Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben aan het begin van het nieuwe jaar weer volop beleggingsfondsen herbeoordeeld of voor het eerst voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Bekijk hier het overzicht de meest recente ratingwijzigingen, allemaal beoordeeld volgens de vernieuwde en verbeterde methodologie van Morningstar.

Robert van den Oever 15 januari, 2020 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

First State China A Shares - Silver

Het fonds First State China A Shares wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-fondsanalist Chloe Qu en de 'clean share class' III krijgt een Morningstar Analyst Rating van Silver. Deze strategie wordt beheerd door de ervaren China-deskundige Quanqiang Xian, die wordt ondersteund door een team dat tot een van de favoriete van analist Qu behoort. Het fonds onderscheidt zich door een sterke beleggingscultuur die de belangen van de beheerders parallel laat lopen met die van hun eindbeleggers en zich richt op de lange termijn. Het beleggingsproces is robuust en gedisciplineerd en is gericht op kwaliteitsaandelen. 

Capital Group Global High-Income Opportunities - Silver

Bij aanvang van het volgen van dit fonds krijgt de 'clean share class' een Morningstar Analyst Rating van Silver toegekend. De strategie wordt beheerd door het ervaren duo Robert Neithart en David Daigle en zij krijgen ondersteuning van een goed team dat bovendien groeit. Het fonds biedt gediversifieerde blootstelling aan opkomende markten en high-yield obligaties. Het bewezen proces maakt goed gebruik van de sterke punten van Capital Group.

  

Upgrades

Nomura Japan Strategic Value - van Neutral naar Bronze

Deze strategie wordt beheerd door de ervaren hoofdbeheerder Kentaro Takayanagi die een lange staat van dienst heeft. Hij krijgt ondersteuning van een toegewijd beleggingsteam en een aandelenresearchteam uit eigen huis dat goed is opgebouwd. Ondanks recente pogingen om het proces op een aantal punten te verbeteren, moet de implementatie daarvan zich nog bewijzen; de prestaties moeten nog verbetering laten zien en dat vraagt tijd en nauwgezette beoordeling. Als gevolg van de vernieuwde methodologie van de Morningstar Analyst Rating, die een grotere nadruk legt op kosten en benchmark-relatieve prestaties, gaat de Morningstar analyst Rating voor de 'clean share class' R van dit fonds omhoog van Neutral naar Bronze.

 

Downgrades

NN Emerging Markets Debt Hard Currency - van Neutral naar Negative

Dit fonds zag in november van afgelopen jaar 11 van de 21 leden uit het EMD-team  vertrekken nadat het sinds 2013 aan een nieuw team gebouwd had. Onder de 11 zijn EMD-hoofd Marcelo Asselin en Marco Ruijer, lead portfolio manager EMD. NN IP's hoofd obligaties Edith Siermann neemt de leiding over EMD ad interim op zich. Het dagelijks beheer komt in handen van een vierkoppig interim-team bestaande uit Sylvain de Ruijter, Leo Hu, Joep Huntjes en Jaco Rouw.

Door het verloop ontstaat, hoewel De Ruijter en Rouw ervaren obligatiebeleggers zijn, een gebrek aan EMD-ervaring. Samen met de beperkte middelen die het team nu ten dienste staan, is dat zorgwekkend, vindt Morningstar-analist Jeroen Siecker; het zet een effectieve uitvoering van het beleggingsproces op het spel. Fondsanalist Siecker adviseert beleggers dan ook weg te blijven bij dit fonds. Hij kent een Morningstar Analyst Rating van Negative toe aan de 'clean share class' van dit fonds, waar dat eerder Neutral was.

 

Pimco GIS Global Real Return - van Bronze naar Neutral

Het team van dit fonds heeft noemenswaardig verloop gekend, maar toch blijven de ervaren beheerders en de uitgebreide ondersteuning door de wereldwijde-obligatiespecialisten van het fondshuis dit fonds onderscheidende vermogen geven op het gebied van inflation-linked obligaties. Het toegenomen belang van kosten in de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating brengt verschuivingen in de ratings met zich mee. De gangbare 'clean share class' R van dit fonds heeft voortaan een Neutral-rating in plaats van eerder Bronze. De institutionele fondsklassen die nog lagere kosten kennen, hebben een Gold-rating.

 

First State Regional China en Dividend Advantage  - van Gold naar Silver

Morningstar houdt vertrouwen in de ervaren en deskundige beheerder Martin Lau, zijn sterke ondersteunende netwerk en het bewezen proces dat op kwaliteit gericht is. Maar de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating leidt ertoe dat bij herbeoordeling de rating voor de 'clean share class' voor beide fondsen omlaag gaat van Gold naar Silver.

 

Invesco Global Investment Grade Corporate Bond - van Bronze naar Neutral

Onder leiding van hoofdbeheer Lyndon Man volgt deze strategie sinds 2013 een thematische en relatieve-waarde beleggingsaanpak. Het credit team zoekt naar lange-termijn thema's en trends in de credit markt rond vijf risicofactoren: kapitaalstructuur, sector, regio, basis en looptijdcurvestructuur. De strategie profiteert van de breedte aan middelen die Invesco als fondshuis ter beschikking heeft en past een onderscheidende aanpak van creditbeleggen toe. Maar het fonds is vrij duur en daardoor leidt toepassing van de vernieuwde methodologie voor de Morningstar Analyst Rating die meer nadruk legt op de kosten tot een ratingverlaging van Bronze naar Neutral.

 

Schroder ISF Global Convertible Bond - van Bronze naar Neutral 

Dit fonds staat onder leiding van Peter Reinmuth die ruim twee decennia ervaring heeft met het beheren van convertible-bond portefeuilles. Chris Richards werd in 2013 benoemd tot co-beheerder. Dit duo krijgt ondersteuning van twee andere beheerders en de aanpak is voornamelijk gebaseerd op security selectie. De beheerders screenen het belegbaar universum en selecteren de aantrekkelijkste convertibles in elke regio, op basis van de waardering van de onderliggende aandelen en hun technische karaktistieken. Dit bottom-up proces is door de jaren heen consistent en succesvol uitgevoerd, maar de middelen die de beheerders ten dienste staan, zijn beperkt. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' van dit fonds gaat onder invloed van de vernieuwde methodologie omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar -  24 december t/m 6 januari

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten