Deze 8 aandelen zijn nieuw in de Morningstar Wide Moat Focus Index

De jongste herbalancering van de Morningstar Wide Moat Focus Index heeft 8 nieuwe namen opgeleverd van aandelen die van hoge kwaliteit en aantrekkelijk gewaardeerd zijn. De sector gezondheidszorg is ruim vertegenwoordigd onder deze nieuwkomers.

Robert van den Oever 24 februari, 2020 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Wide Moat Focus Index omvat aandelen die een Wide Moat rating hebben en die noteren tegen een koers die een hoge korting ten opzichte van hun Fair Value inhoudt, ofwel: die ondergewaardeerd zijn.

Deze groep namen van hoge kwaliteit en gunstige waardering heeft het in de loop der jaren consequent beter gedaan dan de algemene S&P 500 index. De Morningstar Wide Moat Focus Index heeft de S&P 500 verslagen in de terugkijkende 1-, 3-, 5- en 10-jaarsperioden. De Morningstar Wide Moat Focus Index heeft zich dus bewezen als een verzamelplek voor aandelen van hoge kwaliteit tegen redelijke prijzen.

Herbalanceren
Om de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen te kunnen blijven bevatten, voert Morningstar regelmatig wijzigingen door in de samenstelling van de index. Wordt een aandeel te duur en komt het te dicht in de buurt van zijn Fair Value, dan verdwijnt het uit de index om plaats te maken voor andere aandelen die sterker ondergewaardeerd zijn.

De Morningstar Wide Moat Focus Index bestaat uit twee sub-portefeuilles die ieder 40 aandelen omvatten, en die deels overlappen. Deze portefeuilles worden twee keer per jaar geherbalanceerd, ieder in een verschillend kwartaal. Omdat de aandelen in beide portfolio's gelijkgewogen zijn, houdt het herbalanceren tevens het bijstellen van de omvang van posities in.

Methodologie
Het evalueren van de posities in de portefeuilles en het toevoegen en verwijderen van namen gebeurt volgens een vooraf vastgestelde methode. Meer over de methodologie achter de indexen van Morningstar vindt u hier:

 

De nieuwkomers
Bij de meest recente herbalancering van eind december 2019 vonden er 8 wissels in de portefeuille plaats en de index telt sindsdien 48 aandelen. Onderstaande tabel geeft de 8 nieuwkomers weer, plus hun verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value.

Sd 1

Drie van deze nieuwkomers zijn aandelen uit de sector gezondheidszorg: Veeva Systems, Pfizer en Merck. De sector gezondheidszorg boekte over 2019 een prima rendement van 22%, maar bleef met die prestatie wel achter bij het rendement van de bredere markt.

De waardering van de sector gezondheidszorg is gedaald onder invloed van zorgen over mogelijke aanstaande wijzigingen in het Amerikaanse zorgstelsel. Dat brengt onzekerheid met zich mee, aldus Morningstar-analist Damien Conover.

Corteva is toonaangevend in de ontwikkeling van landbouwzaden en gewasbeschermingsmiddelen. Dit aandeel kent wat korte-termijnnrisico, maar volgens Morningstar zitten er interessante nieuwe producten aan te komen die als ze op de markt komen, de omzet en winst in de komende jaren kunnen opstuwen.

 

De afvallers
De 8 aandelen die zijn afgevallen bij de jongste herbalancering staan hieronder weergegeven:

Sd 2

De aandelen General Mills en UnitedHealth Group vielen af omdat hun Economic Moat rating is verlaagd door de analisten van Morningstar. Voor de overige 6 was geen plaats meer omdat er in hun sectoren andere aandelen te vinden waren die aantrekkelijker gewaardeerd zijn, ofwel een gunstigere verhouding tussen actuele aandelenkoers en Fair Value hebben.

 

De goedkoopste
Tot slot zetten we 10 goedkoopste aandelen uit de Morningstar Wide Moat Focus Index op een rij. Dit zijn de aandelen met de hoogste korting, ofwel de gunstigste verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value:

Sd 3

 

Lees meer over de Morningstar Wide Moat Focus Index:

- Wide Moat aandelen verslaan hun generieke benchmark

- Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten