Top-5 retentie fondshuizen: Fundsmith aan kop

In ons werk als fondsanalisten gaan we bij veel fondshuizen op bezoek. Het geeft ons een uniek kijkje in de keuken van de Robeco’s, NN IP’s en Fidelity’s van deze wereld. We spreken hierbij niet alleen met de fondsbeheerders van de fondsen die we kwalitatief beoordelen, maar ook met het senior management om ons zo een beter beeld te kunnen vormen over de beleggingscultuur die er binnen een fondshuis heerst en in welke mate de belangen van beleggers voorop staan.

Jeffrey Schumacher, CFA 23 augustus, 2020 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Deze observaties en de informatie die we in deze gesprekken verkrijgen, gecombineerd met de fondsdata in onze database Morningstar Direct stellen ons in staat om op basis van een vast raamwerk een fondshuisanalyse uit te voeren die resulteert in een score van High, Above Average, Average, Below Average of Low. Dit kwaliteitsstempel is weer onderdeel van onze kwalitatieve fondsanalyse die uitmondt in de Morningstar Analyst Rating. Het raamwerk dat we hanteren om een fondshuis kwalitatief te beoordelen bestaat uit verschillende elementen, waaronder de kwaliteit van het fondsaanbod, capaciteitsmanagement en retentie van personeel.

Fondsaanbod
Het productbeleid van een fondshuis vinden we altijd erg interessant. We willen uiteraard begrijpen wat de kernstrategieën van een fondshuis zijn en of er strategieën zijn waarin een fondshuis echt uitblinkt. Tegelijkertijd kijken we kritisch naar de omvang en kwaliteit van het fondsaanbod. We hebben een sterke voorkeur voor fondshuizen die zich concentreren op beleggingsstrategieën waarin ze duidelijk expertise hebben en waarbij ze echt het verschil kunnen maken, in plaats van fondshuizen die een uitpuilend maar middelmatig fondsaanbod handhaven.

We vinden het ook getuigen van een sterke beleggingscultuur wanneer een fondshuis terughoudend is met het lanceren van nieuwe producten en niet voor iedere nieuwe beleggingstrend een nieuw fonds opricht. Een fondshuis moet naar onze mening dicht bij zijn bewezen expertise blijven in plaats van alles voor iedereen proberen aan te bieden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid