Dit zit er in de portefeuilles van klimaatfondsen

Klimaatfondsen spelen in op beleggingen in bedrijven die klimaatbewust te werk gaan of nieuwe technologieën ontwikkelen voor groene energie. Morningstar onderzoekt het landschap van deze snel groeiende fondscategorie. We hebben bekeken hoeveel van zulke fondsen er zijn en of ze hun beloftes nakomen. Nu kijken we in detail wat er in hun portefeuilles zit.

Robert van den Oever 20 april, 2020 | 13:34
Facebook Twitter LinkedIn

Bij Morningstar staat deze week in het teken van duurzaamheid. We besteden aandacht aan de manier Morningstar beleggers helpt om duurzaamheid een (grotere) rol te geven bij hun beleggingsbeslissingen en bij het verduurzamen van hun beleggingsportefeuille.

We kijken naar klimaatfondsen, aandelenanalyse op duurzaamheidsvriteria en we analyseren de prestaties van duurzame fondsen ten opzichte van hun conventionele concurrenten. Eerder las u in twee artikelen over klimaatfondsen hoe die categorie een snelle groei heeft doorgemaakt die voorlopig nog niet ten einde lijkt:

 

In dit derde en laatste deel over Morningstar’s onderzoek naar het landschap van klimaatfondsen kijken we specifiek naar individuele bedrijven die in de portefeuilles van deze fondsen voorkomen en hoe zij scoren op duurzaamheidsmaatstaven. Om te beginnen is dit het overzicht van de 20 bedrijven die het meest voorkomen in de portefeuilles van Low Carbon fondsen:

Klimaatfondsen exhibit 13

Low Carbon fondsen zijn doorgaans goed gediversifieerd en bieden brede blootstelling aan aandelen. Die diversiteit is duidelijk terug te zien in de lijst. Alle 20 zijn large-caps en 18 daarvan hebben de gunstigste Carbon Risk ratings van Negligible of Low.

Fossielvrij
Vervolgens zijn dit de 20 bedrijven die met meest voorkomen in de portefeuilles van fondsen van het type Ex-Fossil Fuel, dus fossielvrij:

Klimaatfondsen exhibit 14

Opvallend aan dit overzicht is dat er veel bedrijven in zitten uit de Nordics landen. Dat komt omdat relatief veel fossielvrije fondsen worden aangeboden door de Zweedse fondshuizen Handelsbanken en SPP en hun universum neigt naar bedrijven die gevestigd zijn in hun thuismarkten. Van de 20 bedrijven hebben er 18 Carbon Risk ratings van Negligible of Low.

Klimaatbewust
De maatstaf Climate Conscious, fowel klimaatbewust, is ook breed te interpreteren. Uit de lijst van 20 meest voorkomende bedrijven komen veel technologiebedrijven naar voren en ook enkele pure groene-energie spelers, zoals Vestas en Orsted die zich toeleggen op windenergie. Dit zijn ze alle 20:

Klimaatfondsen exhibit 15

Klimaatplossingen
Bij Climate Solutions zien we enkele specifieke spelers weer terug, zoals Vestas en Orsted, en de nadruk ligt nog nadrukkelijker op technologie-en industriebedrijven die technische oplossingen voor klimaatvraagstukken bieden. Relatief veel bedrijven in Climate Solutions portefeuilles zijn mid- en small-caps. Dit zijn de 20:

Klimaatfondsen exhibit 16

Innovatieve technologie
Nog geconcentreerder dan Climate Solutions is Clean Energy/Tech. Hier zitten veel jonge en relatief kleine bedrijven tussen die nog geen al te lang track record hebben opgebouwd, maar zich wel volledig toeleggen op technische innovatie rondom klimaatvraagstukken. Hier is de overweging van mid- en small-cap bedrijven nog nadrukkelijker aanwezig en het zijn bijna allemaal bedrijven in de beleggingsstijl groei. Dit zijn ze:

Klimaatfondsen exhibit 17

 

 

Lees meer:

Duurzaam beleggen volgens Morningstar

Alles over duurzaam beleggen van Morningstar

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten