Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en de beste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het derde kwartaal van 2019.

Robert van den Oever 06 november, 2019 | 8:18
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Thomas Furuseth en Ali Masarwah, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het derde kwartaal van 2019, eindigend per 30 september 2019.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

De grootste
Dit is de lijst van de grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

MRA over Q3 2019 1 grootste

De beste
Vervolgens rangschikken we de lijst naar de hoogste equal-weighted rating. In die rangschikking neemt Vanguard de eerste plek over van Pimco, dat voordien drie kwartalen achtereen de hoogste plaats innam. Pimco zakt naar plek drie. Bekijk hier de tabel:

MRA over Q3 2019 3 beste aanbieders

De beste kleine
Behalve de grote fondshuizen maakt Morningstar ook een apart overzicht van de kleinere fondshuizen. Dat zijn fondsen met een beheerd vermogen tussen de 5 en 40 miljard euro. Ook moeten ze ten minste 10 aandelenklassen hebben.

De twee bovenste namen van deze lijst, Fundsmith en Lindsell Train, waren in de voorafgaande vijf kwartalen eveneens de nummers één en twee. Troy Asset Management maakt een sprong van plek acht naar plek drie. Dit is het overzicht van die kleine fondshuizen:

MRA over Q3 2019 4 beste kleine aanbieders

 

ETF-aanbieders en beste landen
De Morningstar Rating Analyse onderzoekt ook welke fondshuizen de grootste ETF-aanbieders zijn en hoe de vestigingslanden van de fondshuizen scoren op de Morningstar Ratingen. Met andere woorden: welk land is het beste land als het gaat om historisch rendement. Dat leest u in dit artikel:

 

 

Lees meer:

- Morningstar Rating Analyse Q2 2019: de grootste en beste fondshuizen

- Morningstar Rating Analyse Q2 2019: grootste ETF-aanbieders en beste landen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten