Schaalgrootte en efficiency helpen Vestas omgaan met veranderingen in windenergie-industrie

De markt voor windenergie wordt in belangrijke mate bepaald door de overheidssubsidies voor de aanleg van windparken. Vestas kan als een van de grootste spelers in deze industrie goed omgaan met de geleidelijke afbouw van deze subsidies. Door zijn schaalgrootte kan het profiteren van de verwachte consolidatieslag en weerstand bieden aan de toenemende prijsconcurrentie. Beleggers zijn een beetje huiverig voor deze ontwikkelingen en ook algemene zorgen over bijvoorbeeld de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten spelen een rol. Daardoor is het aandeel juist aantrekkelijk gewaardeerd.

Robert van den Oever 09 september, 2019 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Vestas is een van de grootste bouwers van windmolens ter wereld. Door zijn omvang kan Vestas concurreren met een reeks kleinere concurrenten die schaalgrootte missen. Dat is belangrijk, want er is consolidatie te verwachten in de markt voor windenergie, aangejaagd door de geleidelijke afbouw van overheiddsubsidies die eerder deze markt hebben helpen opbouwen.

Morningstar-analist Andreea Matysiak maakt een analyse van de huidige ontwikkelingen in de markt voor windenergie en de plek die Vestas als grootste speler daarin inneemt.
De verwachte consolidatieslag zal vooral de kleinere spelers doen samensmelten, aldus de analist. De huidige top-drie spelers hebben samen zo’n 45% van de markt in handen. Naast Vestas zijn dat Siemens-Gamesa en General Electric.

Vestas is vooral groot in ontwikkelde markten. Zo’n 80% van de windmolens die het nu exploiteert en de omzet komt uit volwassen markten in Europa en de Verenigde Staten.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid