Fonds van de Week: JPMorgan US Value Fund

Het fonds JP Morgan US Value volgt sinds dit jaar een strategie waarmee de beheerder zich bewezen heeft bij een ander fonds. De aanpak op basis van kwaliteit tegen aantrekkelijke waardering heeft daar een sterk track record opgeleverd. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 05 september, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

JPMorgan US Value Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

JPMorgan US Value Fund

Het JP Morgan US Value fonds heeft een transformatie doorgemaakt onder leiding van de nieuwe beheerder Clare Hart. Zij past nu de strategie toe waarmee ze zich bewezen heeft bij het Amerikaanse fonds JP Morgan Growth and Income. Daar heeft zij een sterk track record opgebouwd met een strategie die is gebaseerd op kwaliteit tegen de juiste waardering, met ruimte voor een deel van lagere kwaliteit tegen het juiste risico.

Alles bij elkaar ziet Morningstar-analist Jeffrey Schumacher zoveel positieve elementen in de nieuwe aanpak van deze gevestigde beheerder dat hij de Morningstar Analyst Rating verhoogt van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 37 JPM US Value grafiek vijstaand 

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het beheer van dit fonds ging in andere handen over toen voormalig beheerder Jonathan Simon het beheer van deze offshore (non-US) variant van dit fonds overdroeg. Wel heeft hij nog steeds de Amerikaanse all-cap variant van dit fonds onder zijn hoede. Wij hebben de nieuwe beheerder Clare Hart hoog zitten. Haar lange staat van dienst en de sterke middelen die haar ten dienste staan ter ondersteuning brengen ons tot een positief oordeel op de People Pillar.

Hart is sinds 2012 portefeuillemanager voor dit fonds, maar had toen nog geen dagelijkse verantwoordelijkheid. Die nam zij over van Simon in juni 2019 en sindsdien runt zij dit fonds op dezelfde manier als het Silver-rated fonds JP Morgan Growth and Income, dat ze sinds maart 2004 beheert. Ze maakt sinds 1999 deel uit van de staf van JP Morgan.

In februari 2019 werd Andrew Brandon bevorderd tot co-beheerder. Hij heeft sinds 2012 met Hart samengewerkt op deze strategie en hij is sinds 2004 onderdeel van JP Morgan’s aandelenresearchteam. Hij blijft als analist verbonden aan het Gold-rated fonds JP Morgan Equity Income, dat Hart sinds augustus 2004 beheert. De portefeuilles van dat fonds en die van dit fonds vertonen veel overeenkomsten.

Een andere analist met een lange staat van dienst, Shilpee Raina, die al 14 jaar bij het fondshuis is, ondersteunt Hart op beide strategieën. Hart kan ook leunen op de research van 25 analisten in JP Morgan’s kern-aandelenteam. Zij heeft ruim 1 miljoen dollar persoonlijk belegd in beide strategieën.

Dit trio behoort tot het waarde-team dat onder leiding staat van Larry Playford, evenals Simon die ook een veteraan op de waarde-stijl is. Hij is nog altijd co-beheerder hier, maar heeft geen dagelijkse verantwoordelijkheid meer.  

Fondshuis
JP Morgan Asset Management staat bekend om zijn portefeuillebeheerders met een lange en sterke staat van dienst. Zij zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen steunen op brede en diepe analystische middelen uit eigen huis.

De fondsenrange van dit fondshuis telt heel wat fondsen die voorzien zijn van een medal door Morningstar en die bevinden zich in alle vermogenscategorieen en regio's. In begin 2018 kreeg het Amerikaanse SmartRetirement fonds een Gold-rating vanwege het sterke beleggingsproces in zowel aandelen als obligaties.

Op Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld kunnen de ervaren beheerders een beroep doen op ruim 20 analisten, terwijl voor obligaties een team van ruim 25 credit en securitisatie-analisten de beheerders ten dienste staat.

De beloning neemt de 10-jaars prestaties in ogenschouw waar dat kan, en dat gaat verder dan de industrie-standaard. Het vasthouden van mensen en ook het beleggen in de eigen fondsen is bovengemiddeld iten opzichte van de beleggingsindustrie. Opvolgingskwesties worden doorgaans soepel aangepakt.

De kosten voor de fondsen zijn concurrerend, en de beweging in het fondsenaanbod neigt zelfs naar nog lagere vergoedingen. Het fondshuis waagt zich niet aan trendy productlanceringen maar heeft zijn aanbod juist gerationaliseerd. Dat alles draagt bij aan het positieve oordeel op de Parent Pillar.

Proces
De verstandige aanpak van deze strategie ten aanzien van het selecteren van kwaliteitsaandelen tegen aantrekkelijke waardering is consistent en succesvol uitgevoerd in de loop der jaren en dat leidt tot een positief oordeel op de Process Pillar. Het proces is iets minder stringent dan bij Clare Hart’s andere aandelen-inkomen strategie, maar is wel gebaseerd op dezelfde filosofie.

Er is geen minimaal vereist dividendrendement en de beheerders kunnen de kwalitetiscriteria tot een zeker niveau versoepelen. In aanvulling op de kernportefeuille van kwaliteitsaandelen, omdat die ook namen van mindere kwaliteit wier kasstroom, resultaten, balansen en operationeel klimaat aan de beterende hand zijn en dus een goede verhouding tussen risico en rendement bieden.

De beheerders definieren kwaliteit als bedrijven met houdbare businessmodellen, consistent verdienmodel en hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal, naast conservatief financieel beheer en sterke leiding. Waardering is een sleutelfactor bij aan- en verkoopbeslissingen. De beheerders wegen een reeks aan maatstaven, zoals vrije kasstroom rendement en koers-winstverhouding, afhankelijk van het aandeel in kwestie.

De strategie wordt afgezet tegen de Russell 1000 Value Index, maar sectoren kunnen varieren binnen 10 procentpunten van de indexweging en de omvang van individuele posities wordt niet beperkt door hun weging in de benchmark.

De portefeuille wordt gediversifieerd over 80-100 posities, voornamelijk large-caps. De beheerstijl is geduldig, hetgeen resulteert in een lage portefeuille-omzet en transactiekosten. 

Prestaties
Vanwege de verandering van de strategie is het track record van voor juni 2019 niet relevant meer. Kijken we naar wat beheerder Clare Hart heeft bereikt bij het vergelijkbaar beheerde US-gevestigde JP Morgan Growth and Income fonds dan zien we een consistent track record van het verslaan van concurrenten en de index, zowel op total return als op voor risico gecorrigeerde basis.

Sinds Hart begon bij de Amerikaanse variant van de JP Morgan Growth and Income strategie in maart 2004 tot en met april 2019, heeft de aandelenklasse I van dit fonds een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 7,9%, tegen 6,7% voor de categorie large-cap waarde en 7,7% voor de Russell 1000 Value Index. Over die periode was de volatiliteit vergelijkbaar met die van zowel de index als de concurrentie, en de Sharpe-ratio was 0,47 tegen 0,39 voor de categorie en 0,45 voor de benchmark.

De strategie heeft het niet erg goed gedaan in 2008 en bleef achter tijdens de rally die daar op volgde omdat Hart te voorzichtig was met bank-aandelen. Aandelenselectie was de belangrijkste drijfveer achter de prestaties in de loop der jaren. De sector positionering en de neiging naar kwaliteit hebben ook bijgedragen aan de relatieve rendementen. In de neergaande markt van 2018 toonde de strategie zich weerbaar toen die zijn concurrenten en de index wist te verslaan. Dit jaar tot dusver is het fonds zijn gemiddelde concurrent met 0,94% voor, maar blijft wel lichtjes achter bij de benchmark.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse C van dit fonds bedragen 0,79% en daarmee valt dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel voor fondsen in Amerikaanse aandelen.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JPMorgan US Value Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 37 JPM US Value tabel vijstaand 

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund

- Comgest Growth Europe

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

- BlackRock Euro Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten