Vertrek CEO Hamers betekent onzekerheid voor ING Groep

De plotselinge overstap van ING Groep-CEO Ralph Hamers naar de Zwitserse bank UBS brengt een periode van onzekerheid voor ING, want er is nog geen opvolger aangekondigd. Bovendien is een van de mogelijke kroonprinsen uit eigen kweek recent vertrokken. Dat houdt de mogelijkheid van een externe opvolger nadrukkelijk open. 

Robert van den Oever 20 februari, 2020 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn

Volkomen onverwacht kondigt ING Groep-CEO Ralph Hamers aan dat hij overstapt naar de hoogste post bij de Zwitserse bank UBS, waar Sergio Ermotti moet vertrekken.

Hamers verlaat ING na een dienstverband van bijna 30 jaar en onder zijn leiding heeft de bank een succesvolle omvorming ondergaan van een wijdverspreid financieel conglomeraat naar een gefocuste retailbank met een leidende positie op zijn thuismarkt Nederland (waar het een marktaandeel van zo'n 40% heeft). Daarom is het een van de favoriete spelers in het Europese bankenlandschap, volgens Morningstar-analist Johann Scholtz.

Analist Scholtz is teleurgesteld dat ING geen duidelijk opvolgingsplan heeft en dat er niet meteen een opvolger voor Hamers wordt aangewezen. Dat betekent dat er voor beleggers een periode van onzekerheid aanbreekt over de strategische richting die ING opgaat. Scholtz hoopt dat ING daar spoedig duidelijkheid over geeft. 

Als er een logische interne kandidaat voor de opvolging zou zijn, dan had ING die wel aangekondigd, meent de analist. Een van die mogelijke opvolgers uit eigen kweek was Roland Boekhout. Hij heeft de online bankieren activiteiten van ING sterk uitgebouwd en was twee jaar lid van de Raad van Bestuur alvorens hij afgelopen zomer de overstap maakte naar Commerzbank.

Het uitblijven van een aankondiging nu en het feit dat er geen natuurlijke opvolger klaarstond, voedt de gedachte dat de opvolger van Hamers evenzogoed van buiten ING kan komen.

Analist Scholtz handhaaft de Narrow Moat rating en de Fair Value van 16 euro per aandeel voor ING Groep.

Naar UBS
UBS is in de afgelopen jaren onder vertrekkend CEO Ermotti succesvol omgevormd, weg van het kapitaalintensieve en volatiele investment banking naar vermogensbeheer en private banking. Daardoor is de bank nu duidelijk winstgevender en stabieler dan in 2011 toen Ermotti aantrad.

Hamers wordt in de markt niet als een natuurlijk logisch opvolger van Ermotti gezien, omdat hij bijna zijn hele carrière bij ING met een heel ander activiteitenpalet te maken heeft gehad. ING is een retail en zakelijk gerichte bank met zeer beperkte operaties in vermogensbeheer en investment banking. 

Nu is UBS al leidend op het gebied van vermogensbeheer met een sterk team experts, dus Hamers' gebrek aan ervaring op dat gebied hoeft volgens analist Scholtz geen probleem te zijn.

Volgens de analist is het opvallend dat UBS in de aankondiging van de komst van Hamers eerst het succes van UBS' eigen strategie noemt en daarna pas het succes van Hamers op het gebied van digitalisering van bankieren. Dat sterkt hem in de overtuiging dat de huidige strategische richting die UBS volgt niet zal veranderen.

In het verlengde daarvan is de analist van mening dat UBS Hamers' deskundigheid op het gebied van digitalisering als eerste zal gebruiken om UBS op dat gebied sterker te maken ten opzichte van zijn concurrenten.

Scholtz handhaaft de Narrow Moat rating en de Fair Value rating van 14 Zwitserse frank per aandeel voor UBS.

 

Lees meer:

Dit zijn de favoriete Europese bankaandelen van Morningstar

Deze vier banken bieden het hoogste en veiligste dividendrendement

Hoe zeker zijn de divdendrendemten van Europese banken?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten