Fonds van de Week: BlackRock Euro Bond Fund

Het BlackRock Euro Bond Fund heeft een beheerder met een sterk lange-termijn track record en een beleggingsteam met kwaliteit en ervaring. De strategie wordt consistent en gedsiciplineerd toegepast en het vertrouwen van Morningstar in de aanpak en het team leidt tot de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating: die van Gold.

Robert van den Oever 08 augustus, 2019 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Euro Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

BlackRock Euro Bond Fund

Het sterke lange-termijn track record van de beheerder plus de diepgang, kwaliteit en ervaring van het team en de consistente en gediscplineerde aanpak die het BlackRock Euro Bond fund toepast, geven Morningstar-analist Evangelika Gkeka voldoende vertrouwen om dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold toe te kennen.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 33 Black Rock Euro Bond grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Michael Krautzberger heeft sinds oktober 2005 de leiding over dit fonds. Hij kwam in juli van dat jaar bij Merrill Lynch Investment Managers en bleef het fonds beheren na het samengaan met BlackRock in 2006. Voor MLIM was hij hoofd Europese obligaties bij Union Investment in Frankfurt vanaf 1999, en daar weer voor was hij vijf jaar beheerder van wereldwijde obligatieportefeuilles bij DWS.

Krautzbergers eerdere ervaring in het beheer van grote mandaten is een voordeel aangezien zijn team 27 miljard euro beheert verdeeld over zes fondsen, waaronder BGF Euro Short Duration Bond en BGF Euro Corporate Bond, die beide Silver-rated zijn. Ook waarderen we de lange dienstverbanden bij de firma's waar hij gewerkt heeft en het feit dat hij persoonlijk belegt in zijn fondsen.

Krautzberger leidt BlakcRock's nauw samenwerkende euro obligatie team, dat fondsen beheert met een collegiale gezamenlijke aanpak. Het team bestaat momenteel uit 14 beleggingsprofessionals, onder wie 10 portefeuillebeheerders. Het team wordt ondersteund door BlackRock's grote ervaren analistenteam dat de volledige range van wereldwijde staats- en bedrijfobligaties volgt.

Het beleggingsproces is volledig geïntegreerd in BlackRock's obligatieplatform, waarbij BlackRock Investment Institute, BlackRock Solutions en teams voor risico- en kwantitatieve analyse ook ondersteuning bieden. Wij denken dat dit een van de best toegeruste en meest effectieve teams in de markt is.

Fondshuis
De succesvolle balanceeract van BlackRock brengt het een positief oordeel op de Parent Pillar. Het beheerd vermogen behelst een kolossale 6.300 miljard dollar wereldwijd en het beursgenoteerde aandeel BlackRock heeft nagenoeg al zijn directe concurrenten en S&P-genoten verslagen sinds de beursgang van het fondshuis in 1999.

Zowel klanten als aandeelhouders hebben hoge verwachtingen van BlackRock, en het fondshuis heeft laten zien dat het in staat is om een vertrouwde partij is die aantrekkelijke lange-termijn rendementen te kunnen boeken.

De lopende-kostenfactoren voor de fondsen blijven dalen en beheerders beleggen zelf meer in hun strategieën. Het fondshuis belegt flink in technologie en mensen en ook stelt het tools voor portefeuille-analyse beschikbaar aan adviseurs. Onderdeel iShares verdedigt met succes het marktleiderschap in het ETF-landschap en dat brengt de kosten voor het vermogensbeheerd omlaag. Het fondshuis heeft uitbreidingen gedaan naar alternatives en private equity.

Echter, groter is niet altijd beter. BlackRock heeft zijn obligatie-platform op de schop genomen na de wereldwijde financiële crisis, maar bij het aanbod aandelenproducten wil het nog niet vlotten ondanks twee grote reorganisaties in 6 jaar.

BlackRock scoort minder dan de meeste andere top-20 fondshuizen als het gaat om het vasthouden van mensen en de duur van hun loopbaan. Hoewel gedisciplineerd in het op de markt brengen van nieuwe fondsen, doet het goed mee in niches, zoals met de iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF. BlackRock heeft zijn schaalgrootte en operationele efficiency ingezet ten faveure van beleggers.

Proces
Onze positieve visie is gebaseerd op de actieve en tegelijk gedisciplineerde benadering van diversificatie die de beheerder toepast. Michael Krautzberger zoekt samen met het euro obligatieteam naar het bouwen van een portefeuille met gediversifieerd risico, zodat niet één enkele risicofactor het risicoprofiel domineert. Ze passen voornamelijk een range van relatieve-waarde strategieën toe op security, sector, land en yield curve, waarbij ze typisch 40-60 actieve bets toepassen.

Deze strategieën worden gecombineerd met traditionelere obligatieblootstellingen, zoals looptijd, beta en valuta. Beleggingsthema's worden vastgesteld op basis van macro-economische, markt-  en credit trends met input van de beleggingsstrategiegroep van het fondshuis en het BlackRock Investment Institute. Sectorspecialisten teams bieden top-down sector en bottom-up uitgifte-specifieke analyse, maar Krautzberger behoudt de finale verantwoordelijkheid over alle posities in de portefeuille en hun omvang.

Krautzberger kijkt ook naar de samenstelling van de Bloomberg Barclays Euro Agg 500MM Index en hanteert een vergelijkbare bias. Hij kan echter wel bescheiden off-benchmark posities innemen die worden gelimiteerd door een maximale tracking error van 3% (doorgaans tussen 0,7 en 2%). Wat risicobeheer betreft, profiteert de beheerder van de ondersteuning van BlackRock Solutions en de risico en kwantitatieve analyse groepen die zijn opgenomen in het beleggingsproces. 

Prestaties
Deze strategie heeft zijn categorie verslagen op absolute en op risico-aangepaste basis sinds beheerder Krautzberger aan het roer kwam in oktober 2015. Ook de benchmark werd in absolute zin verslagen en dat is de Bloomberg Barclays Euro Agg 500MM TR EUR Index. De voor risico aangepaste resultaten waren gelijk. Dit alles is het resultaat van een hele reeks aan alpha-bronnen die hebben bijgedragen en die consistent waren in heel verschillende marktomstandigheden.

Het credit risico beheer in 2008 en 2009 heeft het fonds in staat gesteld om concurrenten te verslaan gedurende de financiële crisis en de rally die daar op volgde. De onderweging van de strategie in perifere schuld hielp om te outperformen in de neergaande markt van 2011, terwijl de beweging naar credit het fonds liet outperformen in de rally van 2012.

In 2018 ging het wat minder, want toen werd wel de categorie verslagen maar niet de benchmark. De grootste underperformance was te zien in de maand mei, toen de crisis in de periferie en in opkomende markten zorgde voor een wijdere spread, evenals in het vierde kwartaal, toen diverse vermogenscategorieën een correctie meemaakten in het risk-off klimaat.

Ook de positionering in kortlopende Europese obligaties zat tegen, aangezien de yields op bunds lager gingen in een vlucht naar veiligheid in het tweede en vierde kwartaal. De strategie heeft zich in 2019 goed hersteld aangezien credit positionering profiteerde van verkrappende spreads en de selectie van verschillende namen pakte goed uit.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse D2 van dit fonds bedragen 0,63% en dat ligt vrij dicht bij de mediaan van 0,61% voor vergelijkbare 'clean' share classes binnen de categorie Obligaties EUR Gediversifieerd. Daarom een neutraal oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Euro Bond Fund D2. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 33 Black Rock Euro Bond tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group Amcap Fund

- Kempen Global Small Cap Fund

- DNCA Invest Eurose

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten