Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en de beste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het derde kwartaal van 2020.

Robert van den Oever 21 oktober, 2020 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukt Morningstar’s Ali Masarwah, die het onderzoek heeft uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het derde kwartaal van 2020, eindigend per 30 september 2020.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

De grootste
Dit is de lijst van de grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

MAR Q3 2020 e1

De beste
Vervolgens rangschikken we de lijst naar de hoogste equal-weighted rating. In die rangschikking behoudt Baillie Gifford de eerste plek. Vanguard zakt een plaats en is nu vierde, terwijl Handelsbanken van vier naar drie klimt. De tweede plek blijft in handen van Flossbach von Storch. Pimco maakt een aardige comeback, want het stijgt van 20 naar 11. Die eerdere duikeling naar plek 20 was opvallend, omdat het fondshuis voordien altijd in de bovenste regionen te vinden was. Bekijk hier de tabel:

MAR Q3 2020 e3 beste

De beste kleine
Behalve de grote fondshuizen maakt Morningstar ook een apart overzicht van de kleinere fondshuizen. Dat zijn fondsen met een beheerd vermogen tussen de 5 en 40 miljard euro. Ook moeten ze ten minste 10 aandelenklassen hebben.

Fundsmith heeft onveranderd de eerste plek in handen, maar heeft nu Troy Asset Management achter zich, op de hielen gezetn door de vorige nummer 2, namelijk Lindsell Train dat nu op plek drie staat. Het Nederlandse Actiam stijgt van plek acht naar vijf. Dit is het overzicht van die kleine fondshuizen:

MAR Q3 2020 e4 beste kleine

 

ETF-aanbieders en beste landen
De Morningstar Rating Analyse onderzoekt ook welke fondshuizen de grootste ETF-aanbieders zijn en hoe de vestigingslanden van de fondshuizen scoren op de Morningstar Ratingen. Met andere woorden: welk land is het beste land als het gaat om historisch rendement. Dat leest u in dit artikel:

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten