Morningstar's Fund Family 100: dit zijn de beste fondshuizen

Het Fund Family 100 onderzoek van Morningstar belicht de beste fondshuizen in Europa aan de hand van een reeks criteria en kwaliteitsmaatstaven, waaronder de Morningstar Analyst Rating. Lees welke fondshuizen als beste uit de bus komen. Fundsmith en Vanguard scoren hoog, verklappen we alvast.

Robert van den Oever 23 juni, 2020 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s Fund Family 100 is een onderzoek dat om het jaar wordt uitgevoerd onder de 100 grootste Europese fondshuizen, gemeten naar beheerd vermogen. De fondshuizen worden gerangschikt op basis van een reeks criteria, waaronder behoud en aantal dienstjaren van beheerders, de kwaliteit van het fondsenaanbod in termen van Morningstar Analyst Rating en Morningstar Sustainability Rating, passief en actief beheer en kosten.

Klein en groot
De 10 beste fondshuizen die uit het onderzoek naar voren komen zijn een mix van grote wereldwijde spelers en gespecialiseerde kleine boetieks. Kijken we naar hoe de fondshuizen scoren op Morningstar Analyst Rating, dan springen er twee firma’s uit: Fundsmith en Vanguard.

Fundsmith is een goed voorbeeld van een kleine, gespecialiseerde vermogensbeheerder die streeft naar maximaal beleggingsrendement voor zijn eindbeleggers. Het fondshuis biedt drie verschillende strategieën aan waar de beheerders bovendien ook zelf in belegd zijn en dat helpt om hun belangen op één lijn te brengen met die van eindbeleggers.

Vanguard is juist een grote partij en die schaalgrootte komt onder meer tot uitdrukking in het gunstige kostenbeleid. Ook gaat het zorgvuldig om met capaciteitsbeheer. De rendementen die de Vanguard-fondsen voor hun eindbeleggers opleveren, onderstrepen het succes.

Onderstaande grafiek toont de Top-10 fondshuizen van het Fund Family 100 onderzoek op basis van percentage Morningstar Analyst Ratings:

FF 100 2020 exhibit 1

 

Transparantie en dienstjaren
Verder zijn de lange staten van dienst van de beheerders en de hoge mate van transparantie omtrent de fondsen en hun beheerders belangrijke criteria in het Fund Family 100 onderzoek en daar scoort Comgest als beste op, gevolgd door MFS en Jupiter.

Comgest doet het in het bijzonder goed als het gaat om de collegiale besluitvormingscultuur, de partnershipstructuur en de lange-termijn visie die het personeel verloop beperkt houdt en het risico op te grote afhankelijkheid van één persoon (key-person risk) vermindert. Deze Top-10 op basis van transparantie en dienstjaren luidt als volgt:

FF 100 2020 exhibit 2

 

Duurzaamheid
Tot slot buigt het Fund Family 100 onderzoek zich ook over de mate van duurzaamheid van de fondshuizen. Daartoe zijn ze gerangschikt op Morningstar Sustainability Rating, dat wil zeggen, de fondshuizen met de meeste Above Average en High Sustainability Ratings scoren als beste. Dat zijn wederom Comgest, MFS en Jupiter.

MFS scoorden in eerdere edities van dit onderzoek ook al goed en zet dus zijn track record voort. Het heeft een van de beste gemiddelde portfolio sustainability scores, samen met Columbia Threadneedle en Fundsmith. Het fondsen aanbod van MFS bevat minder ESG-gerelateerd risico dan dat van de meeste concurrenten, en dat terwijl maar een deel van MFS’ aanbod een expliciet duurzam mandaat heeft.

Verder valt op dat de lokale partijen in de Nordics goed scoren op duurzaamheid. De Top-10 van fondshuizen met de beste duurzaamheidsprestaties vindt u hier:

FF 100 2020 exhibit 3

 

Lees meer:

Wereldwijde beleggingsfondsen: 5 conclusies over regulering en belastingen

- Volop keus voor de fondsbelegger die duurzaamheid zoekt

Wilt u het volledige Fund Family 100 rapport van Morningstar lezen?

Get My Copy

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten