Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld en voorzien van een nieuwe Morningstar Analyst Rating of ze hebben een upgrade of een downgrade gegeven. Bekijk in dit overzicht de ratingwijzigingen van de afgelopen twee weken.

Robert van den Oever 15 april, 2020 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

Franklin Mutual Global Discovery - van Bronze naar Silver

Deze strategie is achtergebleven bij de meeste concurrenten in de categorie global large-cap value en bij de MSCI ACWI Value benchmark. Morningstar-analist Ronald van Genderen verwacht dat het fonds weer zal aantrekken als de waarde-beleggingsstijl weer opveert. Het ervaren team en het onderscheidende beleggingsproces helpen daarbij. De overtuiging van de analist in hoofdbeheerder Peter Langerman blijft onverminderd hoog. Hij staat sinds december 2009 aan het roer en kan leunen op een team van 21 mensen om hem heen.

De aanpak richt zich op de ondernemeningswaarde van bedrijven, wat de bedrijfsactiviteiten ward zijn en welke drijfveren er zijn om die waarde te kunnen ontsluiten. De strategie kijkt ook naar overnamekwesties en destilleert daaruit wat serieuze overnemers bereid zijn te betalen, en daarmee heeft het een voorsprong op andere waarde-gerichte strategieën.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' omhoog van Bronze naar Silver.

 

Downgrades

AXA Aedificandi - van Silver naar Neutral

Deze strategie profiteert nog altijd van een aantal eigenschappen die Morningstar-analist Ronald van Genderen waardeert. Het stabiele team van vier leden wordt geleid door Frederic Tempel. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van Europees vastgoedbeleggen en die wordt door slechts weinigen geëvenaard. Zijn teamleden zijn eveneens ervaren en bovendien kan het team een beroep doen op ondersteunende middelen binnen het fondshuis. Het beleggingsproces dat het team toepast heeft zich bewezen en de uitvoering is doordacht en consistent. 

Echter, onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' omlaag van Silver naar Neutral.

 

Legg Mason CB US Aggressive Growth - van Silver naar Bronze

Dit fonds blijft profiteren van ervaren beheerders en een gedifferentieerd proces dat op de lange termijn gericht is. Dat zou het fonds in staat moeten stellen om op de lange termijn zijn concurrenten te verslaan.

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de prestaties ten opzichte van concurrenten en de benchmark, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' X omlaag van  Silver naar Bronze.

 

H2O Allegro - van Neutral naar Negative

De Morningstar Analyst Rating van H2O Allegro gaat omlaag van Neutral naar Negative omdat de zorgen omtrent dit fonds sterk zijn opgelopen. Mager stewardship en onverantwoord risico nemen bij Natixis-dochter H2O Asset Management leidt tot aanhoudende problemen. Die kwamen voor het eerst aan het licht medio 2019 toen er zorgen ontstonden over illiquide bedrijfsobligaties in de portefeuille.

De gewaagde macro-bets van het fonds hebben geleid tot extreme verliezen tijdens de turbulente periode in maart 2020 en de risicobeheersingsmechanismen van het fonds bleke niet in staat om dit adequaat in te dammen.

 

SPDR S&P 500 ETF - van Gold naar Silver

Deze ETF is goed gepositioneerd om zijn concurrenten op de lange termijn te verslaan. Steeds meer beleggers kiezen voor passieve producten zoals deze voor hun blootstelling aan Amerikaanse large-cap aandelen. De S&P 500 Index die deze ETF volgt, biedt blootstelling aan 500 namen van giant- tot mid-cap aandelen die samen zo'n 80% van de vrij verhandelbare Amerikaanse marktkapitalisatie vertegenwoordigen. Dat resulteert in een goed gediversifieerde index op zowel aandelen- als sectorniveau.

Deze ETF is aantrekkelijk geprijsd temidden van actieve concurrenten die doorgaans tussen 0,70% en 1,20% aan lopende kosten rekenen. Ook ten opzichte van passieve concurrenten is het goed geprijsd, al zijn er nog goedkopere alternatieven in de markt, waarvan de goedkoopste niet meer dan 0,06% rekent. 

Daarom, en vanwege de de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten, gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Gold naar Silver.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 31 maart t/m 13 april

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten