Top-5 best presterende sectoren 2019: Wellington aan kop in techsector

Het jaar 2019 is voor aandelenbeleggers tot dusver een zeer sterk jaar gebleken. Per 26 november 2019 hebben alle 11 MSCI World sectorindices positieve, dubbelcijferige rendementen gerealiseerd. Ondanks deze formidabele prestaties zijn er op sectorniveau duidelijk winnaars en verliezers aan te wijzen, hoewel dat laatste dus vooral relatief is.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 december, 2019 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

De sector waar beleggers het sterkst hebben geprofiteerd van de hosannastemming op de beurs is een sector die al enkele jaren verantwoordelijk is voor het realiseren van nieuwe records, en dat is de technologiesector. Na de afstraffing die deze sector voor de kiezen kreeg in het vierde kwartaal van 2018, toen de MSCI World/Information Technology index een verlies leed van ruim 16%, werd er in 2019 een fors herstel neergezet. Het totaalrendement van de index van 46,8% is het hoogste sinds het jaarrendement van 2009, waar het overigens slechts 0,8 procentpunt van verwijderd is.

Technologie dominant
De technologie-index wordt gedomineerd door Apple (16,2%) en Microsoft (14,8%), maar bestaat in zijn totaliteit uit 162 bedrijven. Van die bedrijven zijn er slechts 12 die op een negatief rendement staan per 26 november. Nokia, dat hoopt te profiteren van de uitrol van 5G netwerken, beleeft een slecht jaar en gaf in oktober een winstwaarschuwing af waarbij het meteen het dividend voor de rest van 2019 en 2020 opschortte. Met een verlies van 36,4% staat het aandeel stijf onderaan. Technologiebeleggers hadden echter voldoende mogelijkheden voor forse rendementen, bijvoorbeeld via ASML dat meer dan 80% kon bijschrijven of NVIDIA, wat bijna 70% meer waard werd.

Industrie op twee
De sector industrials vinden we terug op de tweede plaats met een rendement van 32,3%. Vooral in de vliegtuigindustrie en onder toeleveranciers aan deze bedrijfstak waren er een aantal sterk presterende namen te vinden. Onder meer het best presterende aandeel in de sector, Air Canada, dat meer dan verdubbelde. Ook bedrijven als Arconic, TransDigm en Airbus behoorden tot de best presterende namen in de sector. Het geplaagde General Electric, in 2018 nog een van de grote verliezers, maakte flink terrein goed en klom bijna 60%, mede dankzij een sterke performance sinds september waarin andere waarde-aandelen ook weer iets van hun glans herwonnen.

Nieuwe sector communicatie
Communication services, de sector die in 2018 ontstond uit een samenvoeging van de telecomsector, mediabedrijven en internetbedrijven, treffen we op de derde plaats met een rendement net onder de 30%. De koplopers binnen deze sector waren te vinden onder de kabelbedrijven, zoals Liberty Broadband, Charter Communications en Altice USA.

De grootste stijger is – wellicht tot veler verrassing – Snap, het bedrijf achter de sociale media app Snapchat. Het bedrijf ging met grote verwachtingen naar de beurs en werd in 2017 de grootste tech-IPO sinds Facebook, maar stelde sindsdien hopeloos teleur. Het leek de concurrentiestrijd met Instagram en Facebook te verliezen, maar een aantal product upgrades en een groeiend aantal gebruikers gaf het aandeel vleugels. De koerswinst in 2019 bedraagt maar liefst 191%.

Top-5 technologiefondsen
Als we een top-5 samenstellen op basis van de best presterende beleggingsfondsen binnen de best presterende sector van 2019, dan komen we uit op een aantal uitblinkende technologiefondsen.

Wellington FinTech Fund
Het best presterende fonds binnen de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie is het Wellington FinTech Fund. Dit fonds behaalde in het lopende jaar tot en met 26 november een rendement van 52,6%. De combinatie van technologie en de financiële sector biedt beleggers legio beleggingskansen in bedrijven die de positie van traditionele financials mogelijk kunnen innemen of de financiële dienstverlening technologisch kunnen versterken.

De digitale transformatie, die binnen andere industriegroepen al veel verder gevorderd is, zou zo ook de financiële sector naar een hoger niveau moeten stuwen. Het fonds staat sinds de oprichting vorig jaar onder leiding van Bruce Glazer, die vooral kansen ziet binnen het digitale betalingsverkeer, robo-advies en technologieën die de financiële infrastructuur verbeteren. Global Payments bijvoorbeeld, met een weging van ruim 4% de grootste positie in het fonds, liep in 2019 ruim 80% op, mede dankzij sterke cijfers in het derde kwartaal. PagSeguro, S&P Global en Mastercard zijn andere sterke performers binnen de portefeuille.

Threadneedle (Lux) Global Technology op 2
Het fonds Threadneedle (Lux) Global Technology verovert met een rendement van 51,8% de tweede stek. Dit fonds belegt breder in de technologiesector, waarbij fondsbeheerder Paul Wick ondersteund wordt door 12 analisten bij het selecteren van de aandelen in de portefeuille. Veel van de top-10 posities maken al meerdere jaren onderdeel uit van de portefeuille. De grootste overtuiging, Lam Research, werd bijvoorbeeld in 2012 voor het eerst aangekocht.

Het aandeel kende een zeer goed 2019, en steeg meer dan 100% in waarde. Ontwikkelaar en leverancier van automatische testapparatuur Teradyne is een andere positie die tot de absolute winnaars behoort met een rendement van 112%.

 

Top-5 best presterende sectoren 2019

Top 5 best presterende sectoren 2019 tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten