Stermanager versus teambenadering

De mensen die aan het roer staan van een beleggingsfonds zijn van doorslaggevende invloed op de resultaten die behaald worden voor de beleggers in het fonds. Hoe zo’n team is vormgegeven is van groot belang, maar iedere structuur heeft zijn voor- en nadelen. Er zijn in de praktijk twee manieren waarop een beleggingsteam georganiseerd kan zijn. Er zijn in de praktijk twee manieren waarop een beleggingsteam georganiseerd kan zijn.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 februari, 2020 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

De stermanager
De bekendste, en wellicht ook de meest tot de verbeelding sprekende structuur is dat een fonds geleid wordt door een stermanager. De stermanager is een zeer ervaren en getalenteerde beheerder die over een lange periode met zijn beleggingsfilosofie en -proces bovengemiddelde resultaten heeft behaald. Iemand die een buitengewone reputatie als belegger heeft opgebouwd, een boegbeeld is voor het fonds en het fondshuis en die de vrijheid krijgt om zijn overtuigingen te implementeren in de portefeuille. Het zijn de managers bij wie iedereen de oren spitst wanneer ze hun visie delen, bijvoorbeeld bij Warren Buffet, Bill Gross en Terry Smith.

Vaker voorkeur voor team
Toch zien we het fenomeen stermanager steeds minder vaak voorkomen. Fondshuizen geven er tegenwoordig vaker dan vroeger de voorkeur aan om een fonds te laten beheren door een team van specialisten die gezamenlijk de beslissingen nemen. En daar zijn goede argumenten voor aan te dragen. Een belangrijke reden is dat door het aanstellen van meer mensen het succes van het fonds niet staat of valt met het aanblijven van een persoon.

Stermanagers zijn gewild en de gevolgen van een overstap naar een concurrent kunnen desastreus zijn voor het fonds dat de manager achter laat. Als de filosofie, het proces en de kennis geconcentreerd is bij één persoon dan ben je als fondshuis erg afhankelijk van deze manager. De continuïteit is bij een team dus veel beter gewaarborgd. Het proberen te beperken van vooringenomenheden of behavioural biases kan een andere reden zijn om een teamstructuur te verkiezen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid