Fonds van de Week: Pimco Global Investment Grade Credit Fund

Het fonds Pimco Global Investment Grade Credit Fund heeft een deskundige beheerder aan het hoofd van een sterk team obligatiespecialisten. Ze maken goed gebruik van alles wat Pimco als fondshuis te bieden heeft en hun consistente aanpak heeft een sterk track record opgeleverd. Morningstar kent het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver toe.

Robert van den Oever 10 oktober, 2019 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco Global Investment Grade Credit Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Pimco Global Investment Grade Credit Fund

Een groot deel van het succes van dit fonds is te danken aan de deskundigheid van hoofdbeheerder Mark Kiesel, die samen met een goed team van obligatiespecialisten gebruik maakt van de macro-economische en fundamentele research van Pimco. De consistentie van de beleggingsaanpak heeft geleid tot een sterk lange-termijn track record.

De kosten voor de meeste fondsklassen van dit fonds liggen aan de hoge kant, maar voor Nederlandse beleggers is de rebatevrije fondsklasse van toepassing en die kent een gunstiger kostenplaatje. Morningstar-analist Samiya Jmili kent dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver toe.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 41 Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund R USD Acc grafiek vrijstaand 

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Mark Kiesel is een veteraan bij Pimco met een staat van dienst die twee decennia omspant. Hij runt dit fonds sinds 2002. Dankzij zijn sterke leiderschap en het uitgebreide ondersteunende team van credit analisten en portefeuillebeheerders verdient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Kiesel is sinds 2008 hoofd van de wereldwijde bedrijfsobligatiebeheerders en hij werd in 2012 uitgeroepen tot Morningstar US Obligatie Fund Manager of the Year. Begin 2014 werd hij aangesteld als een van de zes vice-CIO's bij het fondshuis en na het vertrek van Bill Gross werd hij global credit CIO en co-beheerder van het Pimco Total Return fonds.

De strategie floreert onder Kiesels leiding, maar het succes is niet alleen aan hem te dnaken. Daarom heeft Pimco in augustus 2016 Jelle Brons en Mohit Mittal aangesteld als co-beheerders. De twee zijn senior leden van het 20-koppige team van investment grade bedrijfsobligatiespecialisten. Mittal gaat in het bijzonder over de Amerikaanse investment grade, high yield en emerging markets bedrijfsobligaties.

De beheerder profiteren van de ondersteuning van bijna 50 credit analisten onder leiding van Christian Stracke, terwijl dat er in 2009 nog maar 30 waren. Ook het distressed debt team groeit om bij te kunnen dragen als dat nodig is. 

Fondshuis
De beleggingscultuur van Pimco is lang succesvol geweest, en ook rigoureus en veeleisend. Het fondshuis verdient een Positive Parent Pillar rating.

Ondanks zorgen dat de onrust na het vertrek van boegbeeld en mede-oprichter Bill Gross eind 2014 zou kunnen leiden tot meer mensen die zouden weggaan, is er onder de senior beleggers bij het fondshuis grote stabiliteit te zien. Pimco maakt wat meer haast met het werven van nieuwe mensen na een woelige periode van wegstromend fondsvermogen en ook opvolgingskwesties worden meer pro-actief benaderd, zodat de volgende generatie topbeleggers zijn weg omhoog kan vinden in de organisatie.

Er zijn ook andere evoluties gaande. Chief investment officer Dan Ivascyn heeft het mogelijk gemaakt om meer diverse visies in het beleggingsproces op te nemen, hetzij door een grotere groep stafleden bij toerbeurt aan het beleggingscomité te laten deelnemen, hetzij door meer kwantitatieve research en risico-inzichten in het proces op te nemen.

Ook CEO Manny Roman heeft significante investeringen in technologie aangejaagd sinds hij in 2016 aan het roer kwam, want hij wil dat de tools die de teams tot hun beschikking hebben de meest vooraanstaande zijn en blijven.

We hebben het fondshuis aangesproken op het onvoldoende delen van schaalvoordelen met eindbeleggers door kosten te verlagen. In de Verenigde Staten is het kostenplaatje redelijk, maar in Europa is dat niet het geval. Ook zouden we willen dat het fondshuis meer aandacht besteed aan mogelijke kwesties rond het sluiten van (te) snel groeiende fondsen.

Proces
Het fonds profiteert van Pimco's ruime middelen, waaronder macro-economische analyse, solide bottom-up research en de kostenbewustheid van de beheerders. Afgezet tegen de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Index (USD Hedged) benchmark richt het fonds zich op investment grade bedrijfsobligaties. het fonds kan ook kleinere posities aanhouden die buiten de benchmark vallen, zoals high yield bedrijfsobligaties, staatsobligaties van ontwikkelde landen, emerging market debt, securitised fare en valuta.

Als lid van Pimco's beleggingscomité helpt hoofdbeheerder Mark Kiesel om de top-down thema's te formuleren die de rente-positionering en sector wegingen van het fonds bepalen. Pimco's corporate specialisten grazen dan het universum af voor bottom-up ideeën.

De corporate team managers en analisten overleggen regelmatig. Kiesel zit een wekelijkse meeting voor waar de groep de portefeuillepositionering evalueert en hij vergezelt analisten vaak op research trips. En waaier aan analystische tools helpt de beheerders om snel handelskansen te zien en relatieve waarde te beoordelen tussen de cash bonds uit verschillende landen, kapitaalstructuren en credit default swaps.

Kiesel gebruikt ook index CDS in combinatie met Amerikaanse staatsobligaties om blootstelling aan de liquide corporate markt te bewerkstelligen. Uitgebreid gebruik van derivaten voegt complexiteit toe aan de portefeuille, maar Pimco heeft bewezen dat het de risico's daarvan prima in de hand weet te houden.

Prestaties
Het sterke track record van dit fonds brengt een positief oordeel op de Performance Pillar. Het rendement van 4,78% gemiddeld per jaar over de afgelopen vijf jaar tot en met augustus 2019 verslaat dat van de benchmark Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Index (USD Hedged) met 1,02 procentpunten. Het fonds is ook over kortere perioden opmerkelijk consistent.

De posities die te maken hebben met het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt, waaronder een al enkele jaren bestaande overweging in banken, hebben sterk bijgedragen sinds de financiële crisis. Wisselingen in marktpositioneringen hebben het fonds ook voorsprong gegeven. Bijvoorbeeld in 2015 zette de diepgaande research van het team op energiebedrijven die in een sell-off terechtkwamen Kiesel ertoe aan om goedkope obligaties in te slaan waarmee het fonds kon profiteren van het herstel in 2016.

Ook heeft het team gebruik gemaakt van de onrust rond de Brexit en de volatiliteit in de bankensector om de blootstelling aan Britse bank securities te vergroten en dat betaalde zich in 2017 uit. Ook was koopjesjagen begin 2019 onder bepaalde opkomende markten bedrijfsobligaties lonend.

Op andere momenten hadden bedrijfsbrede macro-thema's grote impact. Een positie op een vlakkere US yield curve droeg sterk bij aan het succes in 2017. Hoewel soms tegenwerkend, hebben posities in emerging markets debt meestal juist positief bijgedragen aan de resultaten.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse R van dit fonds bedragen 0,76% en dat is hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare 'clean' share classes van wereldwijde fondsen in bedrijfsobligaties. Bovendien kan het fondshuis gezien zijn omvang méér doen om schaalvoordelen ook ten goede te laten komen aan eindbeleggers. Dat leidt tot een negatief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund R USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - USD Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 41 Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund R USD Acc tabel vrijstaand 

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fidelity Asian High Yield Fund

- Comgest Growth Emerging Markets

- BlackRock Emerging Europe Fund

- T Rowe Price US Blue Chip Equity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten