Zo werkt Morningstar's sterrenrating voor aandelen

Morningstar's Alex Morozov legt uit wat de sterrenrating voor aandelen is en hij vertelt hoe de aandelenanalisten van Morningstar de Fair Value van een aandeel berekenen.

Holly Black 28 februari, 2020 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

De Morningstar sterren zijn vooral bekend van de fondsenresearch, maar ook bij de aandelenresearch spelen ze een rol. Maar wel op een andere manier, zo legt Alex Morozov, Head of European Equity Research, uit: bij aandelen staan de sterren voor de mate van onder- of overwaardering van een aandeel. Die kan fluctueren, en daarmee ook het aantal sterren dat een aandeel krijgt, op een schaal van 1 tot en met 5.

De waardering die de aandelenanalisten van Morningstar de juiste vinden voor een aandeel, komt tot uitdrukking in de Fair Value, de calculatie van wat een aandeel volgens Morningstar echt waard is. De Fair Value afgezet tegen de actuele beurskoers van een aandeel geeft de mate van onder- of overwaardering aan.

Dat oordeel wordt verder verfijnd door de mate van onzekerheid rond de resultaten voor de toekomst mee te nemen in de beoordeling.

Ook het begrip Economic Moat is een belangrijk element bij de beoordeling van aandelen. Bekijk daarvoor deze video:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten