Wat is een Economic Moat?

Morningstar's Alex Morozov vertelt alles over de Economic Moat rating, een concept dat is uitgevonden door Warren Buffett om de mate van concurrentievoordeel van een bedrijf voor de lange termijn te bepalen.

Holly Black 28 februari, 2020 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

De Economic Moat rating is een belangrijk begrip bij de beoordeling van aandelen door de analisten van Morningstar. Het is uitgevonden door sterbelegger Warren Buffett om te kunnen bepalen hoeveel voorsprong een bedrijf op zijn concurrenten heeft en hoe lang die voorsprong houdbaar is. Morningstar's Alex Morozov, Head of European Equity Research legt uit hoe Economic Moat werkt.

Morningstar hanteert vijf criteria om het concurrentievoordeel te bepalen: immateriële activa (zoals sterke merken), switching costs (drempel om over te stappen naar een concurrent), kostenvoordelen, netwerkeffect en efficiënte schaal. 

De Economic Moat rating kent drie gradaties: Wide Moat, Narrow Moat en No Moat. Bekijk de video waarin Alex Morozov het onderscheidt tussen die drie uiteenzet.

Naast de Economic Moat kent de aandelenanalyse van Morningstar ook de kernelementen Fair Value en de sterrenrating. Daarover vertelt Alex Morozov meer in deze video:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten