Fonds van de Week: Pimco GIS StocksPlus Fund

Het Pimco GIS StocksPlus Fund volgt een bijzondere aanpak met een aandelensegment dat de S&P 500 volgt plus een actief beheerd korte-termijn obligatiesegment. Daarmee verslaat het op lange termijn de meeste van zijn concurrenten. De Europese fondsvariant krijgt een Morningstar Analyst Rating van Silver, de Amerikaanse fondsvariant had die al een tijd.

Robert van den Oever 31 oktober, 2019 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco GIS StocksPlus Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Pimco GIS StocksPlus Fund

Dit fonds heeft een unieke structuur die de prestaties van de S&P 500 combineert met de rendementen van een korte-termijn obligatieportefeuille. De ervaren beheerder maakt daarbij gebruik van de ruime deskundigheid van Pimco op het gebied van obligaties.

Morningstar-analist Samiya Jmili geeft dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver. Dat is een nieuwe rating voor de Europese UCITS-variant van dit fonds. De Amerikaanse fondsvariant heeft al langere tijd een Silver-rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 44 Pimco GIS Stocks Plus Inst USD Acc  grafiek vrijstaand

Beheerteam
Mohsen Fahmi is een ervaren belegger en hij wordt ondersteund door Pimco's hoog gewaardeerde obligatiebeleggingsteam. Fahmi heeft ruim 30 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Hij kwam in 2014 bij het bedrijf en werkte de afgelopen drie jaar nauw samen met de vorige beheerder Sudi Mariappa op dit en andere StockPlus fondsen.

Fahmi is lid van Pimco's beleggingscomité en is beheerder van Pimco Dynamic Bond en 14 andere Pimco Plus fondsen. Voor Pimco werkte Fahmi bij Moore Capital, waar hij COO was en portefeuillebeheerder van een relatieve-waarde strategie.

Mariappa trad in juli 2018 terug toen hij Pimco's wereldwijde hoofd portefeuille risicobeheer werd. Na zijn vertrek kwamen Jing Yang en Bryan Tsu erbij als beheerders voor 15 StocksPlus fondsen. Yang en Tsu hebben ieder zo'n 14 jaar ervaring in de beleggingswereld en in het bijzonder met structured credit.

Fahmi behoudt de controle over de strategie, en helpt ondertussen Yang en Tsu met het ontwikkelen van hun deskundigheid in portefeuillebeheer. Dat is iets om op te letten, want Fahmi gaat al zo lang mee dat hij wellicht over pensionering gaat nadenken.

Het team werkt nauw samen met Pimco's korte-termijn obligatieteam onder leiding van Jerome Schneider, die Morningstar Fixed-Income Fund Manager van 2015 was in de Verenigde Staten. Ze krijgen ook ondersteuning van Pimco's exclusieve netwerk van sectorspecialisten om ideeën op te doen en analyses te maken.

Fondshuis
De beleggingscultuur van Pimco is lang succesvol geweest, en ook rigoureus en veeleisend. Het fondshuis verdient een Positive Parent Pillar rating.

Ondanks zorgen dat de onrust na het vertrek van boegbeeld en mede-oprichter Bill Gross eind 2014 zou kunnen leiden tot meer mensen die zouden weggaan, is er onder de senior beleggers bij het fondshuis grote stabiliteit te zien. Pimco maakt wat meer haast met het werven van nieuwe mensen na een woelige periode van wegstromend fondsvermogen en ook opvolgingskwesties worden meer pro-actief benaderd, zodat de volgende generatie topbeleggers zijn weg omhoog kan vinden in de organisatie.

Er zijn ook andere evoluties gaande. Chief investment officer Dan Ivascyn heeft het mogelijk gemaakt om meer diverse visies in het beleggingsproces op te nemen, hetzij door een grotere groep stafleden bij toerbeurt aan het beleggingscomité te laten deelnemen, hetzij door meer kwantitatieve research en risico-inzichten in het proces op te nemen.

Ook CEO Manny Roman heeft significante investeringen in technologie aangejaagd sinds hij in 2016 aan het roer kwam, want hij wil dat de tools die de teams tot hun beschikking hebben de meest vooraanstaande zijn en blijven.

We hebben het fondshuis aangesproken op het onvoldoende delen van schaalvoordelen met eindbeleggers door kosten te verlagen. In de Verenigde Staten is het kostenplaatje redelijk, maar in Europa is dat niet het geval. Ook zouden we willen dat het fondshuis meer aandacht besteed aan mogelijke kwesties rond het sluiten van (te) snel groeiende fondsen.

Proces
Het fonds biedt brede large-cap aandelenblootstelling die wordt versterkt met een korte-termijn obligatiestrategie die gebruik maakt van Pimco's ruimte obligatiedeskundigheid. Dit fonds is erop gericht om het rendement van de S&P 500 te halen plus dat van een actief beheerd korte-termijn obligatiesegment. Voor de aandelenblootstelling houdt dit fonds S&P 500 futures of total return swaps met een nominale waarde van 100% van de netto vermogenswaarde van het fonds.

Mohsen Fahmi belegt de resterende cash in obligatie-securities, in lijn met de thema's die Pimco's beleggingscomité neerzet. Hij kan long en short posities innemen in global credit en rentes met een looptijd van nul tot één jaar. Het doel van het obligatiesegment is om een rendement te maken dat bestaat uit de Libor-rente plus 75-125 basispunten over een marktcyclus, vóór kosten. De andere Pimco Plus fondsen hanteren een flexibeler proces en mikken op een hoger rendement van Libor plus 200-300 basispunten.

Het proces voor het obligatiesegment is vergelijkbaar met dat van het Pimco Short-Term fonds, dat een positieve Process-rating heeft, maar er zijn wel verschillen om de correlatie met het aandelensegment te verminderen. In algemene zin heeft deze portefeuille minder credit blootstelling dan Pimco Short-Term, in het bijzonder op gebieden zoals high yeield en opkomende markten. Er ligt ook hier nadruk op liquiditeit, aangezien dit een aandelenfonds is, dat volatielere flows kan laten zien dan een obligatiefonds doorgaans doet.

Prestaties
Dit fonds weet zijn categorie op lange termijn te verslaan. Door de toevoeging van een actief beheerd obligatiesegment zal dit fonds naar verwachting zijn benchmark, de S&P 500 verslaab. maar het fonds moet de kosten van de blootstelling aan aandelenindexfutures zien goed te maken (doorgaans Libor plus 20 basispunten per jaar) en ook het verschil in kosten tussen dit fonds (0,55% voor de rebatevrije fondsklasse die we hier behandelen) en lage kosten S&P 500 fondsen die tussen 0,05 en 0,10% rekenen.

Het fonds heeft dat waargemaakt en verslaat de S&P 500 over het afgelopen decennium. De prestaties landen in het bovenste kwintiel binnen de categorie US Large-Cap Blend Equity over de terugkijkende drie, vijf en tien jaarsperioden tot en met september 2019.

Gezien de structuur van het fonds zal het waarschijnlijk outperformen als obligatiespreads wijder worden en achterblijven als die krimpen. In 2015 toen de korte-termijn rentes piekten, bleef het obligatiesegment achter. Maar in de gunstigere markten van 2016 en 2017 droeg het obligatiesegment ieder jaar iets meer dan 100 basispunten bij, gedreven door de blootstellingen aan credit en hypotheken. In de eerste negen maanden van 2018 presteerde de obligatieportefeuille vlak, maar in het vierde kwartaal zakte die zo'n 70 basispunten, voornamelijk vanwege dalingen bij de bedrijfsobligaties en in mindere mate door de blootstelling aan TIPS.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds liggen lager dan het gemiddelde van deze categorie: 0,55% bij een categoriemediaan van 85%. Dat brengt het fonds een positief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS StocksPlus Fund Institutional USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 44 Pimco GIS Stocks Plus Inst USD Acc  tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock USD High Yield Bond Fund

- Capital Group New Perspective Fund

Pimco Global Investment Grade Credit Fund

- Fidelity Asian High Yield Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten