Top-5 aandelen wereldwijd: DPAM’s NewGems Sustainable fonds leidt

Een bewogen laatste kwartaal van 2020 sluit een turbulent en historisch jaar af

Jeffrey Schumacher, CFA 11 januari, 2021 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

 top 5

Wie uitsluitend in de MSCI World index had belegd en alleen op 31 december 2020 het jaarrendement van zijn portefeuille zou hebben bekeken, zal waarschijnlijk tevreden zijn geweest met de plus van 6,3%. De weg naar dat rendement was echter historisch, met een recordneergang in februari en maart vanwege de coronapandemie, gevolgd door een krachtig herstel in het tweede kwartaal dat verder gestalte kreeg door positief vaccinatienieuws aan het eind van het veelbewogen 2020.

Voordat de vaccinatierally aanving, stonden de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de rol. Trump verraste wederom door het Joe Biden nog moeilijk te maken, maar de democraat heeft ondanks de talloze rechtszaken en ongefundeerde fraudeclaims van het Trump kamp de overwinning uit het vuur gesleept en zal, als alles volgens plan gaat, op 20 januari aantreden als de 46e president van de Verenigde Staten van Amerika. Aanvankelijk reageerde de markt hier positief op, maar de echte euforie kwam door een bericht dat op 9 november rond het middaguur de wereld hoop gaf op een nieuw normaal.

De vaccinatierally

De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech kondigden aan dat hun kandidaat vaccin BNT162b2 een succesvolle laatste test had ondergaan en voor 90% effectief is gebleken. Ook Moderna en AstraZeneca lieten daarna weten succesvol te zijn geweest in hun jacht op een corona vaccin. Ondanks de grote uitdaging om voldoende vaccins te produceren op een zo kort mogelijke termijn en deze op een efficiënte manier te distribueren onder de 7,8 miljard mensen wereldwijd, was dit het bericht waarop beleggers in een jubelstemming geraakten.

Als klap op de vuurpijl werd de impasse omtrent de moeizame Brexit onderhandelingen vlak voor de jaarwisseling doorbroken met een handelsakkoord, waarmee een no-deal scenario werd afgewend. Daarnaast zette uittredend president Trump zijn handtekening onder een nieuw stimuleringsplan voor de Amerikaanse economie ter waarde van 900 miljard dollar.

De aandelen van de lockdown-losers, financiële dienstverleners, energiebedrijven, vliegtuigmaatschappijen en de vrijetijdssector, spoten omhoog in het vierde kwartaal, waarmee een wederopstanding van waarde aandelen werd ingeluid. De MSCI World index won 9,2% in het vierde kwartaal en trok daarmee de index in het groen voor het gehele jaar.

Als we kijken naar de prestaties van de verschillende sectoren in het vierde kwartaal, dan staat de energiesector voor de verandering een keer bovenaan. Dankzij het vaccinnieuws veerde de olieprijs op en dikte de MSCI World/Energy index ruim 20% aan, op de voet gevolgd door financiële dienstverleners. Ook de sectoren basismaterialen, duurzame consumentengoederen, communicatiedienstverlening en industrie lieten positieve dubbelcijferige rendementen optekenen. Hoewel technologieaandelen in het vierde kwartaal minder hard opliepen, zijn ze over het gehele jaar met afstand de best presterende sector geweest met een totaalrendement van 31,9%. Met een jaarverlies van 37,1% voor energieaandelen is de dispersie in rendement tussen sectoren enorm. Dat geldt ook voor het verschil tussen waarde- en groeiaandelen, wat voor 2020 uitkwam op 32,1%. Op regioniveau presteerden opkomende markten goed in het vierde kwartaal en waren Europese aandelen in trek, terwijl Amerikaanse indices nieuwe records neerzetten bij een verzwakkende dollar.

Top 5 aandelen wereldwijd

De top-5, gebaseerd op het jaarrendement voor 2020, in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd wordt aangevoerd door door DPAM INVEST B - Equities NewGems Sustainable met een fraai rendement van 37,45%. Dit fonds van Degroof Petercam belegt in wat de beheerders beschouwen als de bedrijven van de toekomst. Het beheerteam, bestaande uit Alexander Roose, Quirien Lemey, Dries Dury en Tom Demaecker, identificeert dergelijke bedrijven aan de hand van het acroniem NEWGEMS (trends en thema's van activiteiten met betrekking tot nanotechnology, ecology, well-being, generation Z, E-society, Industry 4.0 en security) en op basis van ESG-criteria. Onder de grootste posities in de circa 75 namen tellende portefeuille vinden we enkele bekende namen, zoals Microsoft, Apple, Alphabet en Amazon. Echter, onder de aandelen met uitblinkende koersprestaties dit jaar vinden we minder bekende juweeltjes zoals Sea, Cloudflare en Zscaler die allen meer dan 200% rendement boekten. 

Fond  2020 Return € (%)   3 Yr Annualised Return € 3 Yr Standard Deviation   Analyst Rating Morningstar Rating ISIN
DPAM INVEST B Equities NewGems Sust 37.45 24.31 16.73 nb 5 BE6246061376
Thematics Subscription Economy Fund  36.83 nb nb  nb nb LU2095319179
 HSBC GIF Global Equity Climate Change 28.64  15.56 nb  nb  nb LU0323239441
 HSBC GIF Global Equity Climate Change 27.69 nb  nb  nb  nb LU1932658476
 Fisher Invts Instl Glbl Dev Equity Fund 20.94  nb  nb  nb  nb IE00BZ4STG33

Op de tweede plaats met een rendement van 36,83% treffen we een fonds dat pas eind 2019 werd opgericht: het Thematics Subscription Economy Fund dat wordt beheerd door het thematische beleggingsteam van Natixis. Het fonds richt zich op bedrijven die primair producten of diensten aanbieden op basis van abonnementen. Traditionele telecombedrijven vallen hieronder, maar ook innovatieve diensten zoals video en muziek streaming diensten, videogames, apps en software services, waarbij het team onderscheid maakt tussen business-to-business en business-to-consumer producten en diensten. De 40-60 aandelen in de portefeuille maken het fonds gefocust, maar geen enkele positie heeft een weging van meer dan 4%. Het fonds profiteerde van de blootstelling aan Amerikaanse aandelen, waar het ongeveer 75% van het fondsvermogen in belegt. Het fonds heeft een sterke groei focus en een positieve tilt naar momentum aandelen, wat voor wind in de zeilen zorgde. De absentie van energieaandelen en basismaterialen gecombineerd met een onderweging van financials en een sterke voorkeur voor consumer services en technologiebedrijven zorgde voor een positief sectorallocatie effect, terwijl op aandelenniveau top-10 posities MSCI en T-Mobile US met jaarrendementen van meer 60% een sterke bijdrage leverden aan de performance.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten