Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een aantal beleggingsfondsen herbeoordeeld en een upgrade of een downgrade van de Morningstar Analyst Rating gegeven, of voor het eerst voorzien van een rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 29 september, 2020 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

PGIM Broad Market US High Yield Bond -  Gold

Dit fonds krijgt van Morningstar-analist Mara Dobrescu bij aanvang een Morningstar Analyst Rating van Gold, meteen de hoogst haalbare dus. De strategie profiteert van een groot en ervaren beheerteam, aanzienlijke middelen en een slim beleggingsproces. Sinds de oprichting in 2016 heeft het fonds indrukwekkende resultaten laten zien.

Naast het glanzende track record is ook de kracht en diepte van PGIM"s credit inspanningen van belang; een wereldwijd team van ruim 30 leveraged-finance analisten waarvan vele al decennia ervaring hebben.

 

Downgrades

Eaton Vance Intl US High Yield Bond - van Silver naar Bronze

Dit fonds kent een sterk team en een verstandig beleggingsproces, en blijft een aantrekkelijke optie voor beleggen in high yield obligaties. Ook na het vertrek in januari 2020 van Mike Weilheimer die het fonds lange tijd leidde, blijft intact wat hij heeft neergezet, oordeelt Morningstar-analist Samiya Jmili. De strategie wordt nu bestierd door co-beheerders Kelley Baccei en Stephen Concannon, die die rol sinds 2014 vervullen, samen met Jeffrey Mueller die er eind 2016 bij kwam.

Het analistenteam is per medio 2020 gegroeid naar 15 leden, waaronder vier ervaren analisten die in 2016 bij het tea kwamen. De aanpak van diepgaande fundamentele analyse in combinatie met macro-gedreven risico beperkingen blijft doordacht en grondig.  

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de verwachte prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class omlaag van Silver naar Bronze.

 

SPS Boston Partners Global Long/Short - van Bronze naar Neutral

Dit fonds ontbeert een holistisch portefeuilleconstructieproces en heeft fouten gemaakt bij de uitvoering van zijn short posities. Gebrek aan personeel met ervaring op het gebied van short posities houdt goede resultaten tegen en daarom gaan de oordelen op de Process en People Pillars omlaag naar Average. 

Onder invloed van de nieuwe methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op het effect van kosten en op de verwachte prestaties ten opzichte van concurrenten, gaat de Morningstar Analyst Rating voor de clean share class omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Invesco S&P 500 High Dividend LowVol - van Bronze naar Neutral

Deze ETF mikt op aandelen in de S&P 500 met een hoog dividend en probeert tegelijkertijd de volatiliteit binnen de perken te houden door een aantal risicovolle namen weg te filteren en individuele posities te maximeren. Hierdoor ontstaan echter wel grote sectorposities en dat zorgt uiteindelijk voor een andere vorm van risico die groter is dan de kostenvoordelen van deze ETF. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

iShares Global Inflation Linked Government Bond ETF - van Silver naar Bronze

Deze ETF biedt blootstelling aan de wereldwijde markt van inflation-linked statsobligaties die zijn uitgegeven door ontwikkelde landen. De index biedt een goede representatie van deze relatief kleine, maar toch goed liquide obligatiemarkt. Het fonds wordt efficient beheerd en de lopende kosten zijn concurrerend ten opzichte van het categoriegemiddelde.

Toch zijn er goedkopere passieve opties voor beleggers die dit deel van de markt zoeken. Vanwege de nadruk die het raamwerk voor de beoordeling van fondsen voor de Morningstar Analyst Rating legt op het belang van kosten, gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Silver naar Bronze. 

 

Lees meer:

- Overzicht ratingwijzigingen van 15 t/m 21 september

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten