Duurzame belegger, hou uw fondsbeheerder in de gaten

De beheerder maakt of kraakt het rendement van een fonds. Immers, hij of zij zit aan de knoppen en neemt de beleggingsbeslissingen met het geld dat de belegger in het fonds heeft gestoken. Daarom is de is de beheerder die het fonds leidt voor iedere fondsbelegger een factor van groot belang. Het laatste wat je wilt is dat een succesvolle beheerder vertrekt of zijn werklast zodanig ziet toenemen dat behaalde successen uit het verleden moeilijk zijn te herhalen in de toekomst.

Ronald van Genderen 06 oktober, 2020 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

In het onderzoeksraamwerk dat analisten van Morningstar toepassen bij de analyse van beleggingsfondsen, speelt de People pijler, oftewel de beheerder en het team, een belangrijke rol. Niet voor niets, want een beheerder maakt of kraakt uiteindelijk het rendement van een fonds met zijn of haar keuzes, al dan niet in samenwerking met andere beheerders en analisten. Beleggers dienen daarom ontwikkelingen omtrent hun beheerders nauw in het oog te houden.

Dit geldt wellicht des te meer voor beheerders en analisten van duurzame beleggingsfondsen. Duurzaam beleggen heeft in de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Veel fondshuizen zijn in de afgelopen jaren begonnen met het aanbieden van duurzame beleggingsfonsden of bouwden hun bestaande productenpalet uit. Het aantal ervaren beheerders en analisten op dit gebied is echter beperkt omdat duurzaamheid tot circa vijf jaar geleden nog een niche was in de beleggingswereld. Er mag daarom gerust worden gesteld dat er een grote en toenemende vraag, wellicht zelfs een strijd, is onder fondshuizen naar ervaren duurzaamheidsbeleggers.

Overstap
Dat werd afgelopen week eens en te meer duidelijk met de aankondiging van NN IP dat Hendrik-Jan Boer en een groot deel van zijn team de overstap maakt van het Haagse fondshuis naar het Amerikaanse Neuberger Berman. Hendrik-Jan Boer is een zeer ervaren beheerder in duurzame aandelen. Zo was hij sinds 2004 hoofdbeheerder van het wereldwijde duurzame aandelenfonds NN Duurzaam Aandelen Fonds.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies