Wide Moat aandelen verslaan hun generieke benchmark

Morningstar's Wide Moat rating is bedoeld voor aandelen die een houdbaar concurrentievoordeel hebben. Die kwaliteit zou zich moeten vertalen in een bovengemideld koersrendement. Morningstar onderzoekt of dat inderdaad het geval is. Tipje van de sluier: vooral op de lange termijn.

Robert van den Oever 25 november, 2019 | 12:53
Facebook Twitter LinkedIn

In de aandelenanalyse van Morningstar speelt het begrip Economic Moat een belangrijke rol. Moat wil zeggen dat een bedrijf een voorsprong op zijn concurrenten heeft, die in het beste geval ook nog eens houdbaar is voor de lange termijn. De aandelenanalisten van Morningstar kennen drie niveaus van Economic Moat toe: No Moat, als er geen sprake is van concurrentievoordeel, Narrow Moat, als dat er in enige mate is en Wide Moat, als een bedrijf duidelijk en langdurig vóór ligt op zijn concurrenten.

Wide Moat weerspiegelt de hoge kwaliteit van een bedrijf. Daardoor moet het in staat zijn betere resultaten te boeken dan zijn concurrenten en het is aannemelijk dat dit zich vertaalt in eveneens betere prestaties van de aandelenkoers.

Of dat ook echt zo is, onderzoekt Morningstar onder meer aan de hand van de Wide Moat Focus Index. Die index omvat 52 Amerikaanse aandelen die allemaal een Wide Moat rating hebben. De samenstelling kan wisselen aan de hand van wijzigingen in het oordeel van Morningstar’s aandelenanalisten.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid