden we graag zien dat de kostenbesparingsmaatregelen zich vertalen in lagere lopende-kostenfactoren voor eindbeleggers.

Proces
Vanwege de gebalanceerde asset allocatie met een waarde-gedreven aandelensegment en een opportunistisch obligatiesegment verdient dit fonds een positief oordeel op de Process Pillar. Het fonds belegt voor 35% in eurozone aandelen en de rest in cash en in euro-genoteerde obligaties (inclusief converteerbare obligaties). De allocatie tussen vermogenscategorieën is voornamelijk het resultaat van de bottom-up effectenselectie van het team dat het eurozone universum afgraast op zoek naar kansen in aandelen, obligaties en convertibles.

Het aandelensegment, dat de waarde-stijl van Centifolia weerspiegelt, is naar verwachting de belangrijkste drijfveer achter het resultaat, terwijl het obligatiesegment een constante stroom aan inkomsten biedt en tevens bescherming in neergaande markten.

De beheerders schrikken er niet voor terug om te beleggen in higher-yield obligaties als ze zich comfortabel voelen bij de fundamentals van het betreffende bedrijf. Maar ze beleggen alleen in uitgiftes van minimaal 500 miljoen euro en ze begeven zich doorgaans alleen in korte looptijden (tot twee jaar) om het risico te beperken.

Ongeveer eenvijfde van het obligatiesegment van de portefeuille loopt ieder jaar af, en dat zorgt voor een constante stroom aan liquiditeit. Dat was ook handig ten tijde van de uitstroom die aanhield vanaf het vierde kwartaal van 2018.

Prestaties
Op basis van het indrukwekkende track record dat het hoofdbeheerdersduo heeft opgebouwd, verdient dit fonds een positief oordeel. De strategie komt uit in het bovenste kwartiel van de categorie Mixfondsen EUR Defensief over de 10 en 15 jaars perioden eindigend eind mei 2019. Het fonds heeft in het afgelopen decennium positieve resultaten behaald dankzij sterke aandelenselectie in zowel aandelen als obligaties, evenals effectieve allocatie tussen vermogenscategorieën.

Zo boekte het fonds uitzonderlijke rendementen in 2009 (7,3% voor op de categorie) dankzij tijdige uitbreiding in credit en converteerbare obligaties. Ook in 2013 ging het goed met 5,9% voor op de categorie. Dat werd aangejaagd door positieve selectie van waarde-aandelen en door de neiging naar korte looptijden in de context van 'taper tantrum' door de Fed.

De enige misser was te noteren in 2016 toen een obligatiepositie leidde tot een negatief rendement van 0,4%, hoewel dit gecompenseerd werd door succesvolle posities elders in de portefeuille. In 2018 bleef het fonds voor het eerst in 10 ujaar achter bij zijn categorie, en wel met 117 basispunten. Die underperformance was het gevolg van problemen bij het segment waarde-aandelen, terwijl het obligatiegedeelte te weinig neerwaartse bescherming bood vanwege negatieve bijdragen vanuit de gedelten investment grade en inflation-linked. Ondanks deze hobbels blijft het algehele beeld positief.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse N van dit fonds bedragen 0,96% en dat is licht lager dan de mediaan van 0,99% voor vergelijkbare 'clean' share classes in deze categorie. Daarom een neutraal oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van DNCA Invest Eurose N EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen EUR Defensief, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 30 DNCA Invest Eurose N EUR tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Global Long/Short Equity Fund

- HSBC Euro High Yield Bond

- Capital Group Allocation Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten