Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor juni.

Robert van den Oever 09 juni, 2020 | 13:12
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in mei met 4,64% en sloot de maand af op een stand van 3.564. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 7% per eind mei, en dat was een maand eerder 6%.

Op relatieve basis is gezondheidszorg de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 10% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 30% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 48% ten opzichte van de Fair Value. Cyclische consumentengoederen is de goedkoopste sector met een korting van 65% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sector industrie, die zes namen bijdroeg. Van die zes heeft Swire Pacific de hoogste korting met 60%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Nutrien
De afname van het hoeveelheid landbouwgrond per hoofd van de bevolking dwingt boeren om hun productiviteit te vergroten en om hun oogsten te laten groeien. De toepassing van kunstmest in China en India blijft achter bij de niveaus die eigenlijk het beste zouden zijn. Toename hiervan zou de voedselvoorziening opstuwen en de vraag naar kunstmest eveneens. De retailmarkt voor landbouwproducten is erg gefragmenteerd en dat biedt Nutrien de ruimte om kleinere concurrenten over te nemen en de verkoop van eigen, hoog-renderende producten op te stuwen.

Nordstrom
De terugval in bezoekersaantallen in winkelcentra biedt Nordstrom het hoofd door sterke groei van e-commerce met zo'n 5 miljard dollar aan omzet, ofwel 33% van de totale groepsomzet, in 2019. Het investeringsprogramma van Nordstrom loopt op zijn eind en dat biedt ruimte voor inkoop van eigen aandelen zodra de economie weer aantrekt. Nordtsrom richt zich met zijn grote winkels op een welvarende klantenkring en haalt daardoor méér uit zijn winkels dan retailers die in het middensegment opereren.

Henkel
De balans van Henkel biedt volop mogelijkheden, nu de financieringskosten laag zijn en overnamekandidaten variëren van additioneel tot transformationeel. De nummer 2 positie in wasmiddelen op de Amerikaanse markt is een goed platform om de pijplijn aan innovaties op te stuwen. Henkel heeft nog niet alle mogelijkheden voor digitaal en portefeuille-optimalisatie benut, en dat biedt kansen voor omzetgroei.

Total
De productiekosten van Total liggen veel lager dan die van zijn concurrenten, en het bedrijf verwacht ze verder omlaag te kunnen brengen tot 5 dollar per vat en dat betekent een verlaging van 50% ten opzichte van het kostenniveau in 2014. Ongeveer de helft van Total's productie in 2020 zal komen van langdurige projecten in gas, en dat vermindert de kans op productieafname en de noodzaak tot investeren in exploratie van nieuwe velden. Total heeft zijn raffinagecapaciteit in Europa met 20% verminderd en het break-even niveau verlaagd naar 20 dollar per ton, dus is het beter bestand tegen slechte tijden.

Banco Santander
De Spaanse bank doet zaken in regio's met betere groeimogelijkheden en hogere winstgevendheid dan zijn Europese concurrenten. Focus op retailbankieren en geografische diversificatie biedt meer stabiliteit en inzicht in de winstprestatie van de bank. Santander heeft een sterk track record in het doen van overnames die ook daadwerkelijk waarde toevoegen.

Swire Pacific
De belangen van Swire Properties in Hong Kong zullen profiteren van de aanhoudende decentralisatie. De vastgoeddivisie zal daardoor sterk kunnen groeien. Reorganisatie van de Coca-Cola bottelarij in China biedt operationele efficiency en verdere investeringen in productie en distributie zorgen voor defensieve groei.

Xerox Holdings
Het bedrijf kan zijn positie in de digitale verpakkingsindustrie versterken, aangezien de vraag naar zulke oplossingen sneller kan groeien dan verwacht. De groei in opkomende markten kan een gezonde buffer vormen tegen de dalingen in volwassen markten. Alles bij elkaar zal de omzet in de komende vijf jaar licht groeien. Het marktaandeel in de kleine en middelgrote printdiensten zal toenemen.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor juni:

GLMPL 2020 06 tabel 1

 GLMPL 2020 06 tabel 2

 GLMPL 2020 06 tabel 3

GLMPL 2020 06 tabel 4

 

Lees meer over aandelen:

Hier liggen de kansen in luchtvaartaandelen

Aandelen gezondheidszorg zijn overgewaardeerd

- Kansen in de chemiesector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings